Unokád a kamaszkorba lépett? - Ezeket tedd, hogy ne távolodjatok el egymástól!

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


Unokád a kamaszkorba lépett? - Ezeket tedd, hogy ne távolodjatok el egymástól!

Talán alig van köztünk olyan, akinek ne lennének csodás emlékei a nagyszülőknél töltött hétvégékről, nyári szünetekről. A nagyszülők és unokák közti szoros kötődés nem csak a gyerekek mentális és érzelmi fejlődésére van rendkívül jó hatással, de az idősebb generáció számára is előnyös és örömteli. Ám a tinédzserkor közeledtével nagyszülőként azzal szembesülhetünk, hogy kezdenek kicsúszni kezünkből a dolgok, és úgy érezhetjük, mintha unokánk egyre csak távolodna. Ez azonban legtöbbször nem így van, el is mondjuk, miért!

A gyermekek a kamaszkor felé haladva - vagy később, a húszas éveikben – látszólag eltávolodhatnak nagyszüleiktől. Pedig nagyszülőnek lenni különleges adomány: feltétel nélküli szeretetet, biztonságos érzelmi teret adhatsz unokádnak az iskolai és esetenként otthoni nyomás közepette.
A következő gondolatok, ötletek sokat segíthetnek ebben a kissé nehéz, átmeneti időszakban.

Nem veszítette el irántad az érdeklődését!
Ahogy unokád elhagyja a 10 éves kort, észlelheted, hogy megváltozik köztetek a viszony és megnehezül a kommunikáció, ami nem meglepő, hiszen unokád egyre önállóbb. Talán úgy tűnhet, távolságot tart. Ám tudd, hogy bár nagyobb erőfeszítést igényelhet a kapcsolattartás, a kamaszkort elhagyva sokat javul majd a helyzet. Nem ismeretlen számodra a gyereknevelés, ne add fel tehát! A rázósabb időszak lehet, Szeretete nem hagyott alább, ez csupán egy rázósabb időszak, melynek végén, hidd el, viszontlátod majd azt a nagyszerű fiatalt, akit szem elől tévesztettél.
Persze az is igaz, hogy a mai tinédzserek már nem olyanok, mint a saját gyerekeid voltak tizenévesen: a mostani kamaszok élete sok esetben percre beosztott. Túlterheltek, rengeteg különórával, egyéb iskola utáni tevékenység terheli őket, melyre csak rátesz egy lapáttal a média és a technológia nyomása… A fiatalok – ahogy Vekerdy megfogalmazta – valós, fiziológiai fáradtságban szenvednek, és sokszor valóban elfoglaltak.

Hogyan építhető mégis a kapcsolat?
A következőben néhány olyan ötletet mutatunk, melyek erősítik a kettőtök közti kapcsolatot és segítik a kommunikációt.

1. Ragaszkodj a közös időhöz!
Ha távolabb éltek egymástól, érdemes a hosszabb iskolai szünetekre több napos együtt töltött időt, programokat betervezni. Ám ha közelebb éltek egymáshoz, akkor is legyen egy fix időtök, ami csak a tiétek! Akár a telefonáláshoz is megegyezhettek egy állandó időpontban. Kettőtök napirendjének, szokásainak kialakításához vond be nyugodtan a szülőket, kérd a segítségüket, és beszéljétek meg előre a havi tervet! Így unokád is tudni fogja, hogy mindig számíthat rád.

2. Csináljátok azt, amit ő szeret!
Mindenki szereti a saját kedvenc tevékenységébe bevonni a másikat. Ez alól az unokád sem kivétel! Nem csak a picikhez lehet leülni a földre játszani: a tinédzserek kedvelt időtöltéseihez is ugyanúgy csatlakozhatsz! Legyen az túrázás, kavicsgyűjtés, biciklizés, tollasozás, társasjáték, filmnézés, fel is olvashattok egymásnak, de légy nyitott akár egy plázázásra is!

3. Kis adagokban fejezd ki a szereteted!
Tartsd tiszteletben unokád kamaszkorral járó, erősebben meghúzott határait. Ne zúdíts rá öleléseket és puszikat, ha nem esik jól neki! Inkább gondold át, milyen apró jelekkel fejezheted ki a szereteted iránta. Nincs szükség drága ajándékokra vagy harsogó szavakra. Éppen elég az időd, vagy egy kisebb energiabefektetés, például: készítsd el a kedvenc ételét, süteményét, küldj neki praktikus csomagokat a hobbijához, tégy félre neki őt érdeklő újságcikkeket, vagy segíts felkészíteni a biciklijét a kerékpáros szezonra. A tettek kifejezőbbek és maradandóbbak a szavaknál.

4. A technika nem ördögtől való!
Tagadhatatlan, hogy a fiatalok sokat használják a telefonjukat, és gyakran ülnek számítógéphez, ez azonban nem kell, hogy akadálya legyen a kapcsolattartásnak. Épp ellenkezőleg! Az én gyerekeim többet kommunikálnak a nagymamáikkal, mióta az egyik gyors beszélgetőprogramot letöltöttük a telefonjukra...
Használd a technológia adta lehetőségeket! Küldj SMS-t egy-egy meccs vagy megmérettetés előtt, születésnapokon, beszélgessetek videóhívásban, játsszatok távolról! Ha megoszthatja tudását ezekkel kapcsolatban, hasznosnak is fogja érezni magát. És különben is, mi lehetne jobb, mint egy menő nagyi?

5. Hallgasd meg őt és beszélgessetek!
Felnőttként sokszor elfelejtjük egyenrangúként kezelni a gyerekeket. Pedig rendkívüli meglátásaikra, éles szemű kritikáikra és friss gondolataikra érdemes odafigyelni. Még ha nem is egy véleményen vagytok valamiben, hallgassátok meg egymást, beszélgessetek! Kérd ki bátran a véleményét! Ezáltal is éreztetheted unokáddal, hogy szereted és számítanak a gondolatai.

6. Tudasd vele, hogy feltétel nélkül szereted!
Ha látszólag elveszítette irántad érdeklődését, tudnod kell, hogy csupán jelentős testi-lelki változásokon megy keresztül, ami nem csak a környezetének nehéz, de saját maga számára is. Emellett jellemzően ebben a korban nőnek meg az iskolai és otthoni elvárások is, illetve a szülők közti konfliktusok, válás és egyéb nehezítő életkörülmények is terhelheti őket.
Még ha változik is - rossz jegyei lesznek és pattanásai, épp nem találja önmagát vagy a megfelelő hangot, elfoglalt - te csak maradj számára egy nyugodt, biztos pont!


Ahogy a te szereteted, úgy az unokádé is töretlen. Ez csupán egy olyan időszak, mikor bár kissé nehezebb megtartani az erős kötődést, cserébe egy különleges lehetőség arra, hogy mellette állj és támogatást nyújts neki a viharosabb életszakaszában is. Hidd el, nagyobb szüksége van rád, mint gondolnád!


Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


2024.04.30