Az Európai Friss Csapat - Az ízek ereje program, dietetikusa segítségével, most bemutat néhány kreatív ötletet és egy egészséges főzelékreceptet is, amelyek segíthetnek rávenni a gyerekeket, hogy szívesebben fogyasszanak, kóstoljanak meg főzelékeket.
A zöldborsó és a zöldbab - a szezon két zöldsége - igazi főzelék-klasszikus, amiket érdemes beépítenünk a táplálkozásunkba, hiszen nemcsak finomak, hanem egészségesek is.
Ezért fogyassz zöldborsót és zöldbabot!
Miért egészséges a zöldborsó és a zöldbab?
- Kalória- és zsírtartalmuk meglehetősen alacsony, fehérjében, rostokban viszont gazdagok, emiatt segítik az emésztést és jól beilleszthetők a fogyókúrába is.
- Vitaminok és antioxidánsok is bőséggel találhatók a zöldborsóban és a zöldbabban. Mindkettőben van többek közt A-, B-, C- és E-vitamin, amelyek pozitívan befolyásolhatják az általános egészséget és hozzájárulnak az immunrendszer kiegyensúlyozott működéséhez. A C-vitamin emellett a kollagén termeléséhez is szükséges, ami bőrünk védelmében játszik alapvető szerepet.
- A borsó különleges fehérjetartalma miatt különösen hasznos lehet az izomfelépítés, a bőr és a haj számára. A zöldborsó jótékonyan hathat a szemre, míg a zöldbab mangántartalma révén a csontok egészségét támogatja.
Hogyan fogyaszthatod a zöldborsót és a zöldbabot?
A borsófajták közül talán a cukorborsó a legismertebb, amely kiváló minőségű, és a hüvelye is fogyasztható.
A zöldbabot hüvelyével együtt szedik le és fogyasztják, még mielőtt a benne lévő babszemek teljesen beérnének. Létezik sárga hüvelyű és zöld hüvelyű változata is.
Ez a két szuperzöldség számos módon elkészíthető:
- grillezve, a borsó akár hüvelyével együtt is,
- főzelékként,
- levesként,
- a zöldbabot rakottan, egytálételként
- a zöldborsót püré formában, ami kiválthatja a burgonyát,
- köretként mindkét zöldség párolva vagy salátaként is fogyasztható
Persze hagyományosan levesként, főzelékként is érdemes elkészíteni. A nagy mennyiségben történő fogyasztásuk kerülendő, mert annak, aki hajlamos rá, puffadást okozhatnak.
Párosítsd a zöldborsót a zöldbabbal
- Biztosan sokan jártak már úgy, hogy az otthon lévő alapanyagokból nem jön ki egy "főzeléknyi" adag. Ilyenkor nem kell megijedni, bátran kombinálhatjuk őket. A zöldborsó és a zöldbab remekül illenek egymáshoz, és érdekes fűszerekkel, például mentával vagy bazsalikommal még különlegesebbé varázsolhatók - fogalmaz Fülöp Lili dietetikus. Szerinte az étel színe, a tálalás is nagy szerepet játszik abban, hogy a gyerekek megeszik-e a számukra kínált fogásokat.
Az Európai Friss Csapat dietetikusának három főzelékes tippje:
1. Őrizzük meg a zöldségek színét a főzelékben!
2. Pürésítsünk bátran, ha a gyerek nem szereti a darabokat a főzelékben!
3. Legyünk kreatívak a feltétekkel: formázott tükörtojás, virsli arc. Ki tudna például ellenállni egy szív- vagy egy virág alakú tükörtojásnak?
Újragondolt színes főzelék - Így készítsd!
Napjainkban a főzelék nincs annyira előtérben, ezért most egy olyan receptet mutatunk, amely még egészségesebbé teszi a főzelékeket, és kicsit újra is gondolja őket, különleges fűszerekkel.
A recept trükkje természetesen más zöldségekből készült főzelék esetében is bevethető, hiszen a végeredmény minden esetben egészségesebb, és színre is mutatósabb lesz, mint a hagyományos változatok.
Ne mondjunk le a főzelékekről, mert a zöldségek, amelyekből készülnek - akárcsak a zöldbab és a zöldborsó - számos jó tulajdonsággal rendelkeznek, vitaminokat tartalmaznak és gazdagok rostokban. Így elengedhetetlenek az egészségünk megőrzéséhez, bizonyos krónikus betegségek megelőzéséhez és a gyermekek egészséges fejlődéséhez.
Zöldborsó-, vagy zöldbabbal kevert zöldborsó főzelék – recept Fülöp Lilitől
Hozzávalók egy 4 fős családnak:
- 300 g zöldborsó, vagy 100 g zöldbab + 200 g zöldborsó
- 1 fej vöröshagyma
- 1 dl 12%-os tejföl
- 1 evőkanál liszt
- 1 evőkanál olaj
- só
- bors
- menta- vagy bazsalikomlevél
1. Felhevítjük az olajat, és üvegesre pároljuk rajta az apróra vágott vöröshagymát.
2. Hozzáadjuk a fűszereket, és ráhalmozzuk a zöldségeket, majd alaposan átkeverjük.
3. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Ha megfőttek a zöldségek, jöhet a trükk!
4. A zöldborsó, a zöldbab felét kivesszük, egy megfelelő tálba tesszük, és pürés állagúra turmixoljuk! Az így kapott pürét visszaöntjük a zöldségekhez, és jól elkeverjük. Ezzel a lépéssel részben ki tudjuk váltani a lisztes sűrítőanyagot, nem beszélve arról, hogy gyönyörű színt adunk a főzelékünknek.
5. A lisztet és a tejfölt összekeverjük, majd behabarjuk vele a zöldségeket.
6- Végezetül hozzáadjuk a mentát vagy a bazsalikomot, és még néhány percet a tűzön hagyjuk, amíg teljesen be nem sűrűsödik. Természetesen a menta és a bazsalikom helyett ízlés szerint használhatunk hagyományos ízesítést is: pirospaprikát, fokhagymát vagy babérlevelet.
Ha gyermeknek készítjük az ételt, akkor a tálalás is nagyon fontos, legyünk kreatívak és bátrak!
Fotók: Pixabay