Vízimadarak etetése: 10 ok, amiért ne adj a hattyúnak, kacsának kenyérbelet vagy mást! - Csak rosszat teszel vele

Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


Vízimadarak etetése: 10 ok, amiért ne adj a hattyúnak, kacsának kenyérbelet vagy mást! - Csak rosszat teszel vele A vízimadarak etetése tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek. A vízimadarak etetése felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot, ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra kéri az embereket, hogy sehol és semmivel ne etessék a vízimadarakat.

Etetésük ráadásul tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek - olvasható a természetvédelmi szervezet közleményében.

Több okból is káros a vízimadarak etetése
A vízimadarak életmódja és téli túlélési szabályai alapvetően térnek el a klasszikus, téli etetőket látogató énekesmadarakétól. Etetésük az énekesmadarakéval szemben több okból is problémát jelent:
1. a hosszú ideje (hónapok, évek óta) tartó, egyoldalú kenyér és egyéb értéktelen "táplálék" diéta megbetegít(het)i a madarakat, ezek egyik formájának külön neve is van ("angyalszárny-betegség");
2. a mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést;
3. növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót és az ebből is eredő sérülésveszélyt;
4. önfenntartó életre nem alkalmas területekre is nagy mennyiségű vízimadarat vonz;5. elősegíti a fertőző betegségek terjedését, ami különösen a madárinfluenza kapcsán jelent óriási kockázatot;
6. szennyezi a környezetet, növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből eredő eutrofizációt ("elmocsarasodás");
7. a feleslegesen kiszórt rengeteg táplálék vonzza a patkányokat, segíti szaporodásukat
8. növeli a fajok közötti hibridizációt;
9. rontja a madarak társadalmi megítélését, növeli az ember-madár konfliktushelyzeteket;
10. a közvetlen fizikai érintkezés ránk, emberekre nézve is veszélyt jelenthet

A közlemény szerint problémát jelent még az is, hogy a nyáron etetett madarak ősszel nem vonulnak el, az emberek pedig látva a "sok szegény, éhes", valójában elkényelmesedett vagy már beteg, repülésre képtelen madarat, tovább etetik őket. Az etetőhelyek mesterségesen fenntartott táplálékbázisa közelében évről évre több madár költhet, így nő a nyári kéregetők száma és immáron több madárral kezdődik újra a folyamat.A madárvédő kampányról bővebb információ az egyesület honlapján olvasható, ahol idén is elérhető az az ingyenes kinyomtatható plakát is, amelyet az MME a lakosság tájékoztatása érdekében készített a vízimadarak etetésének veszélyeiről.

Forrás: MTI, mme.hu
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


2020.07.09