Vakondtúrás torta receptje - Szülinapi tortának, gyerekzsúrokra, családi ünnepekre tökéletes!

Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


Vakondtúrás torta receptje - Szülinapi tortának, gyerekzsúrokra, családi ünnepekre tökéletes! A Vakondtúrás torta finom, krémes csokis-ízvilágú torta, ami nem csak hogy finom, de nagyon látványos is - emiatt szülinapi tortának, zsúrtortának, de még akár jeles alkalomra készülő különleges attrakciónak is szánhatjuk. A Vakondtúrás torta finom, krémes csokis-ízvilágú tortakülönlegesség, ami nem csak hogy istenien finom, de nagyon látványos is - emiatt szülinapi tortának, zsúrtortának, de még akár jeles családi alkalomra készülő különleges attrakciónak is szánhatjuk.

A különleges kinézete miatt csak kevesen mernek belevágni a torta elkészítésébe, és azok is legtöbbször csak a Vakondtúrás torta előre megvásárolható, félkész változatával próbálkoznak.

Az alábbi receptben a saját készítésű, hozzáadott adalékok nélküli változatot mutatjuk, amit (ha gondosan összeválogatjuk a hozzávalókat) bátran kínálhatunk gyerekeknek is.


Vakondtúrás torta házilag - recept




Hozzávalók

Tésztához:
5 közepes méretű tojás
1 evőkanál porcukor
1 deci kókuszolaj
100 gramm búzaliszt
40 gramm Holland kakaó
1 kávéskanál szódabikarbóna

Töltelékhez:
1 csomag főzős puding (vanília ízű)
2,5-3 deci tej
3 evőkanál porcukor
400-500 mililiter habtejszín
1 csomag habfixáló
80-100 gramm étcsoki nagyobb forgácsokra reszelve
3 közepes banán - vagy olyan gyümölcs, amit szeret a család, például eper, cseresznye, meggy
1 citrom frissen facsart leve

Elkészítés

1. Az 5 tojásfehérjéből kemény habot verünk.

2. Az 5 tojássárgáját simára keverjük a cukorral, olajjal.

3. A cukros tojássárgához hozzákeverjük a lisztet, kakaóport, szódabikarbónát és végül óvatosan a felvert fehérjehabot.

4. Kibélelt kapcsos tortaformában, 180 fokos hőmérsékeltesen körülbelül 30-40 perc alatt készre sütjük.

5. Ha kihűlt, a torta tetejét egy hegyes késsel körbekarcoljuk. A köralakú torta széleitől körülbelül 1,5 centire beljebb egy szép szabályos kissebb kört "rajzolunk".

6. Egy hegyes, éles kés segítségével 2 centi mélyen a tésztát "bemetsszük".

7. Kiskanál segítségével egy 2 centi mély "árkot" ásunk, tehát kikapargatjuk azt, amit előzőleg bejelöltünk. A kikapart tésztára később még szükségünk lesz: ebből fogjuk elkészíteni a végleges torta morzsolt részét, azaz a vakondtúrás tetejét.

Elkészítjük a krémes tölteléket:

8. A pudingport a cukorral és a tejjel felfőzzük, csomómentesre keverjük. Miután felforrt, kihűtjük.

9. A habtejszínt elektromos habverő segítségével tejszínhabbá verjük. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor tegyünk a habhoz habfixáló port.

10. A kihűlt pudingba belekeverjük óvatosan a tejszínhabot és a lereszelt étcsokit.

11. A banánokat hosszában félbevágjuk, és meglocsolgatjuk a facsart citromlével, hogy amíg dolgozunk, ne barnuljanak be azonnal a banánok, és ettől kap egy kis fanyarkás ízt. (Aki nem szereti, annak elhagyható).

12. A banánokat az egyenes felületükkel lefelé a kivájt tortaalap aljára helyezgetjük-igazgatjuk.

13. A tejszínhabot félkör/vakondtúrás alakra a szorosan egymáshoz bújó banánok tetejére halmozzuk (óvatosan, törik!).

14. A félretett tésztán morzsolunk kettőt-hármat, hogy szép egyöntetűek legyenek, majd a tejszínhab-rakást szépen befedegetjük a morzsolt tésztadarabokkal.
Kellően lefedve egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


2016.04.26