A különleges kinézete miatt csak kevesen mernek belevágni a torta elkészítésébe, és azok is legtöbbször csak a Vakondtúrás torta előre megvásárolható, félkész változatával próbálkoznak.
Az alábbi receptben a saját készítésű, hozzáadott adalékok nélküli változatot mutatjuk, amit (ha gondosan összeválogatjuk a hozzávalókat) bátran kínálhatunk gyerekeknek is.
Vakondtúrás torta házilag - recept
Hozzávalók
Tésztához:
5 közepes méretű tojás
1 evőkanál porcukor
1 deci kókuszolaj
100 gramm búzaliszt
40 gramm Holland kakaó
1 kávéskanál szódabikarbóna
Töltelékhez:
1 csomag főzős puding (vanília ízű)
2,5-3 deci tej
3 evőkanál porcukor
400-500 mililiter habtejszín
1 csomag habfixáló
80-100 gramm étcsoki nagyobb forgácsokra reszelve
3 közepes banán - vagy olyan gyümölcs, amit szeret a család, például eper, cseresznye, meggy
1 citrom frissen facsart leve
Elkészítés
1. Az 5 tojásfehérjéből kemény habot verünk.
2. Az 5 tojássárgáját simára keverjük a cukorral, olajjal.
3. A cukros tojássárgához hozzákeverjük a lisztet, kakaóport, szódabikarbónát és végül óvatosan a felvert fehérjehabot.
4. Kibélelt kapcsos tortaformában, 180 fokos hőmérsékeltesen körülbelül 30-40 perc alatt készre sütjük.
5. Ha kihűlt, a torta tetejét egy hegyes késsel körbekarcoljuk. A köralakú torta széleitől körülbelül 1,5 centire beljebb egy szép szabályos kissebb kört "rajzolunk".
6. Egy hegyes, éles kés segítségével 2 centi mélyen a tésztát "bemetsszük".
7. Kiskanál segítségével egy 2 centi mély "árkot" ásunk, tehát kikapargatjuk azt, amit előzőleg bejelöltünk. A kikapart tésztára később még szükségünk lesz: ebből fogjuk elkészíteni a végleges torta morzsolt részét, azaz a vakondtúrás tetejét.
Elkészítjük a krémes tölteléket:
8. A pudingport a cukorral és a tejjel felfőzzük, csomómentesre keverjük. Miután felforrt, kihűtjük.
9. A habtejszínt elektromos habverő segítségével tejszínhabbá verjük. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor tegyünk a habhoz habfixáló port.
10. A kihűlt pudingba belekeverjük óvatosan a tejszínhabot és a lereszelt étcsokit.
11. A banánokat hosszában félbevágjuk, és meglocsolgatjuk a facsart citromlével, hogy amíg dolgozunk, ne barnuljanak be azonnal a banánok, és ettől kap egy kis fanyarkás ízt. (Aki nem szereti, annak elhagyható).
12. A banánokat az egyenes felületükkel lefelé a kivájt tortaalap aljára helyezgetjük-igazgatjuk.
13. A tejszínhabot félkör/vakondtúrás alakra a szorosan egymáshoz bújó banánok tetejére halmozzuk (óvatosan, törik!).
14. A félretett tésztán morzsolunk kettőt-hármat, hogy szép egyöntetűek legyenek, majd a tejszínhab-rakást szépen befedegetjük a morzsolt tésztadarabokkal.
Kellően lefedve egy éjszakára a hűtőbe tesszük.