Szegény gyerekek millióinak segít ez a találmány: cipő, ami együtt nő a gyerekkel

Nagyszülők Lapja

Érdekességek

Nagyszülők Lapja


Szegény gyerekek millióinak segít ez a találmány: cipő, ami együtt nő a gyerekkel A kisgyerekes szülők és nagyszülők egyik égető problémájára talált megoldást egy amerikai fiatalember, aki kitalálta, hogyan nőhet együtt egy cipő a gyermekkel. Mint ahogy minden kisgyerekes szülő és nagyszülő tudja, a cipővásárlás kész rémálom. Hiába talán az ember egy megfelelő méretű lábbelit, ha az alig néhány hónap elteltével már szorítja a gyerek lábát és a vásárlási tortúra kezdődhet elölről. Különösen égető a probléma a fejlődő országokban, ahol világszerte 300 millió gyerek vannak kitéve fertőzéseknek és egyéb betegségnek - sokszor pusztán annak következtében, hogy nincs a lábukon cipő.


Kenton Lee, a gyerekkel növő cipők atyja

Nem is olyan bonyolult, mint az ember gondolná
Erre talált megoldást egy amerikai fiatalember, bizonyos Kenton Lee, akit Kenyában szállt meg az ihlet, miután megdöbbenve tapasztalta, hogy a hat-tízéves gyerekek többsége mindennemű lábbeli nélkül vagy éppen több mérettel kisebb cipőben kószál az utcán.


300 millió gyereknek nincs cipője szerte a világon

- A látvány sok kérdést felvetett bennem, ami végül is rávezetett a megoldásra: olyan cipőre lenne szükség, ami együtt nő a gyerek lábával. Így sokáig tudnának hordani egyetlen cipőt, és nem kellene másikat venni – nyilatkozta Lee, hozzátéve, hogy szerinte egy nagyon hasznos dolgot hoztak így létre.


A fejlődő országokban nagy hasznát veszik a cipőknek

Így működik a cipő, ami együtt nő a gyerekkel
A szandálhoz hasonlító lábbeli, melynek pántjai állíthatók, öt méretet tud nőni, és ígérete szerint öt évig jó, így valóban sokáig megfelelhet egy növésben lévő gyereknek. Egy pár cipő 30 dollárért, azaz körülbelül 8500 forintért vásárolható meg, de ha egy üzlet vagy szervezet százat vesz, akkor már a harmadára csökken az ár.


A kenyai gyerekek az új cipőkben

Mindemellett Lee és cége, a Shoe that Grows különféle jótékonysági szervezetekkel is együttműködik - a Because International segélyszervezeten keresztül a közeljövőben afrikai árvaházaknak juttat a különleges lábbelikből.

Fotók: The Shoe that Grows

Nagyszülők Lapja

Érdekességek

Nagyszülők Lapja


2015.06.02