Tipp: Ha van a csokizáshoz rácsos tálca (édesanyámnak volt, nekem sajnos nincs), az nagy segítség, de akár egy hústű is jó segítség lehet!
Sütés nélküli zserbógolyók recept
Hozzávalók
- 250 g darált háztartási keksz
- 250 g darált dió
- 200 g baracklekvár (ha lehet, házi)
- (van aki ad még hozzá porcukrot, szerintem felesleges)
- 150 g étcsoki
- 1,5 ek étolaj
Elkészítés
1. Egy tálban keverjük össze a darált kekszet, darált diót és a baracklekvárt! Egyéni ízlés, illetve a lekvár állaga alapján lehet több vagy kevesebb is a szükséges mennyiség.
2. Akkor jó, ha gyúrható, alakítható masszát kapunk, ami nem ragacsos, így könnyen alakítható. Ha közben megérkeznek az unokák, ők is bevonhatók egy kis golyógyúrásba!
3. Nagyjából 3-4 cm átmérőjű golyókat készítsünk, helyezzük őket a tálcára és be velük a hűtőszekrénybe fél órára!
5. Vízgőz felett olvasszuk meg a csokoládét és dolgozzuk el az olajjal!
6. Amikor a csokoládé már teljesen megolvadt, forgassuk bele a golyókat óvatosan, majd tegyük vissza a tálcára, hogy megdermedhessen a csoki! Én hústűre szúrva szoktam forgatni őket.
7. Ha nincs csokizó rács - ahogy nekem sincs -, akkor persze a tálcához köti majd a golyókat a csoki, így érdemes őket egy késsel meglazítani, mielőtt leemeljük a tálcáról.
A receptet Rózsika küldte Ceglédről, köszönjük!
Fotók: Nagyszülők Lapja