Poloskainvázió: Poloskacsapdán dolgoznak a magyar kutatók! - Mit tehetsz a poloskák ellen? 13 ötlet, amit próbálj ki

Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


Poloskainvázió: Poloskacsapdán dolgoznak a magyar kutatók! - Mit tehetsz a poloskák ellen? 13 ötlet, amit próbálj ki Az utóbbi években elszaporodtak itthon a poloskák, és különösen ősszel rohamozzák meg tömegesen a lakásokat, házakat. Amíg a tudósok kidolgozzák a poloskacsapdát, próbálj ki néhány házi ötletet büdösbogarak ellen! Az MTA növényvédelmi kutatói már dolgoznak egy hatékony poloskacsapda kifejlesztésén, amellyel reményeik szerint jelentősen csökkenthetik majd a kártevő rovarok egyedszámát - közölte kedden az MTA.

Poloskainvázió az országban
Hetek óta poloskainvázióval küzdenek Magyarországon számtalan házban és lakásban, ahová tömegével húzódnak be a vándorpoloskák és a márványos poloskák. Az MTA honlapján olvasható cikk szerint a jelenséget az okozza, hogy két, itthon nem őshonos poloskafaj, ahogy lassan hűvösödnek az éjszakák, elkezdett melegebb helyeket keresve telelésre behúzódni.

A két, tömegével megjelenő faj, a zöldes színezetű vándorpoloska (Nezara viridula) és a barnás mintázatú márványos poloska (Halyomorpha halys) csupán néhány éve jelent meg az országban, de egyedeik "roppant mértékben" elszaporodtak.A vándorpoloska trópusi eredetű, a kutatás feltételezi, hogy Etiópia környékéről származik, míg a márványos poloska Kelet-Ázsiából származik. Növényevő fajokról van szó, amelyek az emberre nem jelentenek veszélyt. Azonban táplálékkeresés során előfordulhat, hogy véletlenszerűen megszúrják az embert - tájékoztat Kontschán Jenő tudományos főmunkatárs, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének igazgatója.

Nagy károkat okoznak
A két poloskafaj elterjedése jelentős károkkal jár: mind a vándorpoloska, mind a márványos poloska valósággal ellepi a mezőgazdasági területeket, a házak körüli kiskerteket és még a balkonon tartott növényeket is. A közvetlen kár is igen komoly, mert poloskajárás után fogyaszthatatlanná válnak a zöldségek, gyümölcsök.

A szakember tájékoztatása szerint jelenleg csak kémiai eszközöket, vagyis rovarirtó szereket tudnak alkalmazni.

- Mindenképp fontos mielőbb elpusztítani a lakásba bejutó poloskákat, mert a védett helyeken áttelelő egyedek lesznek az alapítói a következő évi populációknak. Előszeretettel húzódnak fáskamrákba, sufnikba, pincékbe, ahol a körülbelül 1 centiméteres résekben, repedésekben sokszor több tucat egyed is elrejtőzhet - részletezi Kontschán Jenő.

Nincs természetes ellenségük
Az MTA szerint a két poloskafaj magyarországi természetes ellenségei jelenleg még nem ismertek. Az MTA ATK Növényvédelmi Intézetének kutatói a vándorpoloska és a márványos poloska külső és belső parazitáit próbálják feltárni, azzal a hipotézissel dolgozva, hogy ezek az élősködők segíthetnek a populációk egyedszámának csökkentésében. A vizsgálat azért fontos, mert a paraziták hatékonyan csökkenthetik a poloskák túlélési esélyeit.

Poloskacsapdát akarnak kifejleszteni
A kutatás az európai uniós Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP) támogatásával folyik. Azt próbálják kideríteni, hogy milyen növényeket preferálnak a poloskák.

- Ez azért lényeges, mert van esély arra, hogy az értékesebb növényeink közé olyan, számunkra kevésbé értékes növényeket ültessünk, amelyekre inkább át tudjuk csábítani a poloskákat - magyarázza a szakember.

A kutatók egy környezetbarát gyérítési módszer kidolgozásával is foglalkoznak. Azt a jelenséget igyekeznek kihasználni, amellyel az utóbbi hetekben rengetegen szembesültek: ezek a fajok együtt, nagy számban vonulnak el telelni. A kutatók modellezik a jellegzetes telelőhelyeket, mégpedig azért, hogy egy könnyen és egyszerűen megsemmisíthető csapdát fejleszthessenek ki.

- A csapdákkal sajnos nem fogjuk tudni teljesen kiirtani ezeket a kártevő rovarokat, de az egyedszámukat remélhetőleg jelentősen visszaszoríthatjuk majd - teszi hozzá az MTA ATK Növényvédelmi Intézet igazgatója.

Mivel a modelleket, majd a csapda prototípusait a természetben kell tesztelniük, a kutatás erősen ki van téve a környezeti tényezőknek. Ha elhúzódik a meleg ősz vagy enyhén alakul a téli időjárás, az megbolygathatja az invazív poloskák telelését, ez pedig nehezíti az eredmények értékelését. Az igazgató úgy tervezi: mire 2020 végén véget ér a kutatást finanszírozó GINOP-pályázat, akkor már egy prototípust elkészíthetnek.

Lassan készülni kell a következő poloskainvázióra
A közlemény szerint, hiába ér véget majd az idei poloskainvázió, lassan készülni kell a következőre. Az elmúlt évek megfigyelései szerint ugyanis hasonlóan nagy poloska egyedszámokra kell számítani, mert a jelentősebb lehűlések sem vetik vissza az áttelelő egyedek számát.

12+1 jó tanács, mit tehetsz a poloskák ellen


Egy angol nyelvű videóban találtunk néhány meglepő ötletet - bár mi nem próbáltuk, de talán érdemes kísérletezgetni büdösbogár-invázió esetén.

1. Ne legyenek szeméthalmok, levelek, egyéb hulladék a kertben vagy a ház körül, ahová a poloskák behúzódhatnak

2. Tömd be a repedéseket a ház falán, erkélyen, hogy ne tudjak betelepedni a bogarak

3. Ne hagyd nyitva az ajtókat, ablakokat, lehetőleg legyen szúnyogháló is az ablakok előtt, de ott is próbáld betömni a réseket

4. Töröld át illatosított kendővel az ablakokat, állítólag minél erősebb a szag, annál jobban taszítja a büdösbogarakat

5. Sötétítsd le a lakást, amennyire lehet - a poloskákat a fény vonzza, egy sötét lakásba kevésbé repülnek be

6. Ha a kerti növényeket rágják szét a poloskák, akkor ültess közéjük "figyelem-elterelő" növényeket, pl. kukoricát, mustárt, amarantot - ezek elvonják a bogarak figyelmét a valódi haszonnövényeidről. Ha aztán a poloskák megtelepszenek a csalinövényeken, csomagold őket nejlonzacskóba és hagyd úgy néhány napig, hogy a nap kiszárítsa és megölje őket

7. Telepíts olyan növényeket a kertbe, amik bevonzzák a poloskák természetes ellenségeit: ilyen a pók, katicabogár, imádkozó sáska, varangy, parazitalégy

8. Ha ásványi agyagból vagy kaolinből készített házi keverékkel permetezed a lakást eldugottabb pontjait, akkor meg tudod akadályozni, hogy a poloskák odapetézzenek, de cédrus illatú spary-vel is elűzheted őket

9. A ragacsos légycsapdát is bevetheted poloskák ellen

10. Növényvédő szereket is bevethetsz a cél érdekében - a szakboltokban biztosan tudnak tájékoztatást adni, hogy melyiket érdemes beszerezni

11. Próbáld ki a neem olajból készült házi sprayt - az Indiából származó neem olaj erős parazitaellenes, baktériumellenes és rovarriasztó hatásáról híres

12. Ha dohányzol, áldozz be néhány szál cigarettát a cél érdekében, készíts nikotincsapdát: apríts össze fél doboznyi cigarettát, majd áztasd meleg vízbe. Ezt követően szűrd le a keveréket és adj hozzá mosószert. Ezt követően töltsd szórófejes flakonba és permetezd a poloskákra

+1. A magyar interneten leginkább az ecetes-szódabikarbónás poloskairtó házi spray receptje terjedt el. Ennek receptje szerint fél liter langyos vizben kell 1 teáskanál szódabikarbónát és fél kávéskanál ecetet elkeverni, majd az egészet egy kézi permetezőbe tölteni, és ezzel lefújni a poloskákat. Bár akadnak, akik esküsznek erre a keverékre, azért olvastunk jó néhány olyan kommentet is, hogy sajnos hatástalan volt a szer. Mindenesetre egy próbát megér.

Forrás: MTI, Youtube
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


2018.10.17