Morzsás almás pite recept - Mautner Zsófi konyhájából
Hozzávalók a tésztához
- 20 deka búzaliszt
- 20 deka teljes kiőrlésű liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 25 deka vaj
- 20 deka nádcukor
Hozzávalók az almás töltelékhez
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 1 citrom leve
- friss gyömbér reszelve ízlés szerint
- 1 kis doboz áfonya
- 1 kiló alma (vegyesen zöld és piros)
- 2 evőkanál nádcukor
Elkészítés
1. A tésztaalaphoz alaposan összekeverjük a liszteket, a cukrot, sót, sütőport.
2. A fagyasztóból elővesszük a lefagyasztott vajat, amit egy nagy lyukú sajtreszelőn lereszelünk. A lereszelt vajat gyors és határozott mozdulatokkal összemorzsoljuk a lisztes tésztaalappal, egészen addig, amíg egy durva állagú morzsát nem kapunk.
3. A morzsa állagú tésztalap 2/3 részét eloszlatjuk a sütőpapírral kibélelt tepsin. (A másik 1/3 része majd a sütemény tetejére kerül). Tenyérrel jól ellapogatjuk.
4. 190 fokon 10 percig elősütjük.
5. Az almás töltelékhez megtisztítjuk az almát, kicsumázzuk, vékony, nagy szeletekre vágjuk.
6. A szeletelt almát (héja rajta maradhat) cukorral, citromlével, friss reszelt gyömbérrel, étkezési keményítővel alaposan összeforgatjuk.
7. Az elősütött tésztalapon elrendezgetjük az előzőleg beízesített almaszeleteket.
8. Áfonyával megszórjuk az almák tetejét. (El is maradhat).
9. Végül rászórjuk a morzsaszerű tésztaalap maradék 1/3-dát, amit szintén finoman ellapogatunk.
10. Visszatesszük a sütőbe, és 190-200 fokon körülbelül 25 percig szép ropogósra készre sütjük.
A Morzsás almás pite receptje videón
Forrás: YouTube / Ízes élet
Receptgazda: Mautner Zsófi