Mit tegyünk, ha beteg, vagy sérült sünit találunk? - Sündisznó-mentési kisokos!

Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


Mit tegyünk, ha beteg, vagy sérült sünit találunk? - Sündisznó-mentési kisokos!

A sötétedés után megjelenő, szuszogó, édesen szöszmötölő állatkák rendkívül fontos és értékes tagjai otthonunk közvetlen környezetének! Felmerülhet a kérdés, mi a teendő, ha segítségre szoruló sünit találunk?

Kevesen tudják, hogy a sündisznó, azaz keleti sün védett állat, eszmei értéke 25.000.- Ft. Talán jóleső jelenség, ha az állat vissza-visszatér kertünkbe, ám arra is gondolnunk kell, hogy talán épp azért igényli az általunk kitett élelmet, mert sérült vagy gyenge.

Mit tegyél, ha beteg, vagy sérült sünit találsz? 


1. Először is: nyomós ok nélkül ne érintsük meg őket!
Védett állatok! Hagyjuk, hadd tevékenykedjenek békében. Tilos őket otthontartásra befogadni, elzárni!

2. Mindenképpen gyanús az, ha járdán, vagy egyéb, nyílt terepen találjuk az állatot, különösen, ha nappal történik mindez
Normális esetben ugyanis a sünök csak sötétedés után mászkálnak, és legkevésbé a nyílt területeken. A magas, éles hang pedig egyértelmű jele annak, hogy a süni bajban van és szenved.

3. Ha megfogjuk, azt vastag kesztyűben tegyük!
A tüskéjük képes sérülést okozni, de akár meg is haraphatnak. 

4. Helyezzük óvatosan újságpapírral és törülközővel bélelt kartondobozba!
Ezután
 minél előbb adjuk át szakembernek vagy vigyük el egy megfelelő állatkórházba. (Az állatot sokkolhatja a befogás, ám ezt a sokkot oldhatja a közvetlen hőhatás, ezért egy kellemesen meleg vizet tartalmazó flakont helyezhetünk mellé a dobozba.)

5. Ne itassuk tejjel!
Megisszák ugyan, de érzékenyek a laktózra. Amit adhatunk: kiscicáknak való, aprószemű vagy aszpikos táp, giliszta, bogarak-rovarok, inni pedig a víz az ideális.

6. Ha szemmel láthatóan beteg/sérült, akkor azonnal hívjunk szakembert!
Pl. lógnak a hátsó lábai, törött az egyik lába, sebe van, sír, kerítésbe vagy hálóba akadt), hívjunk segítséget: legközelebbi állatkert, közeli vadaspark, Sünbarát Alapítvány 

7. Hagyjuk békén, ha nincs baja!
Ha a süni 600 grammnál többet nyom és nem sérült; ha a fészkében van és alszik; ha a kölykök együtt pihennek a fészekben, akkor ne zargassuk! Ezekben az esetekben nincs probléma, tehát ne zargassuk őket!

8. A fészekben lévő kölyköket ne piszkáljuk!
Vissza fog jönni hozzájuk az anyjuk - ha azonban hozzájuk nyúlunk, ez már nem fog megtörténni. 
Ha valamely oknál fogva mégis biztosan vagyunk abban, hogy az anyjuk nem tér vissza, szintén azonnal keressünk szakértőket a begyűjtésükhöz és felnevelésükhöz!

 

Forrás: Sünbarát Alapítvány
Fotó: Freepik
 


Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


2024.05.17