Milyen kedves ötlet! Fecskehotelt építettek Székesfehérváron a tóparton

Nagyszülők Lapja

Érdekességek

Nagyszülők Lapja


Milyen kedves ötlet! Fecskehotelt építettek Székesfehérváron a tóparton

A 2016-ban indult „Fecskebarát Fehérvár” program keretében a városi gondnokság már több mint 100 fecskefészket helyezett ki. A program legjelentősebb mozzanataként ezúttal a Madarak és Fák Napján, május 10-én átadták az 56 fészeknek helyet adó székesfehérvári fecskehotelt.

A fehérvári Tóparti Gimnázium felújítása során néhány fecskefészket el kellett távolítani, melyet a fecskehotel létrehozásával most bőségesen pótoltak, ám az új fészkeket már nem az iskola homlokzatára szerették volna telepíteni. A tó környéke ideálisnak ígérkezett a fecskehotel telepítéséhez, hiszen a madaraknak a part közelében bőségesen jut táplálék, és sarat is találnak a fészkek kialakításához. 

A Csónakázó-tó partján most elhelyezett építmény célja, hogy segítse a fecskék megtelepedését és az állomány megerősödését. 

Csete Gábor, a Városgondnokság természetvédelmi szakmai vezetője szerint gyakori, hogy a fecskék az előre elkészített fészkek mellé később saját fészkeket is építenek, de az is előfordul, hogy a kihelyezett műfészek mellé épített saját fészket használják először. Mindkét esetben fontos jelzés azonban számukra a mű-fészek jelenléte, mert arra utal, hogy „oda érdemes fészket építeni”.

A fecskebarát programhoz kapcsolódóan további célként ismeretterjesztő táblák, illetve egyéb madárodúk kihelyezése is szerepel. Cser-Palkovics András polgármester elmondta, a program egyik sikere maga az összefogás, hiszen "nagyon sokan részesei a programnak valamilyen módon”.

A szakember hangsúlyozta: még ha esetleg bosszúságot is okoznak a madarak, ne verjük le fészkeiket, kérjünk inkább segítséget a helyi szakszolgálatoktól. Segítenünk kell a fecskéket, hiszen számuk - több, párhuzamos környezeti tényező hatására - drasztikusan csökken, pedig nem csupán védett, de rendkívül hasznos és értékes tagjai is környezetünknek.

A fecskehotelt a Fehérvár TV Facebook oldala is bemutatta:

 

Forrás: feol.hu
Fotó: Fehérvár TV Facebook-oldala
 


Nagyszülők Lapja

Érdekességek

Nagyszülők Lapja


2024.05.27