Imádnivaló ötlet! Önkéntes nyugdíjasok kísérik reggelente iskolába a gyerekeket - Pedibusz

Nagyszülők Lapja

Érdekességek

Nagyszülők Lapja


Imádnivaló ötlet! Önkéntes nyugdíjasok kísérik reggelente iskolába a gyerekeket - Pedibusz

Gödöllőn reggelente egy csapat gyermeket látni, amint együtt menetelnek az iskolába láthatósági mellényben, az őket kísérő felnőttekkel. Külföldi példák nyomán már a Pest vármegyei városban is beindult és nagy sikernek örvend a Pedibusz elnevezésű kezdeményezés.

Az ötlet a város főépítészétől ered, aki Olaszországban látta először a közlekedési módszer sikerét, és úgy gondolta, nálunk is meghonosítja a gyaloglásra ösztönzést. A Pedibuszt ma már az önkormányzat is támogatja a város költségvetéséből.

A gyerekek az útvonal több állomásán is becsatlakozhatnak. A gödöllői „gyereksereg” már közel 30 főből áll, de legalább 18-20 gyermek biztosan minden nap együtt gyalogol. 

A gyerekeket az önkéntes nyugdíjasok és szülők kísérik, akik pontgyűjtő füzettel, sőt, a pontokért járó ajándékokkal is motiválják a tanulókat, de szerencsére ők enélkül is motiváltak. Eleinte ugyan húzódoztak, mert „gyalogolni kell”, de a kezdeti időszak után nem csupán hozzáedződtek a gyalogláshoz, ragaszkodnak is hozzá, ami annak köszönhető, hogy időközben megismerték egymást, barátságok szövődtek, és alapvetően derűs hangulatban telik az út az iskoláig.

A Pedibusz számtalan okból remek kezdeményezés: a rendszeres sétákkal a résztvevők az egészségesebb életmódot is belecsempészték mindennapjaikba, a gyerekek pedig gyakorlatra tesznek szert a közlekedés és tájékozódás terén, ami kiemelten fontos, hiszen egy nap egyedül járnak majd iskolába.

A szülőknek is könnyebbség ez a megoldás, hiszen ezzel számukra is lerövidül megszokott reggeli rutin, sőt, a Pedibusznak hála az iskola közvetlen környezetében is csökkent a forgalom.

Akiket azonban leginkább boldoggá tesz a szolgálat, azok a nyugdíjas önkéntesek. Bár a gyerekek kísérése mindennapos korán keléssel jár, teljes mértékben kárpótolja őket a napindító beszélgetések derűje. Ahogy az egyik önkéntes nagymama fogalmazott, felemelő számukra a gyerekek vidám és szeretetteli társasága. 
 

Forrás és fotó: Facebook
 


Nagyszülők Lapja

Érdekességek

Nagyszülők Lapja


2024.03.27