Hagyományos foszlós kalács - Megsütöttük, és mindenki kedvence lett

Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


Hagyományos foszlós kalács - Megsütöttük, és mindenki kedvence lett

A húsvéti menü kapcsán legtöbbünknek az illatos ünnepi kalács jut eszébe. Nincs is finomabb, mint ahogy az édeskés kalács lágy íze keveredik a sós vaj, a sonka és a torma aromájával… De akár önmagában is mennyei eledel egy finom tea vagy kávé mellé. Érdemes nekifogni és megsütni, mert a gyerekek is szeretni fogják!

Íme az isteni foszlós kalács receptje, melyet mindenki el tud készíteni! 

 

Hozzávalók: 
      

  • 50 dkg liszt
  • 6 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 2.5 dl langyos tej
  • 1 tk só
  • 2 dkg friss élesztő
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 1 tk vaníliás cukor
  • 1 db tojás a kenéshez
     

Elkészítés:
 

1. A ½ dl langyos tejben elkeverjük az 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1-2 ek. lisztet és meleg helyen felfuttatjuk.

2. A lisztet tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót és a cukrot. A liszt közepébe mélyedést formálunk, beleöntjük az olvasztott vajat, a tojást, a tojássárgáját, a már felfuttatott élesztőt, és a maradék langyos tejet.

3. Elkezdjük dagasztani. Ne ijedjünk meg, ha eleinte nagyon ragacsos a tészta, és ne adjunk hozzá több lisztet, mert hamarosan szépen le fog válni a kezünkről és a deszkáról. Ha elkészült, letakarjuk az edényt folpackkal, és 40-50 percig meleg helyen kelesztjük a kalácsot.

4. Miután megkelt, kiborítjuk egy deszkára és elosztjuk négy részre (vagy ahány szálból készítjük a fonatot). A tésztákból kis cipókat formálunk, melyeket konyharuhával takarunk le és 10 percig pihenni hagyunk. Ez után a cipókat kinyújtjuk, és kellő hosszúságú szálakat formálunk belőlük, melyek végeit összecsippentjük - és megfonjuk a kalácsot.

5. Végül sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, lekenjük a felvert tojással, és még 30 percet hagyjuk kelni.

6. 170 °C-ra előmelegítjük a sütőt.

7. A megkelt kalácsot még egyszer lekenjük a tojással, majd a sütőbe tesszük, és aranybarnára sütjük. Ez nagyjából 40-45 percet vesz igénybe. A kész kalácsot konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.
 


Fotó: Nagyszülők Lapja


Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


2024.03.22