Ha vonattal utaznál a Balatonhoz, ezt feltétlenül olvasd el! - Új szabályok léptek érvénybe!

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


Ha vonattal utaznál a Balatonhoz, ezt feltétlenül olvasd el! - Új szabályok léptek érvénybe!

Május közepétől új szabályt vezetett be a MÁV: az idei nyári szezonban is helyjegyet kell váltani egyes kiemelt balatoni vonatokra. A jegyeket érdemes elővétellel megvásárolni, hiszen így nem csak a helyünket biztosíthatjuk, de jelentősen kedvezőbb a jegyár is.

A balatoni vonalakon május 13-ától az előszezoni menetrendhez alkalmazkodva a vonatok sűrűbben és több ülőhely-kapacitással közlekednek. A vonatok nagy részére kötelező a helyjegy váltása. Senki ne utazzon tehát megszokásból! Érdemes előre megtervezni az utazásokat és előre gondoskodni a jegyek megvásárlásáról. 

A kiemelt balatoni vonatok a teljes szezonban csak helyjegy váltásával vehetők igénybe, így garantált az ülőhely. (Az InterCity és expresszvonatokon az országbérlet és a Magyarország24 napijegy mellé is kötelező a helyjegyet megváltani!) 

Íme azok a kiemelt balatoni vonatok, melyek mindegyikére kötelező a menetjegy mellett helyjegy megváltása is:

Tópart IC (Budapest-Nagykanizsa)
Balaton IC (Budapest-Keszthely)
Kék Hullám expresszvonatok (Budapest-Tapolca)
Jégmadár expresszvonat (Szob–Vác–Rákospalota-Újpest–Velence és Fonyód között)
Helikon InterRégiók (Pécs-Kaposvár)

A helyjegy váltása érinti a Budapest és Székesfehérvár között vonattal ingázókat is. Nekik érdemes olyan vonatot választani az utazásukhoz, mely helyjegy nélkül is igénybe vehető (ilyenek pl. a Bakony és Göcsej IC, Vízipók sebesvonat vagy a Z30-as vonatok).

Helyjegy váltása továbbá nem szükséges a Balaton partja mentén, a kijelölt helyjegymentes szakaszokon utazva.

A hétvégi időszakokra a MÁV a Pécs és Keszthely közötti Fenyves expressz, a Győr és Keszthely közötti Tanúhegy expressz, valamint a Szombathely és Keszthely közötti Lesence expressz választását javasolja.

Aki nem rendelkezik helyjeggyel, annak plusz 1.000 forintos pótdíjat kell fizetnie - a helyjegy ára mellé.

A könnyebb jegyvásárláshoz célszerű az automatákat és az online jegyvásárlást használni (pl. Elvira vagy MÁV applikáció).

 

Forrás: mavcsoport.hu
Fotó: Freepik


 


Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


2024.05.24