Görögdinnye vásárlása: Ezt figyeld a külsején, hogy valóban érett és finom legyen a dinnye! - Dinnye receptek, dinnye hatásai

Nagyszülők Lapja

Konyhai praktikák

Nagyszülők Lapja


Görögdinnye vásárlása: Ezt figyeld a külsején, hogy valóban érett és finom legyen a dinnye! - Dinnye receptek, dinnye hatásai Mivel a görögdinnyét a gyümölcsök többségéhez hasonlóan biológiai érettségben fogyasztjuk, ezért az érettségi állapotra kóstolás nélkül is következtetni lehet bizonyos jelekből. Mire figyelj oda? Görögdinnye vásárlásakor mindig van az emberben egy kicsi bizonytalanság, vajon érett, jó ízű lesz-e? A megfelelő érettség, íz a többi gyümölcs esetében is alapvető szempont, de ez a kérdés valahogy mégis a görödinnyénél vált különösen fontossá, írja a Nébih.

A megfelelő dinnye kiválasztása a hagyomány szerint nagy figyelmet, tapasztalatot igényel, már-már művészet, amelynek jutalma a valóban kiváló íz.Mivel a görögdinnyét a gyümölcsök többségéhez hasonlóan biológiai érettségben fogyasztjuk, ezért az érettségi állapotra kóstolás nélkül is következtetni lehet bizonyos jelekből.

Mire figyelj, ha görögdinnyét vásárolsz?


A dinnye kocsánya
Árulkodó lehet a dinnye kocsánya, hiszen az érett gyümölcs már készen van, az anyanövényre már egyre kevésbé van szüksége, ezért a kocsány kezd száradni, barnulni (a fán termő gyümölcsök ugyebár lepottyannak). Az erős, friss, zöld kocsányú dinnye valószínűleg még nem érte el a teljes érettséget.

A dinnyehéj színe
A csíkos héjú fajtáknál érdemes a színre is figyelni, ugyanis a világosabb csíkoknál megjelenő halvány vajszín az érett állapotot jelzi.A dinnye belseje és az ütögetős technika
Az ütögetésre jelentkező kongó hang nem jelenti feltétlenül azt, hogy a dinnye érett, sokszor csupán azt jelzi, hogy a dinnye belseje nincs megszakadva, magas a víztartalma. Ez a technika inkább a szezon végén lesz érdekes, amikor már a túlérett, belül löttyedt dinnyék kiszűrése a feladat.

A dinnye tárolása
Az sem mindegy, milyen körülmények között tárolt dinnyét vásárolunk. A görögdinnye frissen szedve a legfinomabb, ezért fontos, hogy betakarítás után mielőbb a vásárlókhoz jusson.

Bár a dinnye látszólag jól bírja a tárolást, helytelen az a gyakorlat, amikor kánikulában a tűző napon (ahol akár 45-50 fokra is felmelegedhet) nagy halomba rakva árulják a dinnyét. Ha túl nagy a kupac, az alul lévő dinnyék bizony megnyomódhatnak, ettől pedig romlásnak indulhatnak, különösen a vékonyabb héjú fajták. Mivel a gondatlan tárolás nem kedvez az ízek megőrzésének, az ilyen helyeket tanácsos elkerülnöd.

Ha felezett dinnyét vásárolsz
Nagyon figyelj oda a higiéniai körülményekre, ha felezett dinnyét vásárolsz! Csak olyan helyen vegyél fél dinnyét, ahol az eladó tud kezet mosni, tisztán tartja a kést és az asztalt, valamint gondosan lefóliázza a dinnyefeleket.

Egyéb jelek, amikre figyelj vásárláskor
- A dinnye héján látható karcolás nem hiba, az csak a szedőket segíti
- Lehetőleg olyan dinnyét vásárolj, amelyik tiszta
- Kisebb méretű, fehér színű ütődések az enyhe jégverés nyomai, ezek nem befolyásolják a gyümölcs minőségét
- Ha a dinnye alján, a bibepontnál nedvesség nyomait látod, az belső romlásra utal
- Ha vörösesbarna foltokat látsz a dinnyén, ne vedd meg, ezek a foltok baktériumos betegség okozta kezdeti romlás jelei

Hogyan fogyaszd a dinnyét? Fotós ötletek

A görögdinnye 90-95%-os víztartalmának köszönhetően rendkívül jó szomjoltó, folyadékpótló a nyári melegben, teltségérzetet okozó hatása miatt pedig jól beilleszthető a fogyni vágyók étrendjébe. Erőteljes vízhajtó hatású, ezért régebben gyógynövényként is emlegették.

A görögdinnye élettani hatásai
- A gyümölcshús piros színét főleg a likopinnak köszönheti. Ez az anyag számos szív és érrendszeri, valamint daganatos betegség megelőzésében játszik fontos szerepet
- A gyümölcsben levő víz hozzájárul a vese és a húgyhólyag átmosásához, valamint a székrekedés megszüntetéséhez
- A görögdinnye a szoptatós anyukák tejtermelődését is pozitívan befolyásolhatja
-Mivel könnyen emészthető, jól felszívódó gyümölcs, lábadozó betegeknek, idősebbeknek is ajánlott.
- Magas rosttartalma miatt javítja az emésztést, így a közérzetet is.

Olvasd el ezt is!
Még több érdekesség a dinnyéről - Ezért érdemes gyakran fogyasztani nyáron »


1. Kockák helyett gombócok
Akár zsúrra vagy partira, látványos lehet, ha a dinnye húsát kockázás helyett fagyikiszedő gömbkanállal formázod meg.
2. Dinnye koktél piros gyümölcsökkel
Ha unod már a dinnyét magában enni, turbózd fel némi erdei gyümölccsel - szeder, eper, áfonya - adj hozzá egy kis mézet és turmixold össze.
3. Dinnyesaláta ínyenceknek - akár köretnek is!
A felkockázott dinnyét feta vagy krémfehér sajttal, mentalevelekkel és színes borssal tálalva izgalmas salátát kapsz.
Ez is érdekelhet!
Dinnyehéj-lekvár, kandírozott dinnyehéj és más finomságok - 5 szuper receptötlet dinnyéből »


Forrás: Nébih
Fotók: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Konyhai praktikák

Nagyszülők Lapja


2020.08.05