EU-kártya: szükséged lesz rá, ha külföldön megbetegszel és kezelésre szorulsz! - Igénylése, felhasználása, egyéb tudnivalók

Nagyszülők Lapja

Hivatalos ügyek

Nagyszülők Lapja


EU-kártya: szükséged lesz rá, ha külföldön megbetegszel és kezelésre szorulsz! - Igénylése, felhasználása, egyéb tudnivalók Másik országban élnek a gyerekek és elutaznál hozzájuk karácsonykor? Vagy te élsz külföldön és végre meglátogatnak karácsonykor az unokák? Van érvényes Európai Egészségbiztosítási Kártyád? Az EU-kártya nélkülözhetetlen útitárs, megoldást jelent a váratlan egészségügyi problémákra!

Távol élnek egymástól a családtagok, de szeretnétek együtt tölteni a karácsonyt? Másik országban élnek a gyerkek és elutaznál hozzájuk? Vagy te élsz külföldön és végre meglátogatnak karácsonykor az unokák? Akkor nagyon fontos erre figyelned!

Ha az Európai Unióba illetve az Európai Gazdasági Térség egyik tagállamába készül eltölteni az ünnepeket, gondolt arra, hogy ellenőrizni kellene az okmányait? Érvényesek-e? Van érvényes Európai Egészségbiztosítási Kártyája vagy igényelt már egyáltalán? Ha még nem, itt az ideje elindítani a kérelmet! Az EU-Kártya ugyanis nélkülözhetetlen útitárs, amit nem szabad itthon felejteni, mert megoldást jelent a váratlan egészségügyi problémákra.


EU-Kártya, a nélkülözhetetlen útitárs


Miért fontos az EU-Kártya?
Az ünnepi készülődés hevében szinte másra se tudunk gondolni, hogy mit vegyünk szeretteinknek és hova utazzunk, hogy kipihenjük az egészéves fáradalmainkat. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy az utazás során nem várt egészségügyi problémák is adódhatnak, melyekre az EU-Kártya jelenti a megoldást. Nem kell félbeszakítania az utazást annak, aki érvényes Európai Egészségbiztosítási Kártyával rendelkezik. Az Európai Unióban, illetve az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban mindenki, aki érvényes EU-Kártyával rendelkezik, az orvosilag szükséges egészségügyi ellátását veheti igénybe a magyar egészségbiztosító terhére. Minden tagállamban az egészségügyi szolgáltatók saját törvényeik szerint ugyan olyan ellátást biztosítanak a másik tagállam polgárai részére, mint saját biztosított polgáraiknak. 

Ki jogosult EU-Kártyára?
EU-Kártyát Magyarországon az a személy igényelhet, aki jogosult az egészségügyi szolgáltatásra. Kártya iránti kérelmét megteheti személyesen, megfelelő meghatalmazás birtokában a meghatalmazott, írásos kérelem benyújtásával postai úton vagy elektronikusan ügyfélkapun keresztül.

Szükséges igazolások
- Személyazonosságot igazoló okmány - útlevél, személyigazolvány
- Taj számot igazoló okmány (taj kártya)
- Lakcímkártya

Kiskorú esetén:
- Taj számot igazoló okmány (taj kártya)
- Lakcímkártya

Amennyiben Ön már rendelkezett érvényes EU-Kártyával és az új igénylésének napján a régi nem járt le, úgy azt le kell adnia, hogy újat igényelhessen. 


Meghatalmazások formái:
- Meghatalmazás nagykorú személy részére
- Meghatalmazás kiskorú személy részére

Az Európai Egészségbiztosítási kártya a kiállítástól számított 36 hónapig érvényes.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya igénylése illetőségek szerint történik
Budapest Főváros Kormányhivatal egészségbiztosítási szakterületének ügyfélszolgálatán
- Budapesti lakcímmel és tartózkodási hellyel rendelkező kérelmező adhatja be az igényét.
- Pest megyei lakóhellyel és tartózkodási hellyel rendelkező kérelmező adhatja be az igényét.

Más megyékben
- Más megyékben lakcímmel és tartózkodási hellyel rendelkezők a kérelmüket az illetékes járási hivatalban adhatják be.

Sürgős esetekben az ügyfelek felvehetik a kapcsolatot lakóhelyük, tartózkodási helyük szerinti illetékes járáshivatallal, kormányablakkal, vagy hívható a 1818-as telefonszám.

Hol vehetők igénybe az orvosilag szükséges ellátások?

Az alábbi tagállamokban vehető igénybe az orvosilag szükséges ellátás (hogy mi tartozik az orvosilag szükséges ellátás körébe, azt az orvos határozza meg):
Ausztria, Hollandia, Olaszország, Belgium, Írország, Horvátország, Norvégia, Bulgária, Portugália, Ciprus (görög rész), Izland, Románia, Csehország, Lengyelország, Spanyolország, Dánia, Lettország, Svájc, Egyesült Királyság, Liechtenstein, Svédország, Észtország, Litvánia, Szlovákia, Finnország, Luxemburg, Szlovénia, Franciaország, Málta, Görögország, Németország, Szerbia* (Szerbiában a két ország egészségbiztosítói közötti megállapodás alapján, csak sürgősségi ellátás vehető igénybe.)

EU-Kártyahelyettesítő
Amennyiben a járási hivatalnak nem áll módjában EU Kártyát kiállítani valamely okból az ügyfél kérésére, úgy ideiglenes, papíralapú Kártyahelyettesítőt adhat ki. A nyomtatvány ugyanolyan értékű, mint az EU-Kártya. Kiállítási dátumától kezdve azonban csak legfeljebb 90 napig érvényes. Ha elveszett, ellopták vagy megrongálódott az EU-Kártya, a járási hivatalnál csak igazgatási szolgáltatási díj ellenében lehet újat igényelni.

Fontos tudni!
Az EU-Kártya igénylése mellett nem szabad megfeledkezni, hogy tanácsos külön utasbiztosítást kötni, melyet postán, vagy utazási irodában lehet megtenni. Az EU-Kártya az orvosilag szükséges ellátásokat fedezi, de előfordulhat más előre nem látott esemény, melynek a költségeit a külön megkötött utasbiztosítás fedezi.

Töltse felhőtlenül az ünnepeket, váltsa ki időben az Európai Egészségbiztosítási Kártyáját!

Szerző: Németh Ágnes Róza és Szatmáry Tünde Katalin
Fotó: oep.hu


Nagyszülők Lapja

Hivatalos ügyek

Nagyszülők Lapja


2017.12.20