Ez a torta akár télen is elkészíthető, ha nyáron lereszeljük az almát és felfőzzük cukorral, fahéjjal, egy kis nátrium-benzoáttal vagy pektinnel befőttként dunsztoljuk és így akár hónapokkal, évekkel később is felhasználható.
Tipp: Várjuk meg, míg a torta kihűl, mert a torkos unokáknak bizony megégetheti a száját a forró almás töltelék!
Diós almatorta zabpehellyel
Hozzávalók
A tésztához:
3 púpozott evőkanál liszt (gluténérzékenyeknek javasolt kókuszliszt használata)
1 nagy bögre zabpehely
2 egész tojás
2 evőkanál margarin vagy vaj
3-4 evőkanál cukor
fél csomag sütőpor
1 csipet só
a lereszelt alma leve
A töltelékhez
1 kg alma
fahéj ízlés szerint
10 dkg cukor (attól függ, mennyire savanyú az alma)
citromlé
dió
Elkészítés
1. Az almát lereszeljük, pici ctromlével meglocsoljuk és hagyjuk állni, hogy levet eresszen.
2. Eközben a zabpelyhet - attól függően mennyire finom vagy durvaszemcsés - kissé megdaráljuk és összekeverjük a liszttel, sóval, cukorral és a sütőporral.
3. A lisztes keverékben szétmorzsoljuk a margarint és hozzákeverjük a tojásokat.
4. Az almát kinyomkodjuk, és a kicsöpögött léből annyit adunk a tésztához, amenyit felvesz, az almához pedig ízlés szerint ízesítsük fahéjjal és cukorral.
5. A tésztát egyengessük el egy sütőpapírral kibélelt tortaformában, kanalazzuk rá a fahéjas almás tölteléket és szórjuk meg az egészet dióval!
6. 180 fokon süthetjük kb. 35-40 percet a tortát, az alma szépen karamellizálódik a cukorral.
7. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral!
Köszönjük a receptet Katalinnak!
Fotók: Szülők Lapja