Unokám fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Diósguba torta - Kápráztasd el családod ezzel a különlegességgel!

Nincs is meghittebb, mint az otthonunkat körbelengő pirított dió ellenállhatatlan illata…

Szerző: Nagyszülők Lapja | 2023-12-19.

Diósguba-torta

A karácsonyi időszak klasszikus desszertjeinek elmaradhatatlan alkotóeleme a dió. Ez a recept a közismert diós édesség ünnepi verziója, melyet büszkén tehetsz majd a karácsonyi asztalra, és még a gyerekek is imádni fogják!




Hozzávalók:

A tésztához:
250 g finomliszt
65 g porcukor
1 csipet só
150 g vaj
25 ml habtejszín
1 db tojássárgája

A gubához:
5 db kifli
15 dkg dió
4 dl tej
4 ek cukor
3 db tojássárgája
0.5 db vanília
5 ek szilvalekvár

A tojáshabhoz:
3 db tojásfehérje
3 ek cukor
3 csepp citromlé


Elkészítés:

A tészta:
A tésztához keverjük össze a lisztet, a porcukrot és a sót. Adjuk hozzá a kockázott, hideg vajat és morzsoljuk el. A tejszínhez keverjük hozzá a tojássárgáját, majd adjuk a tésztához, és gyúrjuk össze. Fóliába csomagolva 45 percre tegyük a hűtőbe. A pihentetett tésztát nyújtsuk ki, és tegyük kivajazott vagy kilisztezett formába.

A guba:
A kiflit karikázzuk fel és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. 175 fokra előmelegített sütőben pirítsuk aranybarnára, majd szedjük ki egy tálba. A tojássárgáját keverjük habosra a cukorral és egy csipet sóval. A tejet öntsük egy lábosba, adjuk hozzá a a vanília magjait, és forraljuk fel. A forró tejből néhány evőkanálnyit öntsünk a tojáshoz, azonnal kavarjuk simára, majd a maradék tejet folyamatos keverés mellett csurgassuk hozzá. Tegyük vissza a tűzre a tojásos keveréket, és közepes lángon, kevergetve addig főzzük, amíg kicsit be nem sűrűsödik, majd keverjük bele a darált diót.
Öntsük le vele a kifliket, és ezt a keveréket alaposan forgassuk át. Ha túl száraz lenne, önthetünk hozzá még egy kevés tejet.
A piteformába tett tésztát kenjük meg a szilvalekvárral és halmozzuk rá a kiflit. Tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe és süssük 30-35 percig.

A tojáshab:
Amíg a guba sül, addig egy csipet sóval kezdjük el felverni a tojásfehérjét. Amikor már szép habos, kanalazzuk hozzá a cukrot, és addig verjük, amíg kemény, tömör habot nem kapunk.
Az előzőleg megsütött guba tetejére kenjük rá a tojáshabot, és tegyük vissza a sütőbe 10-12 percre, amíg a hab egy kis színt nem kap.

Sütés hőfoka: 175 °C
Sütés módja: alul-felül sütés
Sütés ideje: kb. 40 perc


Fotó: Freepik




Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

  • Egészség
  • Utazás
  • Hivatalos
  • Unoka

©2016 Minden jog fenntartva - Nagyszülők Lapja