Unokám fejlődése

Szakértőink

Szakértő kereső

Foglalkozás szerint Név szerint

Prof. dr. Szántó János - belgyógyász - onkológus

szakértő fényképe Magánrendelésem megnyitásakor feltettem magamnak a kérdést: „Mire vagy a legbüszkébb az elmúlt 40 éves onkológiai gyógyító munkád kapcsán? Természetesen itt említhetném magamnak a pályán elért hazai és nemzetközi sikereket, vagy mondjuk a sok száz tanítványom eredményei folytán érzett örömöt. Nyilvánvaló azonban, hogy a legnagyobb boldogság   azt a nagyon sok  egykori rákbetegeket látni, azokról hallani, akik ma már csak egy rossz álomként tekintenek vissza a sok-sok évvel ezelőtt történtekre.

Megnyugtató emberi érzés felidézni azokat az eseteket is, amikor ugyan csodát nem tudtam  tenni, de sikerült meghosszabbítani a súlyos betegek életét. Vagy amikor a családtagoknak nyújtott szakmai és lelki tanácsokkal tudtam biztosítani a váratlanul bekövetkezett stresszhelyzet – minden érintett számára megnyugtató módon történő - kezelését.
 
A fenti kérdésen morfondírozva végül is arra jöttem rá, hogy nem keresem e kérdésre a legjobb választ, hisz azt én nem tudom megadni. De ez nem is lényeges. Sokkal fontosabbnak tartom azt a tapasztalatomat, ami folyamatosan munkám előtérben áll: elsődlegesen a beteget, nem pedig a betegséget kell a gyógyítás fókuszába állítani!

Hitvallás
Mindenek előtt hiszek az emberben, a tisztességben, a becsületességben és az őszinteségben. A tisztesség és a becsületesség a beteg legmodernebb, legsokoldalúbb ellátását garantálja, hiszen a beteg érdekeinek csak ilyen felfogással lehet megfelelni. A mai internetes világban nem lehet megvezetni a beteget. Súlyos félreértés az, hogy a beteg " kiscsoportos óvodás ", s mint ilyen nem érti meg, hogy valójában miről is van szó.

A leírtakon felül hiszek a tudományban, a biológia/medicina hatalmas fejlődésében, mely elvezetett ahhoz, hogy ma már a komplex kezelésben részesítettek 60 %-a meggyógyítható.

Hiszek az örökletes rosszindulatú betegségek kiszűrésében, a genomikában, de leginkább az esélyegyenlőségen alapuló, holisztikus ellátásban. Tisztában vagyok azzal is, hogy az összes beteg esélye nem lehet teljesen egyenlő. Ennek személyi, gazdasági, szociológiai, stb. háttere van, de az orvosnak éppen az az egyik feladata, hogy a betegséget minél korábbi stádiumban ismerje fel. A korán felismert, áttétet még nem adó rák önmagában nem probléma, a gond akkor következik el, amikor mar áttétek alakulnak ki, s gyakorlatilag rendszerbetegséget észlelünk. Összegezve a leírtakat a megelőzés az egyik legfontosabb tevékenység, mely nem feltétlenül orvosi feladat.

Ha a beteg szembesül a rák diagnózisával, akkor megkísérel minél több információt begyűjteni ismerősöktől, betegtársaktól, médiából, stb. Ezen " feltérképezés " kétélű, hiszen az elkülönítő korisme, a betegség kiterjedtsége, a sok beteg alapján nyert tapasztalat hiányzik. Amikor beteget kezelünk egyben tartást és reményt is adunk, azaz ennél a pontnál érthető meg a teljesség igénye.

A beteg - betegség - családi helyzet (örökletesség) megismerése, adekvát diagnosztikai eljárások alkalmazása, a várakozás nélküli, sok összetevős kezelések biztosítása, rehabilitáció, palliáció/hospice koordinálása a túlélést egyértelműen hosszabbítja, az életminőséget növeli.

A negyvenéves onkológiai gyakorlat, a huszonegyéves vezetői múlt mondatja, hogy a beteg kellő szervezettség esetében nincs egyedül, helyzete reménykeltő!

Amiben segíthetek:

    Felvilágosítások
    Második orvosi szakvélemény
    Diagnózis felállítása
    Konzultáció társorvosokkal
    Megfelelő szolgáltató felé irányítás
    Betegkövetés
    Családtagokkal való együttműködés

Elérhetőség:
+36304491196

Weboldal: http://raktanacsadas.hu

Cikkeim

Milyen életkilátásai vannak ma a daganatos betegeknek? Hozhat-e végső gyógyulást a célzott terápia? Klinikai onkológus véleménye

Milyen gyógyulási esélyei vannak ma a daganatos betegnek? Van-e mellékhatása a célzott terápiának, illetve hoz-e végérvényes gyógyulást? Klinikai onkológus szakértőnk véleménye, aki 40 éven át végezte daganatos megbetegedésekben szenvedő betegek gyógyszeres terápiáját.

Szerző: Prof. dr. Szántó János | 2016-05-30

tovább a cikkre

Daganatos betegségek – Hogyan dolgozzák fel az érintettek a rákos betegségek tudatát?

Milyen lelki folyamatokon megyünk át, amikor az orvostól először halljuk azt, hogy rákosak vagyunk? Mi játszódik le olyankor a fejünkben, amikor először hallunk súlyos betegségünkről? A daganatos betegek kétségeiről prof. dr. Szántó János onkológust kérdeztük.

Szerző: Prof. dr. Szántó János | 2015-04-08

tovább a cikkre

Kérdések, válaszok

  • Egészség
  • Utazás
  • Hivatalos
  • Unoka

©2016 Minden jog fenntartva - Nagyszülők Lapjaselect t.PRCikk, t.TemakorKOD, t.BevezetoKep, t.TemakorKOD, t1.Megnevezes as Temakor, t.TartalomKOD, t.Cimke, t.Bevezeto, t.Megjelenes from tartalom t, temakorok t1 where t.TemakorKOD = t1.TemakorKOD /*and t1.ListaElem=1 and t1.Lathato=1*/ and t.Lathato=1 and t.KiemeltTol <= now() and t.KiemeltTol is not null and t.KiemeltTol not like '0000-00-00%' and (t.KiemeltIg is null or t.KiemeltIg= '0000-00-00 00:00:00' or t.KiemeltIg >= now()) and t.PRCikk = 1 order by t.PRCikk desc, t.Megjelenes desc