Unokám fejlődése

Szakértőink

Szakértő kereső

Foglalkozás szerint Név szerint

S. Puskás Judit - Munkaügyi szakember

szakértő fényképe Okleveles munkaügyi szakképesítésem van. 1985 óta foglalkozom bér- és munkaüggyel.
Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a feltett kérdés meghaladja az ingyenes tanácsadás kereteit. Amennyiben a kérdés időigényes, utánajárást igényel, vagy konkrét anyagi hasznot hozhat a kérdező számára, úgy ezek megválaszolása kívül esik ennek az oldalnak a hatáskörén.
Természetesen lehetőség van részletes tanácsadásra is, melyet akár levelezés útján – a pontos adatok, számok ismeretében -, vagy személyesen az irodában tudok vállalni. Árat konkrét igény esetén tudok mondani.
Küldjék el nyugodtan kérdésüket és amennyiben az ingyenes kategóriába belefér, akkor nagyon szívesen megválaszolom, amennyiben ez már meghaladja az ingyenes online tanácsadás kereteit, akkor válaszomban jelezni fogom, hogy milyen összegért tudnám elvállalni annak a megválaszolását.
Önadózóknak SZJA BEVALLÁS elkészítését vállalom! A SZÜLŐK LAPJA regisztrált tagjainak számára kedvezményes áron.

Ha a Tgyás, Gyed, Gyes összege érdekli, akkor pontosan, személyre szabottan ki tudja számítani a TGYÁS, GYED, GYES KALKULÁTORUNKBAN >>

Kérdések, válaszok

1. kérdés

blingbling
17:05:09
2016-08-29
Kedves Judit!

A 6. (előző) kérdésemhez: Kedves Judit!

Ha csak az eho-t nem kell fizetni, akkor a tobbi mukaadói járulékot kellene? (szja, munkavallaoi járulék, munkaadoi jarulek, nyugdij? Ezeket ki fizeti?

Meddig lehet fizetes nelkuli szabadságon lenni es ilyenkor milyen jarulekok terhelik a munkaadot?

A minimálbér összege úgy tudom, több, mint 100ezer forint, Ön azt írta, hogy eddig nem fizetik meg a 27%-os ehot.

Sajnos a könyvelő nincs teljesen tisztában ezzel a dologgal, így megköszönném a tájékoztatást.

Köszönöm: Koncz Krisztina
szakértő fényképe

S. Puskás Judit

Munkaügyi szakember

2016-08-30 10:47:04

Kedves Krisztina! Szocho helyett írtam az eho-t(elírtam) A bruttó fizetés után a cég fizet szochot és szakképzési járulékot. A dolgozótól levonják: SZJA, nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási járulék, munkavállalói járulék. Így kapja meg a dolgozó a nettó fizetését. Amikor kismamát foglalkoztatnak(gyedről, gyesről visszatérő, vagy amelett) akkor jár a munkaadónak a bruttó fizetésből 100000.- Ft-ra ez a bizonyos kedvezmény, de a 100 000.- Ft feletti részre fizetni kell a járulékokat! A munkavállalótól levont járulékokat be kell fizetni a NAV-nak. Itt csak az SZJA-val lehet csökkenteni, ha a családi kedvezményt Ön kéri. Privátban elküldök egy számfejtést, hogy lássa és érthető legyen. Üdvözlettel: S.P.Judit

 

2. kérdés

blingbling
13:38:27
2016-08-24
Kedves Judit!

Jelenleg GYED-en vagyok. Munkaviszonyom közös megegyezéssel április 1-én megszűnt, passzív jogon kapom TB kifizetőhelyként működő volt munkahelyemről a GYED-et.
Úgy tudom, hogy a GYED biztosított időszak TB szempontból, de nyugdíj szempontból nem számít munkaviszonynak, illetve következő gyermek vállalása esetén nem biztosít ellátási alapot.
Úgy tudom, hogy GYED-en lévő kismamát alkalmazni egy munkavállalónak járulékmentes.
Mit javasolna, mi lenne a járható út? Arra gondoltam, hogy édesapám bejelentene a vállalkozásába, hogy ez a két év ne hiányozzon a nyugdíjamhoz, és hogy ha esetleg még tervezünk babát, legyen előtte igazolt munkaviszony.
A vállalkozásnak ilyenkor mit kell fizetni? A TB-t ilyenkor a GYED-ből vonják? Mivel a volt munkahelyem a GYED kifizetője, a GYED-et továbbra is tőlük kapnám? Pontosan miket kell ilyenkor egy vállalkozásnak kifizetni, és hova kell bejelenteni az új munkavállalót?
Mivel gyakorlatilag pénzmozgás nem lenne kettőnk között, bármilyen összegre bejelenthet ilyenkor?
Egy másik fórumozónak adott válaszában olvastam, hogy ha fizetés nélküli szabadságra megy, akkor semmibe nem kerül a munkabére, ez jelen esetben is így lenne? Ha fizetés nélküli szabadságra mennék, attól még hozzáadódna a nyugdíjamhoz ez az idő, valamint CSED alapját képezné-e a papíron leírt munkabérem?
Köszönettel: Kriszti
szakértő fényképe

S. Puskás Judit

Munkaügyi szakember

2016-08-29 11:50:28

Kedves Kriszti! Mivel megszűnt a régi munkaviszonya és csak passzív gyedet kap, ha édesapja vállalkozásába bejelentik, akkor megteheti azt i, hogy nem dolgozik, hanem gyeden, majd gyesen van továbbra is. Érvényes munkaszerződéssel kell rendelkezni és nem részmunkaidőt ajánlok, hanem teljes munkaidős állást, ahol a munkabére is meghaladja a minimálbért. Ugyanis, ha babát szeretne, akkor ez az új szerződés szerinti bér lesz a 2. baba utáni ellátás alapja. Ön természetesen a gyed, gyes mellett végezhet munkát is, ilyen a vállalkozásnak Ön után igénybe kell venni a kismamák után járó kedvezményt. 100000.- Ft-+ig nem fizetik meg 27% os Ehot.A könyvelője tudja, hogy kell alkalmazni, ha nem elküldök hozzá anyagot. A nyugdíjjal kapcsolatban , amint bejelenti az édesapja, Ön biztosított, ez az idő is beszámít a nyugdíjnál és nem utolsó szempont, hogy a babavállalásnál is!. A gyedet ilyenkor, mivel új munkahelye van az Oep nél kell megigényelni. Ha van ideje menjen be már most az OEP hez és ott kérjen tájékoztatást, hogy mit kell tennie, hogy gyed folyósítás viszonylag flottul menjen. Üdvözlettel: S.P.Judit

 

3. kérdés

valicska
11:02:51
2016-01-30
Tisztelt Szakértő Asszony !
Munkanélküli hivatal által támogatott nők 40+ program részvétele esetén, munkába állás után van -e lehetőségem a rokkantsági ellátást igénybe vételére ,amire jogosult lennék. Mivel álláskereső nem lehet a rokkantsági ellátásban részesülő,ezt a tájékoztatást kaptam, a munka mellett minek minősülnék ?Mivel az ellátás nem zárja ki munkaviszony létesítését,csak jövesdelem korlátot ! Előre is köszönettel Vali
szakértő fényképe

S. Puskás Judit

Munkaügyi szakember

 

4. kérdés

valicska
11:02:47
2016-01-30
Tisztelt Szakértő Asszony !
Munkanélküli hivatal által támogatott nők 40+ program részvétele esetén, munkába állás után van -e lehetőségem a rokkantsági ellátást igénybe vételére ,amire jogosult lennék. Mivel álláskereső nem lehet a rokkantsági ellátásban részesülő,ezt a tájékoztatást kaptam, a munka mellett minek minősülnék ?Mivel az ellátás nem zárja ki munkaviszony létesítését,csak jövesdelem korlátot ! Előre is köszönettel Vali
szakértő fényképe

S. Puskás Judit

Munkaügyi szakember

 

5. kérdés

dzsandzso
07:23:04
2015-09-01
T. Asszonyom !
szept.1-én újra dolgozom ,mint óvónő . Jelenleg nyugdíjas vagyok.
Kérdésem az ,hogy le kell -e mondanom a nyugdíjamat.
Úgy hallottam ,hogy csak akkor ,ha a bruttó fizetésem folyamatos összege meghaladja a milliós összeget .Egy tanévet fogok csak dolgozni.

Kérem szíves válaszát ,mert nem szeretnék szabálytalanságot elkövetni.
Köszönettel Lengyel Lajosné
szakértő fényképe

S. Puskás Judit

Munkaügyi szakember

2015-09-01 11:16:50

Kedves Langyel Lajosné! Ha Ön öregségi nyugdíjkorhatárt elérte, akkor nincs felső határ, hogy mennyit keres a nyugdíj mellett. A keresettől függő szabályt a nyugdíjkorhatárt be nem töltött öregségi nyugdíjasok – nők 40 év jogosultsági időre tekintettel megállapított öregségi nyugdíja –, valamint a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban részesülőknél kell alkalmazni. Az ellátás teljes összegben jár, amíg a kereset (járulékalap) el nem éri éves szinten a minimálbér tizennyolcszorosát, azaz az 1,89 millió forintot. Ha eléri, akkor azt be kell jelenteni a Nyugdíjfolyósítónak, és a következő hónaptól az év végégig szüneteltetni a nyugellátás folyósítását. Ha ez éppen decemberben történik, akkor pedig a decemberi az ellátást vissza kell fizetni. Fontos még tudni, hogy hiába szünteti meg valaki a keresethatár elérése után a keresőtevékenységét, ettől függetlenül sem fog az év hátralévő részében ellátást kapni (kivéve, ha közben betölti az öregségi nyugdíjkorhatárt). Üdvözlettel: S.P. Judit

 

6. kérdés

Gyöngyi
15:30:25
2015-01-27
Tisztelt Ügyvédnő!
A következő ügyben szeretnék kis felvilágositást kapni mivel ezek a törvény módositások nem egyszerűek és első babával vagyok itthon ezért nem tudom ha a szeretnénk még babát milyen ellátások illetnek és mi ennek a menete.
Jelenleg gyed kapom és mielőtt le járna szeretnénk másik babát is a munkahely felé be kell jelenteni? Valamint a halmozott szabadságot ki kell venni útána Táppénzre kell menni és úgyanúgy meg kapom a TGYÁS és utána a Gyed?Valamint hogy ezeknek az összegét a mostani jövedelmemből számolják vagy ugyan úgy meg kapom a fizetésem mint a első gyerek után (ugyan az az összeg?).Előre is köszönöm.
szakértő fényképe

S. Puskás Judit

Munkaügyi szakember

2015-01-28 17:33:30

Kedves Gyöngyi! Ha gyed alatt lesz ismét várandós, akkor a baba valószínűleg már gyesbe születik. Ahhoz, hogy táppénz kaphasson, ismét munkába kell állnia. Kérheti a szabadság kiadását a munkáltatójánál. Ezt írásban kell megtenni 30 nappal a munkába való visszatérés előtt.A babavárást jó, ha bejelenti már az elején, hogy a munkáltatója is tudja, hogy mire számítson. Mivel a munkaviszonya jelenleg is fennáll, Ön jogosult lesz a 2. baba utáni ellátásokra is. Ha lesz bére akkor a tényleges jövedelme lesz a baba utáni ellátások alapja, ha nem lesz legalább 30 napi bére, csak a szerződés szerinti bére, de max a minimálbér kétszerese lehet az ellátások alapja.De a pontos összeget akkor lehet kiszámítani, ha már minden adat a rendelkezésünkre áll.(szülés előtt) Üdvözlettel: S.P. Judit (Munkaügyi előadó)

 

7. kérdés

Gizike
11:10:57
2015-01-21
Kedves Szakértő!

Azt szeretném kérdezni, hogy nagyszülő mehet-e gyesre az unokájával?

Köszönöm,

Gizi mami
szakértő fényképe

S. Puskás Judit

Munkaügyi szakember

2015-01-21 20:35:16

Kedves Gizi mami! Mehet Gyesre a gyermek egy éves korától a nagymama, de munkát nem vállalhat a gyermek 3 éves koráig. A tv. bemásolom. 20/A. §73 (1)74 A 20. §-ban megjelölt jogosultakon kívül, de az ott meghatározott feltételek mellett a gyermek szülőjének vér szerinti, örökbe fogadó szülője, továbbá annak együtt élő házastársa (a továbbiakban együtt: nagyszülő) is jogosult a gyermekgondozási segélyre, ha a) a gyermek az első életévét betöltötte, b) a gyermek gondozása, nevelése a szülő háztartásában történik, c) a gyermek szülei írásban nyilatkoznak arról, hogy a gyermekgondozási segélyről lemondanak és egyetértenek a gyermekgondozási segélynek nagyszülő részéről történő igénylésével, és d) a szülő háztartásában nincs másik olyan gyermek vagy ikergyermek, akire tekintettel gyermekgondozási segélyt folyósítanak. (2) A gyermekkel nem közös háztartásban élő szülő (1) bekezdés c) pontja szerinti egyetértő nyilatkozatát - kérelemre - a gyámhatóság pótolhatja. (3) Ha a szülő az egyetértő nyilatkozatát visszavonja és azt a (2) bekezdés alapján a gyámhatóság nem pótolja, a visszavonás a nagyszülő gyermekgondozási segélyre való jogosultságát megszünteti. Az ellátást az egyetértés visszavonását tartalmazó nyilatkozatnak az igényelbíráló szervhez történő benyújtását követő hónap utolsó napjától kell megszüntetni. (4) A nagyszülő részére a gyermekgondozási segélyre való jogosultság az (1) bekezdésben foglalt feltételek fennállása esetén kizárólag akkor állapítható meg, ha a) ő maga megfelel az ellátásra való jogosultság feltételeinek, és b)75 a jogosultsági feltételek a szülő esetében is fennállnak. (5) A nagyszülő gyermekgondozási segélyre való jogosultságát akkor is meg kell szüntetni, ha olyan kizáró körülmény áll be, amely a szülő az ellátásnak saját maga általi igénybevétele esetén a gyermekgondozási segélyre való jogosultságának elvesztését vonná maga után. (6) Ha a szülő a gyermek után gyermekápolási táppénzt vesz igénybe, ez a körülmény a nagyszülő gyermekgondozási segélyre vonatkozó jogosultságát nem érinti.

 

  • Egészség
  • Utazás
  • Hivatalos
  • Unoka

©2016 Minden jog fenntartva - Nagyszülők Lapjaselect t.PRCikk, t.TemakorKOD, t.BevezetoKep, t.TemakorKOD, t1.Megnevezes as Temakor, t.TartalomKOD, t.Cimke, t.Bevezeto, t.Megjelenes from tartalom t, temakorok t1 where t.TemakorKOD = t1.TemakorKOD /*and t1.ListaElem=1 and t1.Lathato=1*/ and t.Lathato=1 and t.KiemeltTol <= now() and t.KiemeltTol is not null and t.KiemeltTol not like '0000-00-00%' and (t.KiemeltIg is null or t.KiemeltIg= '0000-00-00 00:00:00' or t.KiemeltIg >= now()) and t.PRCikk = 1 order by t.PRCikk desc, t.Megjelenes desc