Unokám fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Csókay András főorvos: A félelem rombolja az immunrendszert is! - 4 stresszűző otthoni ötlet nagyszülőknek

Az ember lelke mélyén lévő félelem rombolja az immunrendszert is - mondta Csókay András idegsebész, a Honvéd Kórház idegsebészeti osztályának osztályvezető főorvosa a koronavírus-járvány kapcsán.

Szerző: Nagyszülők Lapja | 2020-03-24.

Az ember lelke mélyén lévő félelem rombolja az immunrendszert is - mondta Csókay András idegsebész, a Honvéd Kórház idegsebészeti osztályának osztályvezető főorvosa az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetről.

A szív mélyén lévő félelem hatalmas károkat okoz
Csókay András arról beszélt: a stressz, az egészséges félelem egy bizonyos szintig mozgósítja az ember ellenállóképességét, javítja a keringést és "minden rendszerünket, így az immunrendszerünket is". Ugyanakkor a "szív legmélyén lévő félelem" hatalmas károkat okoz, roncsolja a keringési és az immunrendszert és akadályozza az elmét, hogy jó döntéseket hozzon.Az idegsebész szerint ezért fontos, hogy "a gyökerénél tudjuk kezelni a félelmünket", a "lelkünk legmélyén", ahová csak az ember maga és Isten lát.

Erre való az igazán mély, az egyház tanítása szerint kontemplatív, szemlélődő imádság - mondta.

A vallás is segítség lehet
Hozzátette, a vallások többsége utat mutat ehhez a "valós, félelemmentes énhez" mély imádsággal vagy meditációval. Ugyanakkor nemcsak a vallásos ember képes eljutni a lelkének ehhez a legmélyebb részéhez, ahol találkozhat igazi önmagával. De ehhez mindenképp szükséges a csend.

Csókay András szólt arról is, hogy volt három magyar tudós, akinek a gyakorlati útmutatásai segíthetnek a koronavírus leküzdésében is: Semmelweis Ignác, aki felfedezte a sterilitás és a kézmosás fontosságát, Szent-Györgyi Albert, aki izolálta a C-vitamint és rájött szerepére a vírusos betegségek leküzdésében, valamint Béres József, aki felismerte a nyomelemek immunerősítő hatását.

Mit tehetsz még a stressz és a lehangoltság ellen?  - Tippjeink nagyszülőknek


Bár a koronavírus-járványnak már a gondolata is mindenkit megvisel, ráadásul a bezártságot sem bírják sokan, azért nem szabad hagyni, hogy a negaítv érzések elhatalmasodjanak rajtad. Hoztunk néhány tippet, mit tehetsz, hogy lefoglald magad, és jó érzések töltsenek el:

Most nem szabad az unokákat látogatni, de azért sok mindent megtehetsz, hogy kapcsolatban maradjatok - ebből a cikkünkből több ötletet most is megvalósíthatsz:
Messze lakik az unokád? Csak ritkán tudtok találkozni? 10 szuper tipp, hogyan tarthatjátok a kapcsolatot »

A bezártság alatt az is fontos, hogy megőrizd a tested egészségét, hiszen ez a lelki egyensúlyodra is hatással van. Cikkünkben 3 jó kis videót találsz, kifejezetten az idősebb korosztálynak való torna- és jógagyakorlatokkal.
Immunerősítő, stresszoldó gyakorlatok és tornák 50 év felett - Ezeket próbáld ki, hogy jobb legyen a közérzeted »

Az unokától külön töltött időt arra is használhatod, hogy valami jópofa dolgot készítesz neki - 2 zseniális ötletünk is van:
A kisunokának készülhet egy textilkönyv, amely fejleszti a tapintását és a finommotorikáját is - Mutatjuk, mit hogyan kell csinálnod »

Ha pedig a nagypapa barkácsolós kedvű, akkor jöhet egy fantasztikus matatófal - elő a fészerben őrzött kacatokkal!
Egyszerű, de zseniális fejlesztőeszköz: Így készül a matatófal házilag - Fotókkal »

Forrás: MTI
Fotó: Rawpixel
Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
vonal
hirdetés

BABA FEJLŐDÉSE HÓNAPRÓL HÓNAPRA
Mikor mit tud a babád? Milyen vizsgálatok várnak rá? Érzelmi, értelmi fejlődés csecsemőknél, babáknál, kisgyermekeknél
Kattints ide >>

[x] hirdetés

vonal

Kapcsolódó cikkek

  • Egészség
  • Utazás
  • Hivatalos
  • Unoka

©2016 Minden jog fenntartva - Nagyszülők Lapjaselect t.PRCikk, t.TemakorKOD, t.BevezetoKep, t.TemakorKOD, t1.Megnevezes as Temakor, t.TartalomKOD, t.Cimke, t.Bevezeto, t.Megjelenes from tartalom t, temakorok t1 where t.TemakorKOD = t1.TemakorKOD /*and t1.ListaElem=1 and t1.Lathato=1*/ and t.Lathato=1 and t.KiemeltTol <= now() and t.KiemeltTol is not null and t.KiemeltTol not like '0000-00-00%' and (t.KiemeltIg is null or t.KiemeltIg= '0000-00-00 00:00:00' or t.KiemeltIg >= now()) and t.PRCikk = 1 order by t.PRCikk desc, t.Megjelenes desc