Unokám fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Barátfüle recept - Így készül a lekváros derelye

Barátfülét szinte bármikor készíthetünk, amikor csak kedvünk támad, ugyanis a szükséges hozzávalók rendszerint mindig megtalálhatók a kamrában. Attól sem kell megrettenni, ha nincs otthon gyúrófád és -deszkád, mert azt is ki lehet kerülni. Mutatjuk a finom, lekvártól tocsogó derelye receptjét.

Szerző: Nagyszülők Lapja | 2016-02-12.

A barátfüle burgonyás tésztájának elkészítéséhez eredetileg gyúródeszka és gyúrófa szükséges, ami egy kevésbé süteményes háziasszony háztartásából lehet, hogy hiányzik.

Akinek nincs otthon gyúródeszkája és sodrófája, de mégis szeretné elkészíteni a finom lekváros derelyét, az bátran használja a letakarított belisztezett konyhaasztalt deszka gyanánt. És a gyúrófát egy tiszta, de ugyancsak belisztezett üres borosüveggel helyettesítse. A forró, lekvártól tocsogó fahéjillatú végeredményen mindez mit sem fog változtatni.

Lekváros derelye, azaz barátfüle recept


Hozzávalók a tésztához:
1 kiló főtt burgonya
30 deka búzaliszt
2 evőkanál olaj
1 evőkanál búzadara
1 db tojás

kevés cukor




Töltelékhez:
szilvalekvár (vagy amilyet a család szeret)

Bundához:
zsemlemorzsa
10 deka vaj
fahéjas porcukor

Elkészítés
1. A krumplit enyhén sós vízben megfőzzük, majd krumplipasszírozón áttörjük.
2. Ha kihűlt, akkor hozzáadjuk a lisztet, olajat, búzadarát, tojás, sót, cukrot - és rugalmas, puha burgonyás tésztát gyúrunk belőle.
3. Lisztezett deszkán vagy konyhaasztalon kinyújtjuk a tésztát.
4. Derelyevágóval egyforma négyzeteket formázunk, majd a négyzeteket összepárosítjuk.
5. A derelye alsó részére lekvárt teszünk, majd a derelye felső tésztájával beborítjuk a lekváros alsó részt.
6. Az "összeragasztott" derelyét finoman ellapogatjuk, hogy mindenhova kerüljön töltelék, és a széleit finoman körbenyomkodjuk, hogy a fővés közben ne jöjjön ki belőle a lekvár.
7. Lobogó enyhén sós vízben 2-3 perc alatt készre főzzük a derelyéket. (Ha már feljön a víz felszínére, akkor kezd jó lenni).
Tipp: Ne rakjuk egy főzővízbe az összes derelyét, hanem inkább három részletben főzzük ki őket - így nem fognak összeragadni. A főző vízbe akár egy pár csepp olajat is tehetünk.
8. Miközben főnek a finom derelyék, vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, amibe egy kevés fahéjas porcukrot is szórunk.
9. Az elkészült csupasz derelyéket beleforgatjuk a "bundába".
10. Tálaláskor gazdagon megszórjuk még több fahéjas porcukorral.




Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

  • Egészség
  • Utazás
  • Hivatalos
  • Unoka

©2016 Minden jog fenntartva - Nagyszülők Lapja



select t.PRCikk, t.TemakorKOD, t.BevezetoKep, t.TemakorKOD, t1.Megnevezes as Temakor, t.TartalomKOD, t.Cimke, t.Bevezeto, t.Megjelenes from tartalom t, temakorok t1 where t.TemakorKOD = t1.TemakorKOD /*and t1.ListaElem=1 and t1.Lathato=1*/ and t.Lathato=1 and t.KiemeltTol <= now() and t.KiemeltTol is not null and t.KiemeltTol not like '0000-00-00%' and (t.KiemeltIg is null or t.KiemeltIg= '0000-00-00 00:00:00' or t.KiemeltIg >= now()) and t.PRCikk = 1 order by t.PRCikk desc, t.Megjelenes desc
Ezt olvastad már? [ Bezár ]
Hírek, érdekességek

Gyereknapi hétvége a Vasúttörténeti Parkban: Koncertek, játszóház, kézműveskedés, vonatok és más izgalmas program május utolsó hétvégéjén

vissza vissza