Unokám fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

9 tuti tipp főzéshez, amit nagymamáinktól tanulhatunk

Hogyan jön le gyorsan a megfőtt tojások héja? Mitől lesz aranysárga a húsleves? Hogyan lehet hagymát pucolni sírás nélkül? 9 kihagyhatatlan praktika a nagymamáinktól háziasszonyoknak!

Szerző: Hársfalvi Margó | 2015-09-18.

9 kihagyhatatlan konyhai praktikát gyűjtöttünk össze, melyek jó része nagymamáink bevált fortélya volt. Próbáld ki közülük azokat, amelyeket még nem ismered, hátha neked is beválnak. Ha pedig ismered őket, tanítsd meg a lányodnak, menyednek is!

9 konyhai praktika a nagyitól


1. Bő zsiradékban sütés fröcskölésmentesen
Sütés előtt az  olajat vagy zsírt kicsit meg lehet sózni, így nem fog annyira fröcskölni, amikor bele kerül a sütnivaló. Aranyszabály, hogy a forró, felhevült zsírba, olajba nem szabad túl vizes ételt beletenni, mert a forró zsiradék egyből kicsapja a vizet, ami balesetveszélyes.

2. Így nem szárad ki a hús sütés közben
A hús sütésekor, forgatásakor nem szabad beleszúrni a húsba a villát, mert így kifolyik az értékes húslé, és a hús elveszíti a rugalmasságát, nedvességtartalmát. Nem véletlen az sem, hogy az egyben sült, majd párolt húsnak minden oldalát először át kell sütni, hogy egy fehér kéreg keletkezzen rajta - később ez a kéreg fogja benntartani a szükséges nedvességet a húsban.

3. Paradicsom és tojás héjának lehúzása pillanatok alatt
Ha a paradicsom vagy gyümölcs héját le szeretnénk húzni, egy pillanatra forró vízbe dobjuk, majd közvetlenül utána jéghidegbe - ezután nagyon könnyen le fog jönni a héja, és egyben marad a paradicsom/gyümölcs. Tojással is ki lehet próbálni: a forró tojás megkocogtatjuk körbe, majd hideg vízbe tesszük. Ha héj alá tud menni a hideg víz, akkor könnyebben leválik a keményre főtt tojásról a héja.

4. Tojáspucolás könnyedén
Egy másik módszer tojáspucolásra: főzzük a kemény tojásokat sós vízben - így azonnal lejön a héja, nem kell hidegvízbe tenni.

5. Ha kemény marad a bab
Ha a szemes bab nem fő meg időre, egy kis szódabikarbónát adhatunk hozzá utólag, hogy megpuhuljon.

6. Így lesz aranyszínű a húsleves
Nagyanyáink a vöröshagymát mindig megmosva, héjával együtt tették a húslevesbe, hogy a leves szép színt kapjon. A modern háziasszonyok manapság a sáfrányra esküsznek, amiből elég ugyan egy kevés, de ezt a fűszert aranyárban mérik.

7. Asztali só
Tegyünk a sótartóba kevés rizst, ettől nem nedvesedik meg, és áll össze rögökké a só.

8. Ha véletlenül a forró lábashoz nyúltunk
Ha hirtelen megégettük az ujjunkat a forró edénnyel, akkor azonnal fogjuk meg a fülünket - ez ugyanis a testünk leghidegebb pontja.

9. Hagymapucolás könnyek nélkül
Ha hagymapucolás közben elered a könnyünk, tartsuk a kezünket a folyó hideg víz alá. Azt még senki nem tudta megmondani, hogy miért - de valóban eláll tőle a sírásunk. Az is egy praktika, hogy hagymapucolás közben egy kortynyi hideg vizet tartunk a szánkban.

Ha neked is van hasonló módszered, ami megkönnyíti a háztartási munkát vagy jól jöhet a konyhában, küldd be nekünk most a szulok lapja@szuloklapja.hu email címre, hogy megoszthassuk a többi háziasszonnyal!

Összegyűjtötte: Hársfalvi Margó olvasónk, 3 unoka nagymamája
Forrás:
Konyhai fortélyok (Black White kiadó)
Horváth Ilona szakácskönyv (Kossuth Könyvkiadó)
Disznótorban Frank Júlia (Mezőgazdasági kiadó)
Saját tapasztalat


Fotó: FreeDigitalPhotos




Kapcsolódó cikkek

  • Egészség
  • Utazás
  • Hivatalos
  • Unoka

©2016 Minden jog fenntartva - Nagyszülők Lapja



select t.PRCikk, t.TemakorKOD, t.BevezetoKep, t.TemakorKOD, t1.Megnevezes as Temakor, t.TartalomKOD, t.Cimke, t.Bevezeto, t.Megjelenes from tartalom t, temakorok t1 where t.TemakorKOD = t1.TemakorKOD /*and t1.ListaElem=1 and t1.Lathato=1*/ and t.Lathato=1 and t.KiemeltTol <= now() and t.KiemeltTol is not null and t.KiemeltTol not like '0000-00-00%' and (t.KiemeltIg is null or t.KiemeltIg= '0000-00-00 00:00:00' or t.KiemeltIg >= now()) and t.PRCikk = 1 order by t.PRCikk desc, t.Megjelenes desc