Unokám fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Görögdinnye vásárlása: Ezt figyeld a külsején, hogy valóban érett és finom legyen a dinnye! - Dinnye receptek, dinnye hatásai

Mivel a görögdinnyét a gyümölcsök többségéhez hasonlóan biológiai érettségben fogyasztjuk, ezért az érettségi állapotra kóstolás nélkül is következtetni lehet bizonyos jelekből. Mire figyelj oda?

Szerző: Nagyszülők Lapja | 2020-08-05.

Görögdinnye vásárlásakor mindig van az emberben egy kicsi bizonytalanság, vajon érett, jó ízű lesz-e? A megfelelő érettség, íz a többi gyümölcs esetében is alapvető szempont, de ez a kérdés valahogy mégis a görödinnyénél vált különösen fontossá, írja a Nébih.

A megfelelő dinnye kiválasztása a hagyomány szerint nagy figyelmet, tapasztalatot igényel, már-már művészet, amelynek jutalma a valóban kiváló íz.



Mivel a görögdinnyét a gyümölcsök többségéhez hasonlóan biológiai érettségben fogyasztjuk, ezért az érettségi állapotra kóstolás nélkül is következtetni lehet bizonyos jelekből.

Mire figyelj, ha görögdinnyét vásárolsz?


A dinnye kocsánya
Árulkodó lehet a dinnye kocsánya, hiszen az érett gyümölcs már készen van, az anyanövényre már egyre kevésbé van szüksége, ezért a kocsány kezd száradni, barnulni (a fán termő gyümölcsök ugyebár lepottyannak). Az erős, friss, zöld kocsányú dinnye valószínűleg még nem érte el a teljes érettséget.

A dinnyehéj színe
A csíkos héjú fajtáknál érdemes a színre is figyelni, ugyanis a világosabb csíkoknál megjelenő halvány vajszín az érett állapotot jelzi.



A dinnye belseje és az ütögetős technika
Az ütögetésre jelentkező kongó hang nem jelenti feltétlenül azt, hogy a dinnye érett, sokszor csupán azt jelzi, hogy a dinnye belseje nincs megszakadva, magas a víztartalma. Ez a technika inkább a szezon végén lesz érdekes, amikor már a túlérett, belül löttyedt dinnyék kiszűrése a feladat.

A dinnye tárolása
Az sem mindegy, milyen körülmények között tárolt dinnyét vásárolunk. A görögdinnye frissen szedve a legfinomabb, ezért fontos, hogy betakarítás után mielőbb a vásárlókhoz jusson.

Bár a dinnye látszólag jól bírja a tárolást, helytelen az a gyakorlat, amikor kánikulában a tűző napon (ahol akár 45-50 fokra is felmelegedhet) nagy halomba rakva árulják a dinnyét. Ha túl nagy a kupac, az alul lévő dinnyék bizony megnyomódhatnak, ettől pedig romlásnak indulhatnak, különösen a vékonyabb héjú fajták. Mivel a gondatlan tárolás nem kedvez az ízek megőrzésének, az ilyen helyeket tanácsos elkerülnöd.

Ha felezett dinnyét vásárolsz
Nagyon figyelj oda a higiéniai körülményekre, ha felezett dinnyét vásárolsz! Csak olyan helyen vegyél fél dinnyét, ahol az eladó tud kezet mosni, tisztán tartja a kést és az asztalt, valamint gondosan lefóliázza a dinnyefeleket.

Egyéb jelek, amikre figyelj vásárláskor
- A dinnye héján látható karcolás nem hiba, az csak a szedőket segíti
- Lehetőleg olyan dinnyét vásárolj, amelyik tiszta
- Kisebb méretű, fehér színű ütődések az enyhe jégverés nyomai, ezek nem befolyásolják a gyümölcs minőségét
- Ha a dinnye alján, a bibepontnál nedvesség nyomait látod, az belső romlásra utal
- Ha vörösesbarna foltokat látsz a dinnyén, ne vedd meg, ezek a foltok baktériumos betegség okozta kezdeti romlás jelei

Hogyan fogyaszd a dinnyét? Fotós ötletek

A görögdinnye 90-95%-os víztartalmának köszönhetően rendkívül jó szomjoltó, folyadékpótló a nyári melegben, teltségérzetet okozó hatása miatt pedig jól beilleszthető a fogyni vágyók étrendjébe. Erőteljes vízhajtó hatású, ezért régebben gyógynövényként is emlegették.

A görögdinnye élettani hatásai
- A gyümölcshús piros színét főleg a likopinnak köszönheti. Ez az anyag számos szív és érrendszeri, valamint daganatos betegség megelőzésében játszik fontos szerepet
- A gyümölcsben levő víz hozzájárul a vese és a húgyhólyag átmosásához, valamint a székrekedés megszüntetéséhez
- A görögdinnye a szoptatós anyukák tejtermelődését is pozitívan befolyásolhatja
-Mivel könnyen emészthető, jól felszívódó gyümölcs, lábadozó betegeknek, idősebbeknek is ajánlott.
- Magas rosttartalma miatt javítja az emésztést, így a közérzetet is.

Olvasd el ezt is!
Még több érdekesség a dinnyéről - Ezért érdemes gyakran fogyasztani nyáron »


1. Kockák helyett gombócok
Akár zsúrra vagy partira, látványos lehet, ha a dinnye húsát kockázás helyett fagyikiszedő gömbkanállal formázod meg.




2. Dinnye koktél piros gyümölcsökkel
Ha unod már a dinnyét magában enni, turbózd fel némi erdei gyümölccsel - szeder, eper, áfonya - adj hozzá egy kis mézet és turmixold össze.




3. Dinnyesaláta ínyenceknek - akár köretnek is!
A felkockázott dinnyét feta vagy krémfehér sajttal, mentalevelekkel és színes borssal tálalva izgalmas salátát kapsz.




Ez is érdekelhet!
Dinnyehéj-lekvár, kandírozott dinnyehéj és más finomságok - 5 szuper receptötlet dinnyéből »


Forrás: Nébih
Fotók: Pixabay




Kapcsolódó cikkek

  • Egészség
  • Utazás
  • Hivatalos
  • Unoka

©2016 Minden jog fenntartva - Nagyszülők Lapja



select t.PRCikk, t.TemakorKOD, t.BevezetoKep, t.TemakorKOD, t1.Megnevezes as Temakor, t.TartalomKOD, t.Cimke, t.Bevezeto, t.Megjelenes from tartalom t, temakorok t1 where t.TemakorKOD = t1.TemakorKOD /*and t1.ListaElem=1 and t1.Lathato=1*/ and t.Lathato=1 and t.KiemeltTol <= now() and t.KiemeltTol is not null and t.KiemeltTol not like '0000-00-00%' and (t.KiemeltIg is null or t.KiemeltIg= '0000-00-00 00:00:00' or t.KiemeltIg >= now()) and t.PRCikk = 1 order by t.PRCikk desc, t.Megjelenes desc