Unokám fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Dédszüleink kedvenc játékai: 20 népszerű gyerekjáték az 1800-as évekből és az 1900-as évek elejéről - Fotók!

Bizonyára mindenki szívesen gondol vissza a gyerekkori játékaira, a kis kedvenceire, így például arra a különösen fontos plüssmacira vagy babára, aminek az ölelése könnyebbé tette az álomba merülést - Menner Judit válogatása a 19. század végén és 20. század elején használt gyerekjátékokról.

Szerző: Nagyszülők Lapja | 2019-03-18.

Bizonyára mindenki szívesen gondol vissza a gyerekkori játékaira, a kis kedvenceire, így például arra a különösen fontos plüssmacira vagy babára, aminek az ölelése könnyebbé tette az álomba merülést.

A gyerekeknek már az őskorban is voltak játékaik a leletek tanúsága szerint, s ez mit sem változott az évszázadok alatt. A játéktörténet egy igen izgalmas és sokrétű téma. Lehet korszakonként vizsgálni, vagy a játék fajtái alapján (pl. babák, ugró iskolák, mondókák, társasjátékok stb.), esetleg társadalmi hovatartozás szerint, hiszen végtelenül gazdag a lehetőségek tárháza.

Mivel játszottak dédszüleink? - Gyermekjátékok az 1800-as évekből és az 1900-as évek elejéről


Azonban ez az írás nem tudományos céllal készült, ezt meghagynám a téma szakavatott tudóinak. A cikkben a XIX.századi és a XX.század fordulójának játékai közül válogattam egy-két érdekességet a teljesség igénye nélkül, kifejezetten csupán azért, hogy a szemet gyönyörködtető részletek nézegetése kellemes kikapcsolódást adjon minden olvasó számára - Menner Judit válogatása.Csecsemő és kisded játékok:

 1. Ezüst csörgő a XIX.század második feléből. (Pinterest)2. Húzható kacsa a XIX.század második feléből. (chairish.com)

 

3. A keljfeljancsi baba őse, női változatban. (Ruby Lane Vintage)

 
 
4. Cintányéros-dobos bohóc. (Auticva)5. Kirakós játékok tárháza. (Skinner Auctions)
 A nagyobbak játékai

6. Ő itt egy különleges, fából készült baba, eredeti kosztümben az 1840-es évekből. Davosi Játékmúzeum. (Theriault's)7. Varázslatos babás doboz öltöztethető babával, ruha kiegészítőkkel. (Ruby Lane Vintage)8. Egy fantasztikusan részletgazdag babaház. (The Henriques House)

 

9. Érdekes ötlet ez a tevekaravános szett, meg kell hagyni. (Theriault's)10. Játék étkészlet11. A tökéletesen felszerelt konyha a Századfordulóról. (Theriault's)12. Mini élelmiszerbolt, ahol nem csak élelmiszereket lehet kapni. (Pinterest)13. Baba pörgettyű (Pinterest)14. Ólomkatonák eredeti dobozban. (Spielzeug Museum, Davos)15. Ezeknek az építőkockáknak még a doboza is gyönyörű! (Pinterest)16. Egy modern társasjáték a századfordulóról. (Pinterest)17. Micsoda élmény lehet egy ilyennel játszani! Századfordulós Commedia del'arte bábszínház. (Ruby Lane Vintage)


 
18. Számunkra már az is egyfajta játék, hogy kitaláljuk, milyen játékokat tartalmaz a szett. (Pinterest)19. Századfordulós ügyességi játék. (Chairish)20. Egy kicsit későbbi játék szett, de annyira különleges, hogy nem hagyhattam ki. I. világháborús, tábori kórházas játék sérültekkel és nővérkékkel. (Invaluable)
Végül, de nem utolsó sorban, itt vannak a gyerekek, akik ezekkel a játékokkal valaha játszhattak.


 Kislány babával, 1860-as évek. (Pinterest)


 1870-es évek. (Pinterest)

Még több képet nézhetsz meg itt »

Szerző: Menner Judit, a contrapasso2.blog.hu írója
Kezdőfotó: Fortepan/Veszprém Megyei Levéltár - Klauszer
Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

  • Egészség
  • Utazás
  • Hivatalos
  • Unoka

©2016 Minden jog fenntartva - Nagyszülők Lapja