Unokám fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

10 szuper játék gyerekeknek, amihez csak kövekre, kavicsokra van szükség

Hogyan kössük le az unokákat a jó vagy a kevésbé jó időben? A válasz nagyon egyszerű: sok közös játékkal! Összeállításunkban olyan szabadtéri játékokat mutatunk, amely nem csak remek időtöltésnek bizonyulnak, hanem az unokák matematikai-, írás- és egyéb készségeit is fejlesztik.

Szerző: Nyeste Mónika | 2015-06-15.

Az alábbi szabadtéri játékokkal unokád matematikai gondolkodását, fantáziáját, érzékelését fejlesztheted úgy, hogy mindeközben ő ezt észre sem veszi. A játékokhoz pedig nem kell más, csak az, ami nap mint nap a földön hever: kő vagy kavics.

I. JÁTÉKOK KŐVEL - MATEMATIKAI KÉPESSÉGET FEJLESZTŐ JÁTÉKOK

1. „Kősorozatok”
Kérd meg a gyerekeket, hogy állítsanak össze sorozatokat a kövek mérete szerint a legkisebbtől a legnagyobbig haladva, majd gyűjtsék össze a „legkisebb” szó/fogalom egyéb elnevezéseit, mint: pirinyó, apró, picike, picuri, kicsike, picurka, pöttöm stb., és találják meg a kősorozat minden egyes darabjára a megfelelő jelzőt.

Emellett lehet sorozatokat összerakni a kövek színe szerint vagy a formája alapján is.2. Számolás - Hány kavics van nálad?
Hány kavics van nálad? És nálam? Adjuk össze, vegyünk el hármat, mennyi marad? Alapvető műveleteket is végezhetünk velük a kavicsok segítségével.

II. JÁTÉKOK KŐVEL - BETŰK ÉS FORMÁK FELISMERÉSÉT FEJLESZTIK

3. Keresd a párját
Vágjatok ki színes újságokból különböző figurákat, formákat, betűket, vagy számokat! Kevés vízzel higított faragasztóval ragasszátok fel a kövekre! Ha egy-egy formából kettő ugyanolyat vágtok ki, máris kezdődhet a párkereső játék.

4. Keresd a betűt
Ha különböző betűket találtok, nagyszerűen gyakorolhatjátok a kisiskolásokkal egy-egy betű sokféle változatának felismerését (írott, nyomtatott, kicsi, nagy, piros, kék, zöld stb.), vagy akár egy szót is kirakhattok.

III. JÁTÉKOK  KŐVEL - A FANTÁZIÁT ÉS KONCENTRÁCIÓT FEJLESZTIK

5. Képkirakó
A sokféle formájú, méretű és színű kőből érdekes figurák is készülhetnek. Mesélhettek is hozzá egy kedves történetet.

6. Kavicsfestés
Rajzoljatok a simább felületű kövekre bármit, ami eszetekbe jut. Megpróbálkozhattok vastag filccel, vagy tempera-, illetve akrilfestékkel. Ezeket a kis köveket aztán adhatjátok ajándékba, vagy használhatjátok a kerti asztalnál terítőnehezéknek.

7. Mesélj egy mesét
Ha már sok kis rajzos, képes kövecskétek van, rakjatok ki belőlük egypárat és a képeket nézegetve mondjatok el egy történetet. A kavicsokat a történet sorrendjének megfelelően tegyétek egymás mellé. Játszhatjátok úgy is, hogy te kezded a mesét, a gyerkőc pedig folytatja. De az sem baj, ha csak te mesélsz, ő pedig hallgatja.

8. Kőamőba
Ha van nálatok kőkockás út, már meg is van a táblátok az amőba játékhoz, ha nincs, akkor rajzoljatok krétával egyet a járdára, aszfaltra. Játékszabály: ketten játsszák, felváltva rakják a köveiket. Az a győztes, aki három egyforma mintájú követ ki tud rakni egymás mellé vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan. Nagyon jó kis gondolkodás-fejlesztő feladat.

IV. JÁTÉKOK KŐVEL - ÉRZÉKELÉST FEJLESZTŐ JÁTÉKOK

9. Kövek, kavicsok válogatása különféle szempontok szerint
A legkisebbekkel is élvezetes lehet a köves játék, hiszen a gyerekek mindenhol észreveszik az érdekes formájú és mintájú köveket, kavicsokat - gyűjtsenek minél többet, majd jöhet a játék. Rakosgassák külön kupacba a köveket például a színük szerint. Válogassák ki a legérdekesebb, nekik legjobban tetsző darabokat! Vajon miért szép? Lehet, hogy csillogó, nagyon szép a színe, lehet vele rajzolni, vagy egyszerűen csak más, mint a többi.

+1. Mezítlábas séta a kövön
Kövekkel nem csak hűvösebb időben, de nyáron is lehet játszani. A gyerekek gyalogoljanak végig mezítláb a szétszórt köveken. Kifejezetten jót tesz a gyerekek talpának! Ha van apró és nagyobb kavicsotok is, mondják el, melyiken kellemesebb a séta? Mit érez a lába? Milyen a kő - kemény, vagy puha; kicsi, vagy nagy; gömbölyű, vagy hegyes? Próbálják a lábujjaikkal felmarkolni a köveket! Kinek sikerül egy perc alatt a legtöbbet összegyűjteni?

Ez is érdekelhet!
Unatkozik a gyerek? Fessetek kavicsot »


Az összeállítást készítette: Nyeste Mónika óvónő
Fotó: Pixabay
Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

  • Egészség
  • Utazás
  • Hivatalos
  • Unoka

©2016 Minden jog fenntartva - Nagyszülők Lapjaselect t.PRCikk, t.TemakorKOD, t.BevezetoKep, t.TemakorKOD, t1.Megnevezes as Temakor, t.TartalomKOD, t.Cimke, t.Bevezeto, t.Megjelenes from tartalom t, temakorok t1 where t.TemakorKOD = t1.TemakorKOD /*and t1.ListaElem=1 and t1.Lathato=1*/ and t.Lathato=1 and t.KiemeltTol <= now() and t.KiemeltTol is not null and t.KiemeltTol not like '0000-00-00%' and (t.KiemeltIg is null or t.KiemeltIg= '0000-00-00 00:00:00' or t.KiemeltIg >= now()) and t.PRCikk = 1 order by t.PRCikk desc, t.Megjelenes desc