Unokám fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Figyelem, termékvisszahívás: Ha ilyen levestésztát vettél, ne fogyaszd el - Szalmonellát mutattak ki benne

Salmonella lehetséges jelenléte miatt az Auchan visszahívja az egyik eperlevél típusú levestésztáját, közölte a Nébih. Mit kell tudnod a szalmonelláról?

Szerző: Nagyszülők Lapja | 2022-08-29.

Ez a cikk 398 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek

Salmonella lehetséges jelenléte miatt az Auchan visszahívja az egyik eperlevél típusú levestésztáját, közölte a Nébih.

Az üzletlánc kéri vásárlóit, hogy amennyiben ilyen terméket vásároltak, ne fogyasszák el, hanem vigyék vissza áruházaikba, ahol a termék teljes vételárát megtérítik, még blokk hiányában is.

Figyelem, termékvisszahívás: Ha ilyen levestésztát vettél, ne fogyaszd el - Szalmonellát mutattak ki benneÉrintett termék adatai:
Termék megnevezése: Auchan 8 tojásos eperlevél 200 g
Probléma jellege: Salmonella lehetséges jelenléte
Minőségmegőrzési idő: 26/07/2024
Tételszám: C17
Kiszerelés: 200 g
Forgalmazó: Auchan Magyarország Kft.

A termékvisszahívás kizárólag a fenti adatokkal azonosított termékre vonatkozik.

Mit kell tudnod a szalmonelláról?


A szalmonellózis, a szalmonella baktériumok által okozott fertőző megbetegedés. Ezek a baktériumok leggyakrabban élelmiszerrel, ritkábban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe.

Jellemző tünetei:
- hasmenés,
- hányás,
- magas láz,
de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható, vagy a fertőzés tünetmentes is lehet.
A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően 1-2 napon belül (6-48 óra) jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges.

A szalmonella az élővilágban nagyon gyakori, az egészségesnek látszó élőlények (rovarok, hüllők, madarak, emlősök és az ember) bélrendszerében is előfordul. A kórokozó a beteg vagy tünetmentes fertőzött személy vagy állat székletével, illetve tojással kerül a külvilágba. A levágott állatok húsán is előfordul.

Leggyakrabban a nyers vagy nem eléggé átsült hús és tojásételek közvetítik a kórokozót, de gyakorlatilag bármilyen ételre rákerülhet külső szennyezéssel, nyersanyagról, eszközről, személyről vagy állatról.

A szalmonella baktériumokat az alapos sütés-főzés elpusztítja.

A megbetegedés a kisgyermekekre, idősekre, legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet. A fertőzötteknél nem minden esetben lépnek fel panaszok. Mind a tünetmentes fertőzöttek, mind a gyógyult betegek egy ideig még üríthetik a baktériumot. Ha valaki beteg, vagy vele egy háztartásában élő személy megbetegedett, különösen ügyeljen az alapos kézmosásra, kézfertőtlenítésre.

Forrás, fotó: Nébih
Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

  • Egészség
  • Utazás
  • Hivatalos
  • Unoka

©2016 Minden jog fenntartva - Nagyszülők Lapja