Unokám fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Demencia ellen: Erre a 7 dologra figyelj oda, és máris kevésbé fenyeget a demencia - Kutatások is bizonyítják

Hét egészséges szokással csökkenthető a demencia kockázata egy két évtizedet felölelő kutatás szerint. Nem kell nagy dolgokra gondolni, mégis, a demencia növekvő száma azt mutatja, hogy sokan a saját érdekükben sem akarnak változtatni.

Szerző: Nagyszülők Lapja | 2023-03-01.

Hét egészséges szokással csökkenthető a demencia kockázata egy két évtizedet felölelő kutatás szerint - írta a The Guardian című brit napilap online kiadása.

A demencia a világ egyik legnagyobb közegészségügyi veszélye. A betegséggel élők száma az előrejelzések szerint 2050-re világszerte csaknem megháromszorozódik, és 153 millióra emelkedik. Szakértők szerint a betegség minden közösségben, országban és kontinensen jelentős és gyorsan növekvő fenyegetést jelent a jövőbeli egészségügyi és szociális ellátórendszerekre.A kutatás szerint azonban 7 egészséges szokással csökkenthetjük a demencia kockázatát, ezek:
- középkorúként is aktív életmód, rendszeres mozgással,
- megfelelő táplálkozás,
- az egészséges testsúly fenntartása,
- dohányzás mellőzése,
- vérnyomásszint normális keretek közt,
- koleszterinszint normális keretek közt,
- vércukorszint normális keretek közt
Ha mindezekre odafigyelünk, azzal csökkenthetjük az Alzheimer-kórhoz hasonló betegségek kialakulásának esélyét a későbbiekben!

20 évig követték nyomon több ezer nő életét
Az előzetes eredményeket az Amerikai Neurológiai Akadémia éves találkozóján mutatják be Bostonban. A kutatók több ezer amerikai nő életét követték nyomon mintegy húsz évig. A tanulmányhoz 13 720 alany adatait vették fel, akik a kutatás kezdetekor átlagosan 54 évesek voltak. 13 százalékuknál (1771 fő) állapítottak meg demenciát az idő előrehaladtával.

A demencia már több évtizeddel a diagnózis előtt elkezdődhet az agyban
"Mivel ma már tudjuk, hogy a demencia évtizedekkel a diagnózis felállítása előtt elkezdődhet az agyban, fontos, hogy megismerjük, miként befolyásolhatják a középkorúak szokásai az időskori demencia kockázatát" - magyarázta Pamela Rist, a bostoni Brigham and Women's Kórház megelőző orvostudományi részlegének munkatársa.

"A jó hír az, hogy a középkorúak egészséges életmódja a későbbi demencia kockázatának csökkenéséhez vezethet" - tette hozzá.

A kínai kutatók is erre jutottak
Kínai kutatók hasonló megállapításra jutottak a múlt hónapban, jelezve, hogy az egészséges életmód - például a helyes táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a kártyázás és a legalább heti kétszeri társasági élet - együttesen segíthetnek lassítani a memória hanyatlásának ütemét és csökkenteni a demencia kockázatát.

Olvasd el ezt is!
Így hosszabbítja meg az életed, ha rendszeresen emelgeted az unokád - Plusz 9 egyéb hasznos tevékenység öregedés ellen »


Forrás: MTI
Fotó: Freepik
Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

  • Egészség
  • Utazás
  • Hivatalos
  • Unoka

©2016 Minden jog fenntartva - Nagyszülők Lapjaselect t.PRCikk, t.TemakorKOD, t.BevezetoKep, t.TemakorKOD, t1.Megnevezes as Temakor, t.TartalomKOD, t.Cimke, t.Bevezeto, t.Megjelenes from tartalom t, temakorok t1 where t.TemakorKOD = t1.TemakorKOD /*and t1.ListaElem=1 and t1.Lathato=1*/ and t.Lathato=1 and t.KiemeltTol <= now() and t.KiemeltTol is not null and t.KiemeltTol not like '0000-00-00%' and (t.KiemeltIg is null or t.KiemeltIg= '0000-00-00 00:00:00' or t.KiemeltIg >= now()) and t.PRCikk = 1 order by t.PRCikk desc, t.Megjelenes desc