Unokám fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Drasztikus áremelés a lisztre és a kenyérre: Akár 800 forintba is kerülhet a kenyér hamarosan

Pillanatok alatt tönkremehetnek azok a kis cégek és sütödék, akik nem tudják áraikban elismertetni a plusz költségeiket. Jelenleg még árstop van a búzafinomliszten, de ez csak július elsejéig érvényes ár.

Szerző: Nagyszülők Lapja | 2022-06-02.

Pillanatok alatt tönkremehetnek azok a kis cégek és sütödék, akik nem tudják áraikban elismertetni a plusz költségeiket, hívja fel a figyelmet Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Aszály, csökkenő búzatermelés, megnövekvő költségek
Mint mondja, a jelenlegi súlyos aszály miatt országszerte 5 tonna alatti búzahozamokra számítanak a termelők hektáronként, ami körülbelül egy tonnával lehet kevesebb a tavalyi átlagnál. A tonnánkénti búzaár - a tavaly júniusi 60-65 ezer forintos indulóárhoz képest - 140 ezer forintnál jár, ami szinte megoldhatatlan feladat elé állítja a malom- és a sütőipar szereplőit.

Mindeközben az energiaárak terén is elszabadult a pokol, nőttek a villany- és gázárak, így aki nem tudja ezeket a pluszköltségeket minél gyorsabban elismertetni az áraiban, az bizony pillanatok alatt tönkremegy.

Drasztikus áremelés a lisztre és a kenyérre: Akár 800 forintba is kerülhet a kenyér hamarosan

300 forintos liszt és 800 forintos kenyér jöhet
Ma egy kiló búza ára 140 forint, ebből dolgozik a malomipar. Ez a liszt tekintetében azt jelenti, hogy hozzávetőleg 230 forintos kilónkénti átadási ár fog hozzá tartozni. Ha ezt az árréssel és az áfával megnöveljük, akkor 300 forint feletti lisztárak fognak kialakulni a boltokban.

Az árstop lejártával - jelenleg a búzafinomliszt hatósági ára 203 forint - pedig júliustól további 40 százalékos lisztáremelés lép életbe, ennek hatása tovagyűrűzik a malomipartól a sütőiparig, ezért könnyen lehet, hogy akár 800 forintot is ki kell majd fizetni egy kiló kenyérért.

Fotó: Pixabay (illusztráció)
Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
vonal
hirdetés

BABA FEJLŐDÉSE HÓNAPRÓL HÓNAPRA
Mikor mit tud a babád? Milyen vizsgálatok várnak rá? Érzelmi, értelmi fejlődés csecsemőknél, babáknál, kisgyermekeknél
Kattints ide >>

[x] hirdetés

vonal

Kapcsolódó cikkek

  • Egészség
  • Utazás
  • Hivatalos
  • Unoka

©2016 Minden jog fenntartva - Nagyszülők Lapjaselect t.PRCikk, t.TemakorKOD, t.BevezetoKep, t.TemakorKOD, t1.Megnevezes as Temakor, t.TartalomKOD, t.Cimke, t.Bevezeto, t.Megjelenes from tartalom t, temakorok t1 where t.TemakorKOD = t1.TemakorKOD /*and t1.ListaElem=1 and t1.Lathato=1*/ and t.Lathato=1 and t.KiemeltTol <= now() and t.KiemeltTol is not null and t.KiemeltTol not like '0000-00-00%' and (t.KiemeltIg is null or t.KiemeltIg= '0000-00-00 00:00:00' or t.KiemeltIg >= now()) and t.PRCikk = 1 order by t.PRCikk desc, t.Megjelenes desc