Unokám fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

40 napos böjt kezdete 2022: Honnan ered a hagyomány? Mit ehetsz és mit nem, ha tartani akarod?

Nagyböjt a 7. század óta hamvazószerdával veszi kezdetét, így - mivel a vasárnapot az egyház nem tekinti böjti napnak - húsvét vasárnapig éppen negyven a böjti napok száma.

Szerző: Nagyszülők Lapja | 2022-03-02.

2022. március 2-án, szerdán kezdődik a negyvennapos böjt, amellyel a keresztények húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülnek. Nagyböjt első napján, hamvazószerdán Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke 18 órakor a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban mutat be szentmisét - közölte az MKPK kedden az MTI-vel.

A keresztények ebben a bűnbánati időszakban hitük elmélyítésével, kiengesztelődéssel és böjttel készülnek húsvét ünnepére - olvasható az MKPK közleményében.

Honnan ered a nagyböjt?
Nagyböjt latin elnevezése (quadragesima) negyvenet jelent, és azt a negyven napot jelöli, amely hamvazószerdán kezdődik és húsvétvasárnap ér véget. Hozzátették: a böjt a Szentírásban sohasem öncélú, mindig a bűnbánat, a gyász, az Istenhez forduló kérés vagy a nemzeti tragédiákra emlékezés kísérőjeként jelenik meg.

A negyvennapos böjti időszak gyökerei a Szentírásban találhatók. Az Ószövetségben - jóllehet nincsenek egységes előírások a böjtre - Mózes negyven napon át böjtölt, mielőtt a tízparancsolatot kihirdette, Illés útja negyven nap és negyven éjjel tartott a Hórebre, és Jónás Ninive népét negyvennapos bűnbánatra kérte.Az Újszövetségben Lukács evangéliuma szerint Jézus nyilvános működésének kezdetén negyven napra elvonult a pusztába.

A korai keresztények számára a legfontosabb példa Jézus böjtölése volt, annak nyomán alakult ki az első századokban a negyvennapos böjt megtartása, ami a 4. századra már általánossá vált a keresztény világban.

Mire figyelj, ha tartani akarod a böjtöt?
Nagyböjt a 7. század óta hamvazószerdával veszi kezdetét, így - mivel a vasárnapot az egyház nem tekinti böjti napnak - húsvét vasárnapig éppen negyven a böjti napok száma.

A 11. századig a böjt olyannyira szigorú volt, hogy késő délutánig semmit nem ettek, húst, tejterméket és tojást pedig a böjti napokon egyáltalán nem fogyasztottak.Az egyház mára enyhített a böjti szabályokon, csak hamvazószerdára és nagypéntekre ír elő szigorú böjtöt: a 18 és 60 év közötti hívek csak háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól. E két napon és nagyböjt többi péntekén a 14 évesnél idősebb tagjait arra kéri az egyház, hogy a böjti fegyelem részeként ne fogyasszanak húst.

A mai kor embere számára a böjt nemcsak a hústól, hanem például a dohányzástól, az édességtől, a szórakozástól, a wellnesstől való tartózkodást is jelentheti, de "mindez mit sem ér, ha nem jár belső megújulással (...), amelynek végén Istenhez kerülünk közelebb" - olvasható az MKPK közleményében.

Hús helyett érdemes sok zöldséget, salátát fogyasztani, de a megfelelő fehérjebevitelről gondoskodni kell, továbbá a vitaminokra és az ásványi anyagokra is oda kell figyelni. Ebben az időszakban a vegán táplálkozási ötletekhez lehet folyamodni, hús helyett például zöldségfasírtot fogyasztani, mellette olajos magvakat - ha pedig még az állati eredetű dolgokat is kihagynád, akkor tehéntej helyett használj növényi tejitalokat, krémlevesek, főzelékek sűrítéséhez pedig használhatsz növényi tejfölhelyettesítőt, de akár a zöldség egy részének pépesítésével is sűrűbb lehet a végeredmény.

Húsmentes mintaétrend a böjti időszakra

Reggeli ötletek a böjti időszakban
- Zabkása vízzel vagy tejjel, fahéjjal, kis mézzel, gyümölcsökkel
- Növényi kenőkrémes kenyér zöldségekkel (például avokádókrém, padlizsánkrém, sárgarépakrém)
- Vegyes gyümölcstál
- Bundáskenyér
- MüzliEbéd ötletek a böjti időszakban
- Párolt zöldségek: brokkoli, kelbimbó, sárgarépa, 
- Pestós vagy paradicsomos tészta
- Túrós vagy káposztás tészta
- Bármilyen főzelék főtt vagy tükörtojással
- Krémlevesek, zöldséglevesek
- Növényi fasírt rizzsel vagy krumplival
- Grillezett tofu vagy sajt körettel
- Rántott sajt, rántott zöldségek
- Gombapaprikás nokedlivel

Vacsora ötletek a böjti időszakban
- Sütőtök
- Körözött piritóssal, zöldségekkel
- Héjában sült krumpli tejfölös hagymával


Imádkozás a békéért
A püspökök testülete arra kéri a híveket, eleget téve Ferenc pápa felhívásának, idei hamvazószerdai böjtölésüket, imáikat és jócselekedeteiket a békéért ajánlják fel.

Forrás: MTI
Fotók: Pixabay
Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
vonal
hirdetés

BABA FEJLŐDÉSE HÓNAPRÓL HÓNAPRA
Mikor mit tud a babád? Milyen vizsgálatok várnak rá? Érzelmi, értelmi fejlődés csecsemőknél, babáknál, kisgyermekeknél
Kattints ide >>

[x] hirdetés

vonal

Kapcsolódó cikkek

  • Egészség
  • Utazás
  • Hivatalos
  • Unoka

©2016 Minden jog fenntartva - Nagyszülők Lapjaselect t.PRCikk, t.TemakorKOD, t.BevezetoKep, t.TemakorKOD, t1.Megnevezes as Temakor, t.TartalomKOD, t.Cimke, t.Bevezeto, t.Megjelenes from tartalom t, temakorok t1 where t.TemakorKOD = t1.TemakorKOD /*and t1.ListaElem=1 and t1.Lathato=1*/ and t.Lathato=1 and t.KiemeltTol <= now() and t.KiemeltTol is not null and t.KiemeltTol not like '0000-00-00%' and (t.KiemeltIg is null or t.KiemeltIg= '0000-00-00 00:00:00' or t.KiemeltIg >= now()) and t.PRCikk = 1 order by t.PRCikk desc, t.Megjelenes desc