Unokám fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Erdei kirándulóknak, túrázóknak: 6 fontos szabály, amit tartsatok be a sertéspestis miatt - Nébih figyelmeztetés

A kirándulók tájékoztatása érdekében a következő napokban információs plakátok kerülnek az afrikai sertéspestis miatt fertőzött területté nyilvánított budai erdőkbe, tájékoztat a Nébih. Milyen szabályokat kell betartani?

Szerző: Nagyszülők Lapja | 2019-10-11.

Ez a cikk 1211 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek

A kirándulók tájékoztatása érdekében a következő napokban információs plakátok kerülnek az afrikai sertéspestis miatt fertőzött területté nyilvánított budai erdőkbe, tájékoztatott a Nébih.

A plakátokkal - hasonlóan a korábban érintetté vált területekhez - elsősorban a turistautak mentén, valamint a pihenőhelyeken találkozhatnak a látogatók.

Sertéspestisre figyelmeztető plakátok a budai hegyekben
Bár az afrikai sertéspestist Pest megyében kizárólag a Pilisi Parkerdő Budakeszi Erdészetének egy kerítéssel körbezárt területén mutatták ki a vizsgálatok, ettől függetlenül - az előírásoknak megfelelően - a hatóságnak kötelező kijelölnie az ún. fertőzött területet.

sertés
A fertőzött területeken ezzel a plakáttal lehet találkozni

Az intézkedésről, információs plakátok tájékoztatják a látogatókat, amik a következő napokban kerülnek ki az érintett budai erdőrészekbe. A tájékoztatók a kirándulók egy részének már ismerősek lehetnek, hisz ugyan ilyen plakátok találhatóak a korábban érintetté vált megyék erdeiben is.

Nem zárják le az erdőket
Fontos, hogy az erdők lezárására nem kerül sor, a turistaútvonalak továbbra is látogathatóak. Néhány alapvető szabályt azonban a kirándulóknak is be kell tartaniuk a járvány esetleges terjedésének megelőzése érdekében.

sertés

A 6 legfontosabb szabály, amit be kell tartani
1. Élelmiszerhulladékot (ételmaradékot), illetve zöldhulladékot ne hagyjunk, ne vigyünk az erdőbe vagy annak határába.

2. A hulladékokat kizárólag a kijelölt gyűjtőkbe szabad dobni.

3. Kutyánkat kizárólag pórázon sétáltassuk az erdőben.

4. A magányos (elárvultnak gondolt) kismalacot ne próbáljuk megfogni, "megmenteni".

5. Ha elpusztult, betegnek tűnő vaddisznót látunk, ne érjünk hozzá és azonnal értesítsük a Nébih-et ingyenesen hívható zöldszámán (06-80/263-244).

6. Az erdőjárás után alaposan mossuk le cipőnket, bakancsunkat, amihez célszerű vírusölő fertőtlenítőszert is használni.

Az afrikai sertéspestisről
Magyarországon egyébként korábban egyáltalán nem fordult elő az afrikai sertéspestis, és jelenleg is csak a vaddisznó állományban állapították meg. Először 2018. április 21-én mutatta ki a Nébih laboratóriuma az ASP vírusát egy elhullott vaddisznóból vett mintában, a fertőzött állat tetemét Heves megyéből szállították be laboratóriumi vizsgálatra.

Jelenleg 7 megyében találtak fertőzött vaddisznókat: Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Nógrád és Pest megyében.

Mindemellett a Néhib felhívja a lakosság figyelmét, hogy a Magyarországon nevelt sertésekből származó sertéshús és az ebből készült termékek is biztonsággal fogyaszthatóak. Még több infó itt »

Ez is érdekelhet!
11 fontos turistajelzés, amit taníts meg a gyereknek, nehogy eltévedjen kirándulás közben »


Forrás, plakátok: Nébih
Kezdőfotó: Pixabay
Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

  • Egészség
  • Utazás
  • Hivatalos
  • Unoka

©2016 Minden jog fenntartva - Nagyszülők Lapjaselect t.PRCikk, t.TemakorKOD, t.BevezetoKep, t.TemakorKOD, t1.Megnevezes as Temakor, t.TartalomKOD, t.Cimke, t.Bevezeto, t.Megjelenes from tartalom t, temakorok t1 where t.TemakorKOD = t1.TemakorKOD /*and t1.ListaElem=1 and t1.Lathato=1*/ and t.Lathato=1 and t.KiemeltTol <= now() and t.KiemeltTol is not null and t.KiemeltTol not like '0000-00-00%' and (t.KiemeltIg is null or t.KiemeltIg= '0000-00-00 00:00:00' or t.KiemeltIg >= now()) and t.PRCikk = 1 order by t.PRCikk desc, t.Megjelenes desc