Unokám fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Kutyatámadások – Miért támad a kutya, mit tehetünk? Milyen kutyát válasszunk gyerek mellé?

Sajnos gyakran hallunk olyan híreket, melyek arról szólnak, hogy kutyák támadnak gyerekekre. Gyakran a család saját kutyája fordul a „kis gazdája” ellen. Mit tehetünk, hogyan előzhetjük meg, ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Szerző: Nagyszülők Lapja | 2014-08-12.

Nagy Zoltán kutyakiképzőt kérdeztük a témáról

- Miért támadhat a kutya emberre?
"Mert a körülmények arra indítják, hogy pozícióját, helyét, testi épségét veszély fenyegeti. Ez ösztönös reakció és nem rosszindulatból történő cselekedet a részéről!"

A kutya az alábbi okok miatt támadhat:
- területőrzés miatt
- zsákmányőrzés (élelemőrzés) miatt
- falkavezéri státusz megszerzése miatt
- félelemből (sarokba szorított eb)
- tévedésből (verekedő kutyák)


-    Milyen kutyát válasszunk gyermekek mellé?
"A fajták kiválasztásánál figyelembe kell venni a gyerek korát - nagy termetű kutya testtömegével is veszélyt jelenthet -, viszont a túlzottan kistermetűvel a gyerek lehet durva!
Általános igazság, hogy a jó idegrendszerű kutyával egy arra érett gyerek biztonságban van!"


-    Hogyan előzhetjük meg azt, hogy a kutyánk rátámadjon a gyermekre?
"Gyereket a legjobb természetű kutyával sem szabad egyedül hagyni!
Ne felejtsük el, hogy a kutya állati ösztönökkel és viselkedéssel van felvértezve akkor is, ha nagyon okos és kedves házi kedvenc!
Ha a kutya viselkedése nem változik meg drasztikusan az új családtaggal szemben, akkor különösebb elővigyázatosságra nincs szükség!
De ne felejtsük, a kutya nem babysitter!"


-    Mit tehetünk, hogy megelőzzük a kutyatámadást?
"1.    Kerítés túloldalán, vagy láncon őrjöngő kutyához ösztönösen nem fog benyúlni a gyermek, ne bizonyítsuk be felnőtt bátorságunkat azzal, hogy mi megtesszük!
2.    Élelmét őrző ebet se próbáljuk megfosztani jogosnak vélt tulajdonától, és erre kell nevelni a gyereket is.
3.    A talán legtöbbször előforduló eset a sarokba szorított állat harapása, menekülés híján az egyetlen lehetőséggel él, azaz támad! Ezért a házába menekülő, sarokba szorított kutya veszélyforrás, és erre a cseperedő és egyre bátrabb gyereket is fel kell készíteni!"


-    Mit kell tenni, ha a kutya támad?
A támadó kutyát a kezünkben tartott bármilyen tárggyal távol kell tartani magunktól!
Ezután azonnal keresni kell egy olyan helyet, ahol elbújhatunk (telefonfülke, saját gépkocsi, kapualj)
Fontos hogy ne fordítsunk hátat és ne kezdjünk el futni! (a kutya gyorsabb)


- Köszönjük szépen az interjút.Annak is utánajártunk, hogy melyik kutyafajták a legveszélyesebbek…

Érdekes, hogy nem a harcosnak nevelt a kutyafajták voltak többségben a támadó állatok között. (A vizsgálatot Denver környékén végezték el, ahol tilos pitbullt tartani.)
Keverék kutya - 23%
Labrador - 13,7%
Rottweiler - 4,9%
Németjuhász 4,4 %,
Golden retriever 3%


A gyermekek arca van a legnagyobb veszélyben
Dr. Vikram Durairaj és a Coloradoi Egyetem munkatársai megállapították, hogy a kutyák leginkább a gyermekek arcát és a szem környékét veszik célba – főként azok a fajták, melyekről azt tartják, hogy barátságosak a gyermekekkel (például a labrador). Az Amerikai Fül-Orr-Gégészeti Akadémia éves előadásán elhangzott előadás szerint a gyakori arccsonti és szem körüli sérülések következménye nem ritkán a szemhéj leszakadása, a könnycsatornák, vagy a szemgolyó károsodása.
Néhány sérülés komplex sebészeti rekonstrukciós beavatkozásokat tesz szükségessé. Azért lehetnek veszélyeztetettek a gyermekek, mert kisebb testméretük miatt az arcuk könnyebben elérhető a kutyák számára. Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban évente 4,5 millió ember él át kutyaharapást, ebből 885 ezer egészségügyi ellátásra szorul.


Legveszélyeztetettebb korosztály a 3-5 éves
Jelen tanulmány 537 kutyaharapást szenvedett gyermeket vizsgált, akiket az egyetem gyermekkórházában kezeltek 2003 és 2008 között. A kutatók megállapították, hogy a gyermekek 68 százaléka 5 éves, vagy annál fiatalabb volt, a legveszélyeztetettebbnek a 3 éves korosztály bizonyult.


Gyakran a gyerekek provokálják a kutyákat
Az esetek többségében a gyermek korábbról ismerte a kutyát a család, barátok, vagy a szomszéd révén. Az esetek felében a kutyát a gyermek provokálta.


Mi határozza meg, hogy egy kutya támadási hajlandóságát?
Dr. Durairaj szerint a kutyák harapási hajlandóságát elsősorban öröklött tényezők, és a korai élmények határozzák meg, másodsorban a szocializáció, a nevelés, az egészségi állapot, valamint az áldozat viselkedése. Rámutatott, hogy a kutyával szemben tanúsított megértés nem véd a harapástól. Mivel az első harapást általában egy brutálisabb második követi, az első esetet követően azonnal el kell távolítani otthonról a kutyát. Továbbá felhívta rá a figyelmet, hogy soha nem szabad a gyermeket a kutyával felügyelet nélkül hagyni. 
Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

  • Egészség
  • Utazás
  • Hivatalos
  • Unoka

©2016 Minden jog fenntartva - Nagyszülők Lapjaselect t.PRCikk, t.TemakorKOD, t.BevezetoKep, t.TemakorKOD, t1.Megnevezes as Temakor, t.TartalomKOD, t.Cimke, t.Bevezeto, t.Megjelenes from tartalom t, temakorok t1 where t.TemakorKOD = t1.TemakorKOD /*and t1.ListaElem=1 and t1.Lathato=1*/ and t.Lathato=1 and t.KiemeltTol <= now() and t.KiemeltTol is not null and t.KiemeltTol not like '0000-00-00%' and (t.KiemeltIg is null or t.KiemeltIg= '0000-00-00 00:00:00' or t.KiemeltIg >= now()) and t.PRCikk = 1 order by t.PRCikk desc, t.Megjelenes desc