Az ekcéma és az ételallergia kapcsolata
Az atópiás dermatitis gyakran az allergiás betegségeknek, főleg az ételallergiák kialakulásának az előfutára lehet. A bőrgyógyászok ezért azt ajánlják a szülőknek és nagyszülőknek, akik gyermekeinél fennáll ez a bőrbetegség, hogy különösen figyeljenek oda gyermekük táplálkozására.
Szerző: Nagyszülők Lapja | 2014-08-16.
Mit jelent az atópiás dermatitis?
Az atópiás dermatitis, amely az egyik legelterjedtebb ekcémafajta a gyulladást okozó bőrbetegségek családján belül, egy krónikus állapot, tünetei a vörös, száraz, viszkető bőr.
Az atópiás dermatitis és az ételallergia
„A legtöbb esetben a pácienseknél az atópiás dermatitis az ételallergia kialakulása előtt jelentkezik, ezért fontos, hogy a bőrbetegségben szenvedő kisgyerekek szülei, illetve nagyszüli odafigyeljenek erre a veszélyre" – tanácsolja Dr. Jon M. Hanifin, a portlandi Oregon Egészségügyi és Természettudományos Egyetem bőrgyógyász professzora.
Csecsemők vizsgálata
Egy nemrég elvégzett kutatás eredménye – amelyet 3-18 hónapos csecsemőkön végzett el Hanifin és csapata – azt mutatta, hogy már az atópiás dermatitis enyhe eseteinél is, a kicsik nagyjából tizenöt százalékánál ételallergiát is diagnosztizáltak. A súlyosabb eseteknél ez az arány még magasabb volt. Noha nem ez az egyetlen tanulmány, amely megerősíti a szoros összefüggést az atópiás dermatitis és az ételallergia között, egy alapos allergiavizsgálat mindenképpen nélkülözhetetlen ahhoz, hogy valakinél megállapítsák az ételallergia tényét.
Forrás: medipress
Feliratkozás hírlevélre
Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.