Unokám fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Kullancs gyorsteszt otthonra: már egy csepp vérből kimutatja a Lyme-kórt

Aggódsz, hogy az unokába került kullancs fertőzött volt-e? Otthon akár Te magad is elvégezheted a kullancs gyorstesztet. Annyit kell csak tenned, hogy az eltávolított kullancsot megőrződ, és a gyógyszerész szakértőnk alábbi leírását követed.

Szerző: dr. Szabó Júlia | 2015-06-16.

Egy nagymama házi patikájából nem hiányozhat a kullancs gyorsteszt. Gyógyszerész szakértőnk két otthon is könnyen elvégezhető kullancstesztet ismertet, illetve azt, hogy hogyan és mikor érdemes azt használni. Ha már van kullancstesztünk, akkor máris nyugodtabban tölthetjük az időt az unokákáinkkal a szabadban.
Jelenleg két gyártmány kapható a hazai gyógyszertárakban. Az egyiknél a kullancsból, a másiknál pedig az emberi vérből történik a kimutatás.

1. Gyorsteszt direkt borrelia-kimutatásra a kullancsból
 A tesztet kizárólag kullancsok vizsgálatára fejlesztették ki. A teszt pozitív eredménye borrelia-jelenlétet mutat a kullancsban. (Fassisi kullancs teszt).

Így végezzük el a kullancs gyorstesztet
Óvatosan, teljesen távolítsuk el a kullancsot fejjel (szúró-szívó szájszervvel) együtt. Ehhez a szakszerű eltávolító eszközök közül például a kullancs-eltávolító kanalat használjuk.
A teszt rögtön a kullancs kivétel után kivitelezhető, vagy elvégezhető későbbi időpontban, de az eltávolított kullancsot a mintacsőben, hűtve tároljuk a vizsgálatig. A már beszáradt kullancsok is tesztelhetők 20 perces puffer oldattal történő beáztatás után.

Néhány perc múlva a teszt kiértékelhető. Várjunk, amíg a folyadék elér a tesztcsík végéig, és nézzük meg a reakcióablakot. A reakcióablakban egy vagy két piros csík fog megjelenni a tesztcsíkon.

Ezekre ügyeljünk a teszt elvégzésekor
- csak kullancs esetében lehet használni
- csak egyszer használatos a teszt
- a kazettát a kinyitás után azonnal fel kell használni
- ügyeljünk a szükséges minta mennyiségére
- a próbaanyagot ne a reakcióablakba adagoljuk
- ne érintsük meg a reakcióablakban a tesztcsíkot
- ne használjuk a tesztet a lejárati időn túl
- ne használjuk a tesztkazettát, ha sérült a csomagolás
- tartsuk be a megadott várakozási időket
- a tesztet csak a megadott hőmérsékleten szállítsuk, tároljuk és használjuk
- gyermekek elől gondosan elzárva tartsuk

2. Lyme-kór teszt - egy csepp vérből
Önellenőrzésre szolgáló gyorsteszt, kullancs okozta csípés esetén a Lyme-kórt okozó Borrelia baktérium korai kimutatására.

Pozitív teszteredmény azonnali kezelést igényel
A Lyme-kór tesztet már a kullancscsípés időpontjától számított 2 és 4 hét közötti időszakban ajánlott elvégezni, illetve amikor a körkörös, vörös színű elváltozást észleljük az érintett bőrfelületen. Fertőzés csak az esetek 1-2%-ában alakul ki, de ha a teszt pozitív (tehát jelzi az IgM antitesteket) az fennálló fertőzésre utal és azonnali kezelést igényel!
A Lyme-kórt nehéz felismerni, pedig veszélyes nem kezelik
A kullancs által terjesztett borreliosis esetén az immunrendszer antitestek termelésével védekezik. Az antitestek a vérben keringve megkötik a baktériumokat. A Lyme-kór gyorsteszt az antitestek bizonyos csoportját (IgM : immunglobulin M) már a fertőzés első 2-4 hetében érzékeli, ezáltal kimutathatja a baktérium jelenlétét. Fertőzés esetén antibiotikumos kezelés szükséges, a diagnózist minden esetben orvosnak kell megerősíteni.

A Lyme-kór egyik nagy veszélye, hogy a tünetei gyakran más betegségekre is utalhatnak. Ha nem ismerik fel és kezelik időben a betegséget, súlyosabb panaszok is kialakulhatnak.

Melyek lehetnek a Lyme-kór tünetei?
- fáradtság
- fejfájás
- ízületi panaszok
- influenza-szerű tünetek
- nyirokcsomó duzzanat

A kullancscsípés helyén kör alakú (kokárda alakú) bőrpír jelentkezhet. Ha nem jelentkezik bőrreakció, az még nem zárja ki teljesen a Lyme-kór fertőzést. A Lyme-folt eltűnése nem jelenti biztosan a szervezet gyógyulását.

Mi történik, ha nem kezelik a Lyme-kórt?
Ha nem kezelik a beteget (akár évekig) olyan súlyosabb panaszok is jelentkezhetnek, mint:

- idegbénulási problémák
- ideggyulladások
- súlyos izomgyengeség
- memóriaromlás
- szívritmuszavar
- aluszékonyság
- látás-, hallás-, egyensúlyzavar
- depresszió
- fogyás

Szerző: dr. Szabó Júlia gyógyszerész
Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
vonal
hirdetés

BABA FEJLŐDÉSE HÓNAPRÓL HÓNAPRA
Mikor mit tud a babád? Milyen vizsgálatok várnak rá? Érzelmi, értelmi fejlődés csecsemőknél, babáknál, kisgyermekeknél
Kattints ide >>

[x] hirdetés

vonal

Kapcsolódó cikkek

  • Egészség
  • Utazás
  • Hivatalos
  • Unoka

©2016 Minden jog fenntartva - Nagyszülők Lapjaselect t.PRCikk, t.TemakorKOD, t.BevezetoKep, t.TemakorKOD, t1.Megnevezes as Temakor, t.TartalomKOD, t.Cimke, t.Bevezeto, t.Megjelenes from tartalom t, temakorok t1 where t.TemakorKOD = t1.TemakorKOD /*and t1.ListaElem=1 and t1.Lathato=1*/ and t.Lathato=1 and t.KiemeltTol <= now() and t.KiemeltTol is not null and t.KiemeltTol not like '0000-00-00%' and (t.KiemeltIg is null or t.KiemeltIg= '0000-00-00 00:00:00' or t.KiemeltIg >= now()) and t.PRCikk = 1 order by t.PRCikk desc, t.Megjelenes desc