Unokám fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

30 éve nem volt ekkora gyógyszerhiány! - Megfázás elleni szerek, fájdalomcsillapítók, vérnyomáscsökkentők is a hiánylistán

Többek között megfázás elleni készítmények, egyes antibiotikumok, fájdalomcsillapítók, idegrendszeri gyógyszerek, vérnyomáscsökkentők, valamint daganatos betegeknek szánt készítmények is hiányoznak a patikákból.

Szerző: Nagyszülők Lapja | 2023-02-17.

30 éve nem volt akkora gyógyszerhiány Magyarországon, mint most, ezt nyilatkozta az RTL Híradónak egy egészségügyi szakértő.

- A mi patikánkban 179 olyan készítmény van, amit folyamatosan, naponta 4-szer, 5-ször is rendelünk a nagykerektől, de egyelőre nem kapunk - árulta el Melczer Ágnes, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara Békés megyei elnöke.

A legnépszerűbb gyógyszerek hiányoznak
Többek között megfázás elleni készítmények, egyes antibiotikumok, fájdalomcsillapítók, idegrendszeri gyógyszerek, vérnyomáscsökkentők, valamint daganatos betegeknek szánt készítmények is hiányoznak a patikákból.


 
A riportban Budapesten forró italport szerettek volna beszerezni a gyógyszertárban, de nem találtak, és információt sem kaptak arra vonatkozóan, hogy mikor lesz újból.

Covid és az ukrajnai háború az oka
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet hiánylistáján közel 1600 tétel szerepel, igaz, ez nem mind különböző gyógyszer, csak egy-egy készítményből több kiszerelés is hiányzik.  

A megkérdezett szakemberek szerint a hiány hátterében ellátási problémák állnak, a Covid és az ukrajnai háború miatt lépett fel hatóanyaghiány.

Rékassy Balázs Egészségügyi szakmenedzser szerint a szocializmusban volt ilyen mértékű gyógyszerhiány - de ez nem csak Magyarországra, hanem egész Európára is igaz.

- Új számunkra ez az egész helyzet, az orvosok és a betegek számára is - nyilatkozta, hozzátéve, hogy szerinte azért a termékek nagy része helyettesíthető. Ilyenkor érdemes olyan gyógyszer beszerezni, ami ugyanaz a hatóanyag és kiszerelés, csak éppen a neve más.

A helyzet nem nevezhető gyógyszerhiánynak az OGYÉI szerint
Az RTL megkérdezte a témában az Országos Gyógyszerészeti Intézetet, akik szerint a jelenlegi helyzet nem nevezhető gyógyszerhiánynak. Mindazonáltal azt javasolják, hogy a betegek időben keressék fel a kezelőorvosukat, ha kimerülőben van a gyógyszerkészletük.

Forrás: RTL Híradó
Fotó: Freepik/aleksandarlittlewolf
Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

  • Egészség
  • Utazás
  • Hivatalos
  • Unoka

©2016 Minden jog fenntartva - Nagyszülők Lapjaselect t.PRCikk, t.TemakorKOD, t.BevezetoKep, t.TemakorKOD, t1.Megnevezes as Temakor, t.TartalomKOD, t.Cimke, t.Bevezeto, t.Megjelenes from tartalom t, temakorok t1 where t.TemakorKOD = t1.TemakorKOD /*and t1.ListaElem=1 and t1.Lathato=1*/ and t.Lathato=1 and t.KiemeltTol <= now() and t.KiemeltTol is not null and t.KiemeltTol not like '0000-00-00%' and (t.KiemeltIg is null or t.KiemeltIg= '0000-00-00 00:00:00' or t.KiemeltIg >= now()) and t.PRCikk = 1 order by t.PRCikk desc, t.Megjelenes desc