Unokám fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Banyapúp kialakulása, kezelése: Mit tehetsz a banyapúp ellen? - Szakember tanácsai

Banyapúpról akkor beszélünk, ha a nyak és a hát találkozásánál, a felgyülemlett kötőszövet miatt kisebb vagy nagyobb domborulat alakul ki, ami elsősorban hölgyeknél jelentkező esztétikai probléma. Mit tehetsz ellene?

Szerző: Nagyszülők Lapja | 2022-12-06.

Banyapúpról akkor beszélünk, ha a nyak és a hát találkozásánál, a felgyülemlett kötőszövet miatt kisebb vagy nagyobb domborulat alakul ki, ami elsősorban hölgyeknél jelentkező esztétikai probléma.

Mit tehetünk a banyapúp ellen? Hogyan előzhetjük meg? Az alábbi összeállításban a Szabó Réka, a Sherlock Rehab gyógytornásza többek között ezekre a kérdésekre is válaszol.

Hogyan alakul ki a banyapúp?
A gerincünk görbületei - a háti- és az ágyéki szakaszon - egyénenként eltérőek lehetnek. Ma már tudjuk, hogy ezek a görbületek az esetek nagy részében nem okoznak fájdalmat. Azt is normálisnak tekintjük, ha a gerinc görbül, és azt is, ha kevésbé, vagy egyáltalán nem. Ennek alapján elmondható, hogy a banyapúp nem feltétlenül generál fájdalmat, mivel nincs összefüggés a nyaki gerinc görbületének mértéke és a nyaki panaszok között.

Banyapúp kialakulása, kezelése: Mit tehetsz a banyapúp ellen? - Szakember tanácsai

Tünetek, amelyekkel érdemes szakemberhez fordulni:
- Több kutatás is vizsgálta az előre döntött fejtartás és a légzési paraméterek kapcsolatát. A fej helyzetének megváltozása hatással van a bordamozgásokra, ezért a légzés mélysége és a vitálkapacitás is változhat.
- A helytelen fejtartás miatt főleg a mellkasi légzés lesz domináns a hasi légzéssel szemben, ezért a légzési segédizmok fokozott működése figyelhető meg. Ez feszülést okozhat a mellkas és a nyak területének izmaiban.
- A nyak mozgásterjedelme csökkenhet.
- A csigolyák megváltozott helyzete-, valamint az izmok és kötőszöveti feszülés miatt érintetté válhatnak az erek és idegek, ami fejfájást okozhat.

Ezek a kezelések segíthetnek banyapúp ellen


Manuálterápia
Banyapúp esetén a manuálterápiás kezelés elengedhetetlen. A nyaki-háti átmenetben, a csigolyáknál felgyülemlett kötőszövet fellazításával szabadabbá tehetjük a csigolyák-, ezáltal a nyak mozgását. A csigolyák rögzült helyzetét ezután ízületi mobilizációval tudjuk oldani. Ha a páciensnek légzési nehezítettsége is van, a bordák mobilizációjával és a kilégzési és/vagy belégzési bordamozgás növelésével enyhíthetjük a tünetet.

Gyógytorna
A gyógytorna célja, a mobilizáció utáni mozgásterjedelem növelése és az izomegyensúly helyreállítása. A mély nyaki-, a mély hát- és a lapocka körüli izmok erősítésével a nyak és a vállöv helyzetét stabilizáljuk. De alkalmazhatunk retrakciós-, valamint egyensúlyfejlesztő gyakorlatokat is stabil vagy instabil felszínen.Masszázs
A kötőszövet és a nyak körüli feszes izmok lazításával enyhíthetünk a tüneteken. A nyak és vállöv körül kialakuló úgynevezett felső keresztezett szindróma során a hátizmok, a lapocka körüli izmok és a nyak elülső izmai megnyúlnak, a mellkas és a nyak hátsó izmai pedig rövidebbek lesznek. Mindkét esetben gyengülnek az izmok, ezért a masszázs mellett izomerősítésre is szükség van.

Érdemes passzív eszközökkel próbálkozni?
A passzív terápiás módszerek, például a gyógytapaszok nem tudják a fejet, nyakat tehermentesíteni. A fejünk tömege 4-5 kg, ha egy vonalban van a gerincünkkel, ilyenkor a nyakizmok minimális működése szükséges a fej megtartásához. Ha azonban a nyak 60 fokban előre dől a háti gerincszakaszhoz képest, a 4-5 kg-ból a teher akár öt-hatszorosára is nőhet, ami komoly feszülést jelent a nyakizmok számára.

A passzív eszközökhöz sorolható a párna és a matrac is. Fekvő helyzetben a csigolyák tehermentesített helyzetben vannak, így a banyapúp kialakulását az alvási póz nem befolyásolja.

Milyen eredményekre számíthatunk?
A banyapúpot akkor kezeljük, ha a páciens panaszát a nyaki púp és a kialakult kötőszöveti- és izomfeszülés okozza. A terápia attól függ, hogy mennyire súlyosak a tünetek, és milyen a páciens állapota. A panaszok enyhítéséhez és a púp csökkentéséhez életmódbeli változtatásokra - például rendszeres testmozgásra - is szükség van.

Banyapúp kialakulása, kezelése: Mit tehetsz a banyapúp ellen? - Szakember tanácsai

Fontos a helyes testtartás
A banyapúp megelőzése érdekében alakítsunk ki úgynevezett ergonómikus munkakörnyezetet: a helyes testtartáshoz szemmagasságban helyezzük el a monitort, valamint állítsuk be helyesen a szék és az asztal magasságát is. A hosszú ülőmunkát pedig óránként szakítsuk meg a nyak és a váll átmozgatásával. Nem kell félnünk, a púp nem egy valódi kinövés, csupán egy vizuális csalódás. Ami ennél sokkal fontosabb, az a megfelelő működés, mozgathatóság és a fájdalommentesség.

Forrás, fotók: sherlockrehab.hu
Kezdőfotó: Freepik
Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

  • Egészség
  • Utazás
  • Hivatalos
  • Unoka

©2016 Minden jog fenntartva - Nagyszülők Lapjaselect t.PRCikk, t.TemakorKOD, t.BevezetoKep, t.TemakorKOD, t1.Megnevezes as Temakor, t.TartalomKOD, t.Cimke, t.Bevezeto, t.Megjelenes from tartalom t, temakorok t1 where t.TemakorKOD = t1.TemakorKOD /*and t1.ListaElem=1 and t1.Lathato=1*/ and t.Lathato=1 and t.KiemeltTol <= now() and t.KiemeltTol is not null and t.KiemeltTol not like '0000-00-00%' and (t.KiemeltIg is null or t.KiemeltIg= '0000-00-00 00:00:00' or t.KiemeltIg >= now()) and t.PRCikk = 1 order by t.PRCikk desc, t.Megjelenes desc