Unokám fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Szédülés, fáradékonyság, látászavar, akadozó beszéd: Ezeknél a tüneteknél gyanakodj Sclerosis multiplexre!

Az SM főbb tünetei közé tartoznak a fáradékonyság, járásproblémák, az akadozó beszéd, a látás- és érzészavar, attól függően, hogy a gyulladás az agyban és a gerincvelőben mely területeket érinti. Hazánkban mintegy 10 ezer SM-beteg van.

Szerző: Nagyszülők Lapja | 2022-08-08.

Szerteágazó, hullámokban megjelenő, egyénenként változó és különböző intenzitású tüneteket mutató kór a világszerte mintegy 2,8 millió embert érintő sclerosis multiplex (SM), amelyben hazánkban körülbelül 10 ezren szenvednek, és mintegy háromnegyedük részesül ellátásban.
 
A központi idegrendszer betegsége
A sclerosis multiplex (SM) a központi idegrendszer krónikus, gyulladásos, autoimmun megbetegedése, amely jellemzően 20-40 éves korban jelentkezik, s amelyben háromszor több nő szenved, mint férfi.

Főbb tünetei közé tartoznak a fáradékonyság, járásproblémák, az akadozó beszéd, a látás- és érzészavar, attól függően, hogy a gyulladás az agyban és a gerincvelőben mely területeket érinti.

A megfelelő életminőség minél hosszabb ideig történő fenntartásához, a betegség súlyosbodásának lassításához a korai felismerés a kulcs, de sajnos a diagnózist felállító neurológushoz nem mindig könnyen jutnak el a betegek, így a megfelelő terápiát is a kívánatosnál kevesebben, vagy megkésve kapják meg.Az országban 20 SM-centrum működik
Országszerte több mint 30 SM centrum vesz részt a betegek diagnosztikájában, kezelésében és utógondozásában, ezekben a központokban jutnak hozzá a betegek a legmodernebb biológiai terápiákhoz. A szegedi SM munkacsoport egy nemrég megjelent publikációban számolt be kutatási eredményükről, melyben 27 SM centrum adatai alapján rávilágít arra, hogy a mintegy 10 ezer hazai érintettből 7213 SM beteg részesül specifikus ellátásban, a betegek körülbelül negyede azonban egyelőre nem jut hozzá a megfelelő orvosi ellátáshoz.

Fontos az időben elkezdett terápia
Míg a terápia halogatása visszafordíthatatlan folyamatokat indíthat el a szervezetben, a személyre szabott, időben elkezdett kezelés abban is segít, hogy a nőknek ne kelljen lemondania a gyerekvállalásról. Az SM társadalmi jelentőségére utal, hogy a fiatalkorban megjelenő tünetek markánsan befolyásolják a pályaválasztást, a munkaképességet, a családalapítási, gyermekvállalási hajlandóságot is, ezért kitüntetett a szerepe a korai diagnózisnak.

A modern terápiás lehetőségek mellett ugyanis ma már egy SM beteg életkilátásai megegyeznek egy egészséges emberével.  A betegség mielőbbi felismerésében kulcsszerep jut a beteget mielőbb neurológushoz küldő háziorvosnak – hívja fel a figyelmet a szegedi munkacsoport publikációja.

Az SM kialakulásának okai
Az SM okait a mai napig nem sikerült teljesen feltárni, mai ismereteink szerint több tényező szükséges a kialakulásához. Ritkán diagnosztizálnak 20 év alatti beteget és kevés a 40 év feletti diagnózis is, földrajzilag nézve pedig az Egyenlítőtől távolodva, az északi félteke hűvösebb klímájú régióiban halmozódik az esetszám, amit szakértők összefüggésbe hoznak a gyermekkori napfényhatással, mely a természetes D-vitaminforrást jelenti. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a betegek kb. kétharmadánál valóban alacsonyabb a szérum D-vitamin szint, amit pótolni kell.

Éppúgy szerepet játszhat a betegség kialakulásában egy gyermek- vagy serdülőkorban elszenvedett, általában ártalmatlan vírusfertőzés, környezeti, klimatikus hatások, és öröklött adottságok is, noha nincsenek bizonyítékok egy "SM-gén" létezésére.

Egy SM beteg leszármazottainál csupán kicsivel nagyobb a kockázata az SM kialakulásának, mint olyan családokban, ahol nem fordul elő a betegség. Annyit tudunk biztosan, hogy a sclerosis multiplex autoimmun betegség, vagyis az immunrendszer hibás működése okozza. Bár az SM jelenleg nem gyógyítható, a rendelkezésre álló kezelések pozitívan hatnak a betegség lefolyására.

Az SM tünetei
A SM szerteágazó tünetei annak függvényében jelentkeznek, hogy az agyban és a gerincvelőben mely területeken jelentkezik a gyulladás, a következőket lehet tapasztalni:
- érzészavarok (pl. zsibbadás),
- kóros fáradékonyság,
- terhelhetőség csökkenése,
- érzéskiesés,
- fájdalom,
- látás- és beszédzavarok,
- nehezített mozgás,
- bénulás

Jelentős lehet a pszichés teher, depresszió, szorongásos tünetek formájában, a gócos idegrendszeri panaszok mellett pedig összességében az agy állománya is megfogyatkozik, tehát agysorvadás is fellép, ennek következtében a kognitív funkciókban is zavar keletkezhet, ami a memória romlásában is megmutatkozhat.

SM esetén a fizikai állapot kezelése mellett a depressziónak, mint társbetegségnek a felismerése, a mentális állapot kezelése is lényeges. A megfelelő színvonalú életminőség fenntartásában segít az étrendi, életmódbeli javaslatok követése, a társas kapcsolatok ápolása, a közösségi élet és a betegszervezetek támogatása.

Fontos az egészséges életmód
SM-betegek esetében különösen fontos a dohányzás mellőzése, a rendszeres mozgás és a túlfeszített élet kerülése.

Hírességek
A betegség a hírességeket sem kíméli, az 1972-es Selma Blair színésznő 2018-ban vallotta be, hogy Sclerosis Multiplexben szenved, a nála egy évvel idősebb Christina Applegate, a Rém rendes család Kelly Bundyja pedig 2021-ben jelentette be betegségét a Twitteren. A 2005-ben elhunyt Richard Pryor szintén SM-beteg volt.

Fotó: Rawpixel
Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
vonal
hirdetés

BABA FEJLŐDÉSE HÓNAPRÓL HÓNAPRA
Mikor mit tud a babád? Milyen vizsgálatok várnak rá? Érzelmi, értelmi fejlődés csecsemőknél, babáknál, kisgyermekeknél
Kattints ide >>

[x] hirdetés

vonal

Kapcsolódó cikkek

  • Egészség
  • Utazás
  • Hivatalos
  • Unoka

©2016 Minden jog fenntartva - Nagyszülők Lapjaselect t.PRCikk, t.TemakorKOD, t.BevezetoKep, t.TemakorKOD, t1.Megnevezes as Temakor, t.TartalomKOD, t.Cimke, t.Bevezeto, t.Megjelenes from tartalom t, temakorok t1 where t.TemakorKOD = t1.TemakorKOD /*and t1.ListaElem=1 and t1.Lathato=1*/ and t.Lathato=1 and t.KiemeltTol <= now() and t.KiemeltTol is not null and t.KiemeltTol not like '0000-00-00%' and (t.KiemeltIg is null or t.KiemeltIg= '0000-00-00 00:00:00' or t.KiemeltIg >= now()) and t.PRCikk = 1 order by t.PRCikk desc, t.Megjelenes desc