Unokám fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Sclerosis multiplex: Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, menj el neurológiai vizsgálatra! - Mit tehetsz az SM ellen?

Gyanús panaszok esetén gondolni kell az agyat és a gerincvelőt károsító Sclerosis multiplex betegségre is, hogy neurológiai vizsgálattal minél előbb ki lehessen deríteni, ha ez áll a háttérben.

Szerző: Nagyszülők Lapja | 2022-08-08.

Gyanús panaszok esetén gondolni kell az agyat és a gerincvelőt károsító sclerosis multiplex betegségre is, hogy neurológiai vizsgálattal minél előbb ki lehessen deríteni, ha ez áll a háttérben - hívja fel a figyelmet a Multiplex Magazin.

A felhívás apropóját az adja, hogy egy SM betegek körében végzett kutatásból kiderült, a betegek egy része hosszú hónapokig bolyongott az egészségügy útvesztőjében, mire neurológiára irányították. A magazin arra is rávilágít, hogy az SM betegeknek miért (lenne) fontos eljutniuk gyógytornára, mit tehetnek önmaguk az állapotuk javításáért.

Az SM tünetei
- szédülés,
- egyensúlyvesztés,
- végtagok zsibbadása,
- látászavarok,
- fáradékonyság,
- koordinációs vagy koncentrációs képesség romlása egyaránt lehetnek a sclerosis multiplex első tünetei, ám ezek mögött a - kezdetben akár csak átmeneti - panaszok mögött számos más kiváltó tényező is állhat.Fontos ugyanakkor, hogy mind a laikusok, mind a háziorvosok körében felmerüljön az SM gyanúja is, hogy indokolt esetben mielőbb ki lehessen zárni vagy meg lehessen erősíteni a sclerosis multiplex diagnózist. Ha ugyanis sclerosis multiplexről van szó, a minél korábbi kezelés segíthet abban, hogy az idegrendszert károsító autoimmun gyulladásos folyamatot mielőbb gátolni lehessen.

Mi a Sclerosis multiplex?
A sclerosis multiplex az agyat és az idegrendszert károsító autoimmun betegség, az immunrendszer hibás működése miatt támadja meg az idegszálak szigetelését. Az SM okozhatja a látás, a mozgás, a koordináció, a beszéd, a gondolkodási képességek sérülését is, a panaszok jellege és erőssége azon múlik, hogy az idegrendszer melyik része és milyen mértékben sérül.

A betegség leginkább fiataloknál derül ki, mintegy 10 ezer embert érint idehaza. Az SM ma még gyógyíthatatlan, a korai diagnózis és a mielőbb megkezdett gyógyszeres kezelés ad reményt, hogy a betegek minél hosszabban élhessenek minél jobb állapotban.

Fontos a megfelelő terápia
Ha bebizonyosodott az SM betegség, az ugyan ma még gyógyíthatatlan, ám a betegek nem tehetetlenek: a gyógyszeres kezelések mellett önmaguk is sokat tehetnek az életminőségük javításáért. Ebben fontos szerepe lehet például a rendszeres mozgásnak, a gyógytornának: mint például a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány által hirdetett SM Mozgásprogram gyógytorna, online gerinctorna és jóga gyakorlatainak rendszeres elvégzésében.  

A Multiplex Magazin ingyenes, elérhető országszerte a neurológiai osztályokon és a betegszervezeteknél, emellett a lapszámok teljes terjedelemben, szabadon letölthetők itt » A lapot a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete adja ki.

Fotó: Freepik/rawpixel
Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

  • Egészség
  • Utazás
  • Hivatalos
  • Unoka

©2016 Minden jog fenntartva - Nagyszülők Lapja