Unokám fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Gerincsérv, porckorongsérv okai, tünetei: Miért alakul ki? Hogyan gyógyítható műtét nélkül? - Gyógytornász válaszol

A gerincsérv jól kezelhető probléma a szakember szerint, ráadásul egyre több tanulmány bizonyítja, hogy a gerincben kialakuló strukturális elváltozások és a tünetek között nincs szoros összefüggés.

Szerző: Nagyszülők Lapja | 2022-06-14.

A gerincsérv és az egyéb porckorong elváltozások sokszor félelmet keltenek az emberben, és amennyiben a vizsgálatok során kiderül, hogy sérvünk van, akkor ezzel indokoljuk a derékfájdalmukat. A félelmet pedig csak tovább fokozzák az interneten olvasható, különféle korlefolyásokról szóló, hátborzongató történetek.

Olosz József, a Sherlock Rehab vezető gyógytornásza, manuálterapeutája szerint azonban nem kell azonnal kétségbeesni, ugyanis az esetek többségében a gerincsérv jól kezelhető probléma. Ráadásul egyre több tanulmány bizonyítja, hogy a gerincben kialakuló strukturális elváltozások és a tünetek között nincs szoros összefüggés.

Gerincsérv, porckorongsérv okai - Miért alakul ki?


Panaszok, tünetek: Mi okozhatja?
- Az idő előrehaladtával fokozódik a gerinc degenerációja. Évről évre meszesedik a gerinc, kilapulnak a csigolyák, ezért már 40 évesen alacsonyabbak vagyunk, mint 20 évesen voltunk. Ez egy megállíthatatlan, természetes folyamat, akárcsak a bőrünk ráncosodása. Mégis megrémülünk, ha az MR leleten ezt olvassuk: kilapult csigolyák, gerincsérv, protrusio (kitüremkedés). Azonban a legtöbb esetben nem a leletünkön olvasott diagnózis a panaszunk oka - magyarázza a szakértő.Mi pontosan a porckorongsérv?
A csigolyák között elhelyezkedő porckorongnak fontos szerepe van a mozgásban és a kompressziós erők leküzdésében. A külső rostos kéreg (annulus) adja a vázat, amiben egy kocsonyás anyag (nucleus) található. Akkor beszélünk gerincsérvről, ha ez a körkörös rost átszakad és a belső kocsonyás mag kitüremkedik.

Tünetmentes embereknél is lehetnek elváltozások
Egy 2015-ben végzett tanulmány során 3110 tünetmentes személy gerincállapotát vizsgálták meg MR és CT felhasználásával. A szakemberek korcsoportokra lebontva tették közzé eredményeiket:

- A 20 éves, tünetmentes résztvevők 30 százalékának porckorong kiboltosulása volt, 24 százalékának pedig csökkent a porckorong vastagsága.
- A tünetmentes 40 évesek 30 százalékának protrusio-ja volt, míg 68 százalékának porckorong degenerációja.

A gerincelváltozások a betöltött évek számával párhuzamosan egyre gyakrabban alakulnak ki. Ennek alapján, ahogy öregszünk, elhasználódik a gerincünk, és az idő még azokat sem kíméli, akiknek nincsenek deréktáji panaszaik.

Jó hír azonban, hogy a gerincsérv nem gyógyíthatatlan, sőt, spontán gyógyulásának valószínűsége egy 2017-es vizsgálat szerint akár 66%-os is lehet!

Nagyobb sérv, gyorsabb gyógyulás
- Logikusan gondolkodva, minél nagyobb a sérülés, annál több időt vesz igénybe a regenerálódás. Ez alól azonban a gerincsérv az egyik kivétel. Számos tanulmány kimutatta, hogy minél előrehaladottabb a sérvesedés (pl. kiszakadt gerincsérv), annál nagyobb valószínűséggel gyógyul spontán - mondja a gyógytornász, hozzátéve, hogy több kutatás is igazolja, a kiszakadt gerincsérv regressziója 77 százalékos valószínűségű, még az enyhébb változatú protrusio-nál ez az arány mindössze 33 százalék.A teljes visszahúzódás aránya is ezt a tendenciát mutatja: kiszakadt gerincsérvnél 43 százalék, protrusio-nál pedig 15 százalék. Ez azt jelenti, hogy akinek kiszakadt a gerincsérve, annak nagyobb eséllyel húzódik vissza, mint annak, akinek kisebb méretű a kitüremkedése. Ennek ellenére, nagyon sok kiszakadt sérv lesz idő előtt a szike áldozata.

A gerincsérv visszahúzódásának 3 elmélete


A visszahúzódás elmélete:
Ezt veszi alapul a McKenzie terápia is, azaz a sérv biomechanikai okok miatt képes teljesen visszahúzódni. Ezt az elméletet a szakemberek in vitro kutatásokkal igazolták.

Dehidrációs elmélet:
A folyamatos kiszáradás és zsugorodás miatt a sérv eltűnik. Erre az elméletre MRI vizsgálatokból következtettek a szakértők.

Gyulladásos reakció és neovaszkularizáció elmélet:
Amikor a sérv bekerül az epidurális térbe, a szervezet "idegen testként" érzékeli és elindít egy gyulladásos folyamatot. Ez a porcszövet neovaszkularizációját (új erek képződnek) eredményezi és gyulladásos sejtek jelennek meg, amelyek elkezdik a helyreállítást. Minél rosszabb a helyzet, annál nagyobb a gyulladás, és annál több kis ér alakul ki a helyreállítás során.

Időre van szükség
Készüljünk fel, hogy a helyreállítási folyamat néhány héttől akár több hónapig is eltarthat. A gyógyulás idejét nehéz előre megjósolni, hiszen számos tényező befolyásolja. A szakértők szerint a gerincsérv egyharmada az első 6 hétben felszívódik, a maradék kétharmad pedig 6 hónap alatt tűnik el.

Ha az idő meggyógyítja a sérvet, akkor nincs is egyéb teendőnk?
Fontos tudni, hogy jelentősen csökkenthető a gyógyulási idő, ha olyan konzervatív terápiát - gyógytorna, manuálterápia, masszázs, jóga, séta stb. - alkalmazunk, amelyek segítségével csökkenthetőek a tünetek. Ez az egyik jele, hogy sikerült támogatni a regenerációt, teszi hozzá a szakember.

Ha viszont valamilyen testmozgás vagy testhelyzet felerősíti a panaszokat, akkor a regenerációs idő meghosszabbodhat. Ezért hát adjunk időt a gyógyulásra, és megfelelő mozgással támogassuk azt.

Olvasd el ezt is!
Hátfájás, derékfájás ellen: 8 perces reggeli gerincátmozgató torna, hogy jól induljon a nap »


Szerző: Olosz József vezető gyógytornász, manuálterapeuta
Forrás: Sherlock Rehab
Fotók: Rawpixel
Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

  • Egészség
  • Utazás
  • Hivatalos
  • Unoka

©2016 Minden jog fenntartva - Nagyszülők Lapja