Unokám fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Alzheimer-kór korai szakasza: 8 hasznos tanács, hogy ne érezd magad kiszolgáltatva a betegségnek

Az Alzheimer-kór gyógyíthatatlan betegség, amely óhatatlanul kihat a beteg életének összes területére: a gondolkodásra, a cselekvőképességre és az érzelmekre. Hogyan készülj fel az előtted álló időszakra?

Szerző: Nagyszülők Lapja | 2022-01-25.

Az Alzheimer-kór korai stádiuma (vagy enyhe Alzheimer-kór), a betegség kezdete, jelentős változásokat hoz mind az Ön, mind a szerettei életében. Hogy könnyebben fel tudjon készülni a betegségre és együtt tudjon élni vele, összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot.

Az Alzheimer-kór az agysejtek pusztulásával járó visszafordíthatatlan folyamat, amely miatt beszűkül a gondolkodás és visszafordíthatatlanul romlik az emlékezőképesség. Az Alzheimer-kór nem természetes része az öregedési folyamatnak.Az Alzheimer-kór gyógyíthatatlan betegség, amely óhatatlanul kihat a beteg életének összes területére: a gondolkodásra, a cselekvőképességre és az érzelmekre. Mivel a betegség lefolyása egyénenként eltérő lehet, nehéz előrevetíteni a tüneteket, azok megjelenésének sorrendjét vagy a betegség lefolyásának gyorsaságát. Bár a folyamat visszafordítására nincs mód, érdemes tudatosan változtatni az életmódon és a hozzáálláson, megkönnyítve ezzel nem csak az Ön, hanem családtagjai helyzetét is.

8 hasznos tanács az Alzheimer-kór korai fázisára


1. Fontolja meg, hogy megosztja-e állapotát olyanokkal, akik segíteni tudnak Önnek
Dönthet úgy, hogy a diagnózisát titokban tartja. Akár megosztja az állapotával kapcsolatos dolgokat másokkal, akár nem, alaposan fontolja meg az érveket és ellenérveket. Hasznos lehet valakit beavatni, aki segíteni tud Önnek. Ha úgy dönt, hogy nyíltan vállalja betegségét, könnyebben tervezhet és lehetőséget biztosít mások számára, hogy segítsék Önt. A család, barátok, lelki vezető, jogi és pénzügyi tanácsadó lehetnek a segítségére.

2. Koncentráljon azokra a dolgokra, amiket el tud végezni
Ön továbbra is ugyanaz az ember, mint aki korábban, a diagnózis előtt volt. Ugyanúgy érzésekkel, vágyakkal rendelkezik, mint korábban. Fontos, hogy azokra a dolgokra koncentráljon, amelyeket képes elvégezni, és hogy legyen stratégiája a nehézséget okozó feladatok megoldására is. Őrizze meg a humorát és a pozitív hozzáállását.

3. Éljen egészségesen
Egészséges életmód mellett jobban érezheti magát, lassulhat a betegség előrehaladása és így könnyebben szembenéz az életében bekövetkező változásokkal.
- Ápolja kapcsolatait
- Egészségesen táplálkozzon
- Rendszeresen mozogjon
- Csökkentse a stresszt
- Kerülje a fejsérüléseket
- Kerülje, mérsékelje az olyan káros szokásokat, mint a dohányzás
- Rendszeresen keresse fel kezelőorvosát és tájékozódjon a kezelési lehetőségekről
- Aludjon eleget

4. Maradjon szellemileg aktív
A tanulmányokból az derült ki, hogy a szellemi aktivitás - a gondolkodás - fokozza az agyműködést. A gondolkodás és az által fokozott agyműködés segít megőrizni az agy vitalitását. Legtöbb Alzheimer-kórban szenvedő beteg egyetért abban, hogy fontos, hogy az agy minden nap dolgozzon. Az agytorna nem szükségszerűen nehéz feladat. Lehet ez olyan egyszerű, mint például a másik kezünkkel tárcsázni a telefonon, de belevághatunk akár egy új nyelv megtanulásába is.

5. Iktassa ki a zavaró hatásokat
A legtöbb Alzheimeres beteg beszámol olyan ingerekről, amelyektől ideges lesz és megnehezítik a gondolkodását. Ismerje fel, hogy melyek ezek az ingerek, és gondolja végig, hogyan csökkenthető a hatásuk.

6. Tervezzen a jövőre
Számos döntést kell meghoznia betegsége alatt. Eljön az idő, amikor kénytelen lesz másokra bízni ezeket. Ha most előre végigondol egyes kérdéseket és rendelkezik néhány dologról, megnyugtató lehet az Ön és családja számára, jobban kézben tarthatják a jövőbeni eseményeket.

Munka: Ha szükséges, beszéljen a főnökével a csökkentett munkaidőről és/vagy feladatokról.

Biztonság: Legyen realista azzal kapcsolatban, hogy képes-e a járművezetésre. Hallgassa meg családtagjai észrevételeit is ezzel kapcsolatosan. Gondolkozzon el észrevételeiken és ezek tükrében mérlegelje, hogy beül-e a volán mögé. Ne feledje, a másik autóban ülők is szeretnének biztonságosan hazaérni! Gondolkozzon el azon, hogyan fog a későbbiekben közlekedni.

Mindennapi élet: Informálódjon, hol kaphat segítséget és fontolja meg, hol és hogyan szeretne élni a jövőben.

Anyagi, jogi és az ellátásával kapcsolatos ügyek:
- Tisztázza, hogyan szeretné intézni az Önt érintő anyagi, jogi ügyeket és a saját ellátását, mikor már döntésképtelen állapotban lesz.
- Beszélje meg ezeket a kérdéseket a családjával. Foglalja írásba.
- Bízzon meg valakit, aki az anyagi és jogi ügyeivel foglalkozik.
- Bízzon meg valakit, aki a jövőben az ellátásával kapcsolatos kérdésekben dönt, pl. hol akar majd élni, milyen kezeléseket szeretne, stb.
 
7. Ha egyedül él
Sok Alzheimer kórban szenvedő beteg él még huzamosabb ideig önállóan. Íme néhány tipp, hogy önállóságát minél tovább meg tudja őrizni:
- Gondoskodjon a takarításról, főzésről, szervezze meg, hogyan közlekedik.
- Rendszerezze a szekrényeit, fiókjait, stb., mert ha a dolgok mindig ugyanott vannak, könnyebben megtalálja őket.
- Hagyjon lakáskulcsot egy megbízható szomszédnál.
- Olyan elektromos készülékeket használjon, amelyek automatikusan kikapcsolnak.
- Címkézze fel a dolgokat, használjon jegyzeteket és emlékeztetőket.
- Vezessen egyetlen határidőnaplót, vagy naptárt, amelyet mindig ugyanott tart.
- Kérjen és fogadjon el segítséget, ha rászorul.

8. Ismerkedjen meg a betegségével
Manapság jóval korábban diagnosztizálják az Alzheimeres betegeket, mint régen. A korábbi diagnózis lehetővé teszi gyógyszerek szedését és különböző kezelések alkalmazását, amelyek lassíthatják a folyamatokat.

Mivel az Alzheimer-kór egy folyamatosan romló betegség, több információra és támogatásra lesz szüksége. A korai fázisban érdemes eldönteni, hogy mely dolgok lesznek jelentősek, a betegség előrehaladottab stádiumában. Ha megismerkedik a betegség lefolyásával és azzal, hogy milyen változásokra számíthat, az segít a tervezésben.

Egyedül Ön dönti el, hogy mikor jött el az ideje a tájékozódásnak.

A betegséggel egyik stádiumban sem egyszerű együtt élni. Akár Ön szenved Alzheimer-kórban, akár egy szerette, teljesen normális, hogy számos érzelem keríti hatalmába. Nagyon fontos, hogy elfogadja ezeket az érzéseket, törődjön magával, és vegyen igénybe gyakorlati és lelki segítséget.

Olvasd el ezt is!
Az Alzheimer-kór tünetei: 10 gyakori tünet + hasznos tanácsok, hogy könnyebb legyen megbirkózni velük »


Forrás: felejtek.hu
Fotó: Pixabay
Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

  • Egészség
  • Utazás
  • Hivatalos
  • Unoka

©2016 Minden jog fenntartva - Nagyszülők Lapja