Unokám fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Fülcsengés okai: 4 súlyos betegség, melynek egyik tünete lehet a fülcsengés

A fülcsengésnek számos enyhe vagy súlyosabb kiváltó oka lehet. Sokszor csak átmeneti probléma, amit az erős zaj vált ki, de okozhatja gyógyszer, a belső fül sérülése, fülzsírdugó vagy fülgyulladás is. Ám az is előfordulhat, hogy a testünk így jelez egy súlyosabb betegséget.

Szerző: Nagyszülők Lapja | 2020-01-24.

A fülcsengésnek számos enyhe vagy súlyosabb kiváltó oka lehet. Sokszor csak átmeneti probléma, amit az erős zaj vált ki, de okozhatja gyógyszer, a belső fül sérülése, fülzsírdugó vagy fülgyulladás is. Ám az is előfordulhat, hogy a testünk így jelez egy súlyosabb betegséget.

4 súlyos betegség, melynek tünete lehet a fülcsengés


1. Magas vérnyomás

A magas vérnyomás alattomos betegség, évek alatt lassan és sokszor tünetmentesen alakul ki. Általában csak akkor okoz panaszokat, ha már komolyan károsította az érrendszert. A magas vérnyomás esetén nagy nyomás nehezedik az érfalakra, azokra is, melyek a vért szállítják a belső fülbe. Ez egyeseknél fülcsengést okozhat, sokszor pulzáló formában, azaz olyan, mintha a szívverésünket hallanánk a fülünkben.

A magas vérnyomás kezelésében és a súlyosabb állapot – szívroham, stroke – elkerülésében nagyon fontos, hogy rendszeresen szedjük az orvos által felírt gyógyszert. Sajnos ezek között a gyógyszerek között is vannak olyanok, például a kalciumcsatorna-blokkolók vagy az ún. ACE-gátlók, melyek fülcsengést okozhatnak. Ha ezt tapasztaljuk, kérdezzük meg az orvosunkat, van-e lehetőség áttérni olyan gyógyszerre, amely nem okoz ilyen panaszokat.

Ez is érdekelhet!
4 hétköznapi gyógynövény, ami bizonyítottan csökkenti a magas vérnyomást »

2. Érelmeszesedés

Az érelmeszesedés, más néven atherosclerosis szintén kiválthat fülcsengést, és ez az egyik oka a magas vérnyomásnak is. Az érelmeszesedés során a verőerek belső falára rakódott zsírok, ún. plakkok az erek szűkületét eredményezik, melynek hatására megnő a vérnyomás. A zsírok idővel a kalciumot is megkötik, meszesednek, és az erek elvesztik rugalmasságukat. A folyamat életveszélyes állapot – érelzáródás – kialakulásához is vezethet.

Olvasd el ezt is!
Ízületi problémák, érelmeszesedés, csontritkulás, vashiány megelőzése - Így táplálkozz helyesen, ha elmúltál 60 éves »


3. Ér- vagy idegi eredetű daganat

Olyan daganat, mely nyomást gyakorol a vérerekre a fejben vagy a nyakban, szintén lehet a fülcsengés kiváltó oka. Ezek a daganatok nagyon ritkák és az esetek többségében jóindulatú elváltozások. A hallóideg daganatai, az ún. akusztikus neuromák lassú növekedésű, jóindulatú daganatok. Az agyi idegeket érintő daganatok okozta fülcsengés általában csak az egyik oldali fülben jelentkezik, és hatással lehet a hallásra és az egyensúlyra is.

4. Szklerózis multiplex

A szklerózis multiplex a központi idegrendszert – az agyat és a gerincvelőt – érintő gyulladásos autoimmun betegség, mely az idegek károsodását okozza, s érzékelési problémákhoz, koordinációs zavarokhoz, különféle fizikai, mentális és pszichés problémákhoz vezethet. Egyik jellemző tünete lehet a fülcsengés.

Ezt olvastad már?
Sclerosis multiplex okai, kialakulása - a D-vitamin hiányával is kapcsolatba hozták a betegséget »


A fülcsengés kiváltó oka nem mindig súlyos, és nem mindig beazonosítható, de érdemes komolyan venni, hiszen azt is jelezheti, hogy a testben valami nincsen rendben.

Ez is érdekelhet!
Cseng a fülem, mit tegyek? - 10 tipp krónikus fülcsengés ellen »


Forrás: mindenamihallas.hu
Fotó: freepik/Rawpixel
Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
vonal
hirdetés

BABA FEJLŐDÉSE HÓNAPRÓL HÓNAPRA
Mikor mit tud a babád? Milyen vizsgálatok várnak rá? Érzelmi, értelmi fejlődés csecsemőknél, babáknál, kisgyermekeknél
Kattints ide >>

[x] hirdetés

vonal

Kapcsolódó cikkek

  • Egészség
  • Utazás
  • Hivatalos
  • Unoka

©2016 Minden jog fenntartva - Nagyszülők Lapjaselect t.PRCikk, t.TemakorKOD, t.BevezetoKep, t.TemakorKOD, t1.Megnevezes as Temakor, t.TartalomKOD, t.Cimke, t.Bevezeto, t.Megjelenes from tartalom t, temakorok t1 where t.TemakorKOD = t1.TemakorKOD /*and t1.ListaElem=1 and t1.Lathato=1*/ and t.Lathato=1 and t.KiemeltTol <= now() and t.KiemeltTol is not null and t.KiemeltTol not like '0000-00-00%' and (t.KiemeltIg is null or t.KiemeltIg= '0000-00-00 00:00:00' or t.KiemeltIg >= now()) and t.PRCikk = 1 order by t.PRCikk desc, t.Megjelenes desc