Unokám fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

A legjobb hallásvédő élelmiszerek - Ezt edd, hogy megőrizd a belső fül egészségét

A zajtól legjobban egy füldugóval védheted a hallásod, a korral járó hallásromlástól viszont a megfelelő táplálkozás óvhat meg leginkább. A belső fülünk megfelelő működése nagymértékben függ a jó vérellátástól, milyen élelmiszerek biztosíthatják az ehhez szükséges tápanyagokat?

Szerző: Nagyszülők Lapja | 2019-05-02.

A zajtól legjobban egy füldugóval védheted a hallásod, a korral járó hallásromlástól viszont a megfelelő táplálkozás óvhat meg leginkább.

A belső fülünk megfelelő működése nagymértékben függ a jó vérellátástól, melynek fontos szerepe van abban, hogy ellássa ezt az érzékeny „műszert” oxigénnel és tápanyagokkal, valamint olyan antioxidánsokkal, melyek a káros szabad gyökök ellen nyújtanak védelmet. Milyen élelmiszerek biztosíthatják az ehhez szükséges tápanyagokat?

A legjobb hallásvédő élelmiszerek


1. Hal
A halhús, különösen a tonhal, a lazac, a szardínia, a makréla húsa, valamint a halolaj igen gazdag omega-3-zsírsavakban és D-vitaminban, melyekről tudományosan is bizonyított, hogy fontos szerepük van a hallás védelmében. Már heti egy adag hallal is csaknem felére csökkenthető a korral járó hallásromlás kockázata.

2. Olajos magvak
A lenmag ideális omega-3-zsírsav forrást jelent mindazoknak, akik nem esznek húst. A dió, a szezámmag és a tökmag igen gazdag cinkben, mely szintén fontos hallásvédő ásványi anyag, ráadásul a fülcsengés tüneteit is enyhítheti.3. Zöld leveles zöldségek
A zöld leveles zöldségek, a spenót, a sóska, a mángold, a fodros kel, a rukkola legjobb magnéziumforrások. A magnéziumról bebizonyosodott, hogy fontos szerepet tölt be a hallásvédelemben, és még az erős zajhatás okozta hallásromlástól is megvédhet, különösen, ha közvetlenül a zajhatás után fogyasztjuk.

4. Bogyós gyümölcsök
Bővelkednek antioxidánsokban – polifenolokban és C-vitaminban – ezért a szabad gyökök halláskárosító hatását segítik kivédeni a bogyós gyümölcsök, úgy mint az áfonya, a málna, a szeder, a goji bogyó vagy a homoktövis. Immunerősítő hatásuk révén a fülfertőzések kockázatát is csökkenthetik.

Az egészséges élelmiszerek fogyasztása mellett ügyeljünk arra, hogy csökkentsük a szabad gyökök termelődését okozó élelmiszerek, például a hidrogénezett zsírok, a cukrok, és az állati fehérje, különösen a vörös húsok fogyasztását.

Ezt is olvasd el! 5 szuper antioxidáns, amely védi a szervezetet és még a halláscsökkenés ellen is hatásos »

Forrás: mindenamihallas.hu / Jáksó Nóra
Kép: Pixabay
Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
vonal
hirdetés

BABA FEJLŐDÉSE HÓNAPRÓL HÓNAPRA
Mikor mit tud a babád? Milyen vizsgálatok várnak rá? Érzelmi, értelmi fejlődés csecsemőknél, babáknál, kisgyermekeknél
Kattints ide >>

[x] hirdetés

vonal

Kapcsolódó cikkek

  • Egészség
  • Utazás
  • Hivatalos
  • Unoka

©2016 Minden jog fenntartva - Nagyszülők Lapjaselect t.PRCikk, t.TemakorKOD, t.BevezetoKep, t.TemakorKOD, t1.Megnevezes as Temakor, t.TartalomKOD, t.Cimke, t.Bevezeto, t.Megjelenes from tartalom t, temakorok t1 where t.TemakorKOD = t1.TemakorKOD /*and t1.ListaElem=1 and t1.Lathato=1*/ and t.Lathato=1 and t.KiemeltTol <= now() and t.KiemeltTol is not null and t.KiemeltTol not like '0000-00-00%' and (t.KiemeltIg is null or t.KiemeltIg= '0000-00-00 00:00:00' or t.KiemeltIg >= now()) and t.PRCikk = 1 order by t.PRCikk desc, t.Megjelenes desc