Unokám fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Halláskárosodást is okozhat a csontritkulás! - Ezt mutatta ki egy átfogó amerikai tanulmány

Egy amerikai tanulmány kimutatta, hogy az osteoporosisban szenvedő embereknél nagyobb a halláskárosodás kockázata.

Szerző: Nagyszülők Lapja | 2018-12-17.

Egy amerikai tanulmány kimutatta, hogy az osteoporosisban szenvedő embereknél nagyobb a halláskárosodás kockázata.

Ha osteoporosisban szenved, a halláskárosodás veszélye is fennáll - legalábbis egy tanulmány megállapítása szerint.

A csontritkulás halláskárosodást okozhat


Mi az osteoporosis?
Az osteoporosis olyan betegség, amely a csontsűrűség csökkenését okozza. Ez azt jelenti, hogy a csontok törékenyek és porózusak, ami növeli a törések kockázatát.

Ha valaki osteoporosisban szenved, az egyszerű hétköznapi tevékenységek könnyen csonttörésekhez is vezethetnek. A csontritkulás a középső fülben lévő három apró csontot is érinti: a kalapács (malleus), az üllő (incus) és a kengyel (stapes). Az osteoporosis gyakrabban alakul ki az idősebb embereknél.Miért okoz a csontritkulást hallásvesztést?
A középfülben található három csont a hangokat közvetít a külső fülből a belső fülbe. Ha ezek a csontok osteoporosisban károsodnak, az halláskárosodást okozhat. A tanulmány szerint a csontképződés és csontelnyelés okozta egyensúlyhiánynak szintén befolyásoló tényező a hallásvesztés terén. A tanulmány megállapította, hogy az osteoporosis szignifikánsan összefügg a halláskárosodás szempontjából a nemzetiséggel, az életkorral és a nemi jelleggel.

A tanulmányról
A tanulmány 16 cikk szisztematikus áttekintése és metaanalízise volt. A vizsgálat során nyolc vizsgálatot végeztek, amelyekben 52 828 résztvevő szerepelt, akik csontritkulásban szenvednek és hallási státuszukat értékelték. A vizsgálatokat az USA-ban, Törökországban és Koreában végezték. A résztvevők 18 évesek vagy idősebbek voltak.

Ezt már olvastad? Csontritkulás okai, tünetei, kezelése »

"A csontritkulás és a halláscsökkenés közötti jelentős összefüggés: szisztematikus áttekintés és metaanalízis" című tanulmányt a brazil Journal of Otorhinolaryngology című könyvében publikálták.

Forrás: mindenamihallas.hu / Trestyén Zsófia
Fotó: Freepik / peoplecreations
Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
vonal
hirdetés

BABA FEJLŐDÉSE HÓNAPRÓL HÓNAPRA
Mikor mit tud a babád? Milyen vizsgálatok várnak rá? Érzelmi, értelmi fejlődés csecsemőknél, babáknál, kisgyermekeknél
Kattints ide >>

[x] hirdetés

vonal

Kapcsolódó cikkek

  • Egészség
  • Utazás
  • Hivatalos
  • Unoka

©2016 Minden jog fenntartva - Nagyszülők Lapjaselect t.PRCikk, t.TemakorKOD, t.BevezetoKep, t.TemakorKOD, t1.Megnevezes as Temakor, t.TartalomKOD, t.Cimke, t.Bevezeto, t.Megjelenes from tartalom t, temakorok t1 where t.TemakorKOD = t1.TemakorKOD /*and t1.ListaElem=1 and t1.Lathato=1*/ and t.Lathato=1 and t.KiemeltTol <= now() and t.KiemeltTol is not null and t.KiemeltTol not like '0000-00-00%' and (t.KiemeltIg is null or t.KiemeltIg= '0000-00-00 00:00:00' or t.KiemeltIg >= now()) and t.PRCikk = 1 order by t.PRCikk desc, t.Megjelenes desc