Unokám fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Halláskárosodás 65 év felett: Minden harmadik ember szenved tőle! - Mi okozhatja a hallás csökkenését? Mik a tünetei?

Egy nagy holland tanulmány megerősíti azt a tézist, hogy az időskorúak körülbelül 30%-a korral járó halláskárosodásban szenved. Köztudott, hogy a halláskárosodás előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladtával egyenesen arányosan növekszik.

Szerző: Nagyszülők Lapja | 2019-04-09.

Egy nagy holland tanulmány megerősíti azt a tézist, hogy az időskorúak körülbelül 30%-a korral járó halláskárosodásban szenved. A kutatást Rotterdamban végezték el 2011 és 2015 között, az eredményeit pedig 2017 márciusában publikálták.

Köztudott, hogy a halláskárosodás előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladtával egyenesen arányosan növekszik. A korral összefüggő hallásvesztést idegenszóval presbyacusisnak vagy presbycusisnak is nevezik.

Halláskárosodás 65 éves kor után


Amikor az emberek elérik a 60-70 éves kort, a halláskárosodás egyre inkább előtérbe kerül. Ennek a korosztálynak a 30%-a kisebb-nagyobb mértékben süket.

Nagyobb a férfiak aránya
A holland tanulmány szerint, melyben 4.743 ötvenéves és annál idősebb személyt figyeltek meg, megerősíti ezeket a számokat. A tanulmány szerint a 65 év feletti résztvevők körében a halláskárosodás előfordulási gyakorisága meghaladta a 35 dB-t (30%-ot). A férfiak körében 33% volt, a nők esetében pedig a hallássérülés előfordulás csaknem 29% volt.A férfiak 21%-nál és a vizsgálatba bevont nők 18%-nál 41 dB vagy annál is magasabb értékű halláskárosodás volt megfigyelhető.

Hogyan alakul ki és kiket érint a presbycusis, azaz a korral járó hallásvesztés?
A presbycusis fokozatosan alakul ki, hosszú idő elteltével mindkét fület érinti, lassú lefolyása miatt gyakran nehezen észrevehető.

Mik a presbycusis tünetei?
- A tünetek közé tartozik, hogy zajos helyeken bizonyos hangokat hangosabbnak, másokat tompábbnak hallani, illetve megjelenik a fülcsengés.
- Bizonyos hangok túl hangosnak, zavarónak tűnnek.
- Egyes magas hangokat nehezebb meghallani, mint például a madárcsicsergés vagy a telefoncsöngés.
- A férfiak beszédét könnyebb megérteni, mint a nőkét.

Hogyan befolyásolja az öregedés a hallást?
Ahogy öregszünk, a dobhártya megvastagodhat, megnehezítve ezzel, hogy a rezgések átlépjenek a belső fülbe. A fülben található apró szőrsejtek felelősek a hanghullámok továbbításáért, ha ezek megsérülnek, a fejünkön található szőrrel ellentétben ezek nem regenerálódnak, vagyis a hallást tartósan befolyásolják.

Olvasd el ezt is!
Korral járó halláscsökkenés - Mi az oka? Mit tehetsz ellene? »


Mi válthatja még ki a halláskárosodást?
Az öröklött hajlam mellett bizonyos gyógyszerek, fájdalomcsillapítők, antibiotikumok. De gyakran más betegséggel jár együtt a hallás csökkenése.
 
Egyebek között összefüggést véltek felfedezni a halláskárosodás és
- az ízületi gyulladások,
- a szív- és érrendszeri betegségek,
- a cukorbetegség,
- a magas vérnyomás között egyaránt.

A vizsgálatban legrosszabbul azokat a fehér férfiak végeztek, akik dohányoznak.

Nézd meg, mi történhet még veled, ha dohányzol »

Forrás: mindenamihallas.hu / Trestyén Zsófia
Fotó: Rawpixel
Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
vonal
hirdetés

BABA FEJLŐDÉSE HÓNAPRÓL HÓNAPRA
Mikor mit tud a babád? Milyen vizsgálatok várnak rá? Érzelmi, értelmi fejlődés csecsemőknél, babáknál, kisgyermekeknél
Kattints ide >>

[x] hirdetés

vonal

Kapcsolódó cikkek

  • Egészség
  • Utazás
  • Hivatalos
  • Unoka

©2016 Minden jog fenntartva - Nagyszülők Lapjaselect t.PRCikk, t.TemakorKOD, t.BevezetoKep, t.TemakorKOD, t1.Megnevezes as Temakor, t.TartalomKOD, t.Cimke, t.Bevezeto, t.Megjelenes from tartalom t, temakorok t1 where t.TemakorKOD = t1.TemakorKOD /*and t1.ListaElem=1 and t1.Lathato=1*/ and t.Lathato=1 and t.KiemeltTol <= now() and t.KiemeltTol is not null and t.KiemeltTol not like '0000-00-00%' and (t.KiemeltIg is null or t.KiemeltIg= '0000-00-00 00:00:00' or t.KiemeltIg >= now()) and t.PRCikk = 1 order by t.PRCikk desc, t.Megjelenes desc