Unokám fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Ízületi fájdalom, alkargyengeség, éles könyöktáji fájdalom - Milyen betegségre utalnak a tünetek? Hogyan kezelhető a teniszkönyök?

A teniszkönyök nevű betegség elnevezése valamelyest félrevezető, ugyanis az ízületi betegséget nem feltétlenül sportsérülés okozza, hanem bárkinél kialakulhat, akinek a könyöke túlzottan igénybe van véve. Melyek a teniszkönyök tünetei? Hogyan gyógyítható? Ortopéd szakorvos válaszol.

Szerző: Dr. Tácsik Balázs | 2016-09-08.

Az alkar feszítő izmainak túlterhelése gyulladást, a könyökízület külső oldalának erős, éles fájdalmát okozhatja. Bár sokan azt gondolják, ez egyfajta sportsérülés, vagy rendszeres, hosszabb ideig tartó sportolás során kialakuló kórkép, az igazság az, hogy bárkinél kialakulhat, akinek a könyöke túlzottan igénybe van véve. Egyes esetekben azonban akár fizikai terheléstől függetlenül is jelentkezhet.

A gyakran ismétlődő mozdulatsorból álló fizikai munkavégzést követőn – különösen, ha a feszítő izomzat fokozott igénybevételével számolunk – felléphet az elváltozás. Lehet ez ásás, emelés, gereblyézés, de akár rendszeres zongorázás, gépelés is. Neve onnan ered, hogy a rendszeresen teniszezők nagy részénél kialakul a gyulladás. 

Melyek a teniszkönyök tünetei?


·    lassan fejlődő, de állandóan fokozódó fájdalom az alkarban
·    kéz szorítására jelentkező éles könyöktáji fájdalom
·    csukló ízület feszítésekor jelentkező fájdalom
·    a terület nyomásra érzékeny
·    az alkarban gyengeség érzés léphet fel

Hogyan lehet kezelni?

Elsősorban azt javasolt megkeresni, hogy mi a gyulladás kialakulásának kiváltó oka. Amennyiben ez ismertté válik, megszüntetni, vagy csökkenteni szükséges az azt kiváltó aktivitás mértékét. Ezt követően az esetek többségében a gyulladás spontán elmúlik magától. Fontos, hogy az alkart nyugalomba helyezéssel pihentetni kell.

A gyógyulást segítheti még:

·    a fájdalmas terület jegelése
·    hideg vizes borogatás
·    fájdalomcsillapító készítmények – gyógyszerek, gyulladáscsökkentő krémek – alkalmazása
·    súlyosabb esetben injekciós kezelés

Egyes esetekben gyógytorna lehet indokolt, amennyiben pedig huzamosabb ideig fennállnak a panaszok, akár műtét is szükségessé válhat.

Nagyon fontos, hogy a tünetek jelentkezésekor forduljunk szakorvoshoz, aki segítséget nyújt a megfelelő kezelési mód kiválasztásában. Az esetek többségében a konzervatív terápiával jó eredményeket lehet elérni, így lehetővé válik az operáció elkerülése.

Szakértő: Dr. Tácsik Balázs
Fotó: Shutterstock
Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

  • Egészség
  • Utazás
  • Hivatalos
  • Unoka

©2016 Minden jog fenntartva - Nagyszülők Lapjaselect t.PRCikk, t.TemakorKOD, t.BevezetoKep, t.TemakorKOD, t1.Megnevezes as Temakor, t.TartalomKOD, t.Cimke, t.Bevezeto, t.Megjelenes from tartalom t, temakorok t1 where t.TemakorKOD = t1.TemakorKOD /*and t1.ListaElem=1 and t1.Lathato=1*/ and t.Lathato=1 and t.KiemeltTol <= now() and t.KiemeltTol is not null and t.KiemeltTol not like '0000-00-00%' and (t.KiemeltIg is null or t.KiemeltIg= '0000-00-00 00:00:00' or t.KiemeltIg >= now()) and t.PRCikk = 1 order by t.PRCikk desc, t.Megjelenes desc