Unokám fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

A leggyakoribb időskori vállsérülés: rotátorköpeny-szakadás kezelése 65 év felett - Ortopéd sebész szakorvost kérdeztünk

A rotátorköpeny a felkarcsont fejét veszi körbe. Korábban úgy tartották, hogy ha ez a rotátorköpeny (ROK) idősebb korban sérül, akkor azt nem tanácsos megvarrni. Mi a helyzet ma? Ortopéd-traumatológust kérdeztünk.

Szerző: Dr. Skaliczki Gábor | 2016-04-06.

A rotátorköpeny a felkarcsontot veszi körbe, és tartja helyben a váll mozgása során. Ezen izmok optimális helyzetben tartják a felkarcsont fejét, valamint végzik a felkar emelő és forgató mozgását, ez az izomcsoport a vállízület "lelke".

Gyakran a rossz izomkontroll miatt a felkarcsont feje felhelyeződik, benyomódik a vállcsúcsba és krónikus becsípődést és gyulladást okoz. Dr. Skaliczki Gábor vállspecialistát arról kérdeztük, hogy miben változott-e a ROK szakadás kezelése a 65 év feletti korosztály esetén az elmúlt időszakban?

Rotátorköpeny rekonstrukció 65 év felett? Igen!


Korábban nem varrták 65 év felett a ROK szakadásokat
- Korábban a vállsebészetben elterjedt volt az a gyakorlat, amely szerint 65 év feletti életkorban a rotátorköpeny (ROK) szakadásokat nem tanácsos megvarrni, mivel lassú a rehabilitáció és a műtét utáni funkció sem lesz megfelelő - kezdi a válaszát  Dr. Skaliczki Gábor Egyetemi adjunktus, a Magyar Váll- és Könyöksebészek Egyesülete titkára.

- Az utóbbi években  végbement sebésztechnikai fejlődés szerencsére ezen a gyakorlaton is változtatni tudott, így mára egyértelművé vált, hogy, amennyiben megfelelő technikával végzik, 65 év felett is jó eredményt ad az arthroscopos ROK varrat - teszi hozzá az adjunktus.

- A technikai feltételek, melyek szükségesek a sikeres ROK varrathoz részben az arthroscopos technikának, részben speciális implantátumoknak, részben csomózási technikáknak köszönhetőek.Az arthroscopia (ízületi tükrözés) során nincs szükség a delta izomzat átvágására, gyakorlatilag az izomszövet leválasztása, sértése nélkül végezzük a műtétet, és a bőrön is elegendő 3-4 db 1 cm-es metszést ejteni. Emiatt arthroscopos ROK varrat után lényegesen jobb feltételek adódnak a rehabilitációra, bizonyítottan kisebb a műtét utáni fájdalom, és jobb lesz a vállízület funkciója, mint a hagyományos, feltárásból végzett műtétek esetén, hiszen a minimál invazív technika sokkal kíméletesebben bánik a szövetekkel - mondja Dr. Skaliczki Gábor.
 
Szakértő: Dr. Skaliczki Gábor, PhD Egyetemi adjunktus, a Magyar Váll- és Könyöksebészek Egyesülete titkára
Fotó: Rawpixel
Kapcsolódó cikkek

  • Egészség
  • Utazás
  • Hivatalos
  • Unoka

©2016 Minden jog fenntartva - Nagyszülők Lapjaselect t.PRCikk, t.TemakorKOD, t.BevezetoKep, t.TemakorKOD, t1.Megnevezes as Temakor, t.TartalomKOD, t.Cimke, t.Bevezeto, t.Megjelenes from tartalom t, temakorok t1 where t.TemakorKOD = t1.TemakorKOD /*and t1.ListaElem=1 and t1.Lathato=1*/ and t.Lathato=1 and t.KiemeltTol <= now() and t.KiemeltTol is not null and t.KiemeltTol not like '0000-00-00%' and (t.KiemeltIg is null or t.KiemeltIg= '0000-00-00 00:00:00' or t.KiemeltIg >= now()) and t.PRCikk = 1 order by t.PRCikk desc, t.Megjelenes desc