Unokám fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Vészhelyzet-kisokos: Agyrázkódás, forrázás, magas láz, újraélesztés - Életeket menthet, ha ezeket tudod!

Felismered az agyrázkódás jeleit? Tudod, hogy mit kell tenni, ha üvegszilánk került a szembe, vagy ha valaki hirtelen elájul melletted? Ismered az újraélesztés kétféle módszerét? Teszteld magad, és tudd meg, hogy mi a helyes teendő vészhelyzetben!

Szerző: Nagyszülők Lapja | 2015-10-05.

Még mindig gondunk van az újraélesztéssel, és valójában azt sem tudjuk, mi a teendő, ha valaki elájul mellettünk – derül ki az Országos Mentőszolgálat Alapítvány 2015-ös Nagy Elsősegély Tesztjéből. A felmérés immár harmadik évben vizsgálja, hogy vészhelyzetekben tudjuk-e, mi a teendő. Az eredmények még mindig elég vegyesek, de lassú javulás már látható.

Elsősegélynyújtás – ezeket vészhelyzeteket általában jól kezeljük


Agyrázkódás
Tünete: hányinger, aluszékonyság, szédülés
A megkérdezettek több mint háromnegyede (78,73%) jól tudja, hogy az agyrázkódás tünete a hányinger, az aluszékonyság, a szédülés. A válaszadók több mint 16%-a szerint viszont a fülzúgás, beszédzavar és szédülés a „jel”, ám az első kettő nem tünete az agyrázkódásnak.

Üvegszilánk a szemben
Teendő: mindkét szemet steril gézlappal lefedni, orvoshoz menni
Tévedés: csukott szemmel feküdni, kimosni vízzel a szilánkot
Ha üvegszilánk kerülne a szemünkbe, több mint 67% tudná, hogy mi a teendő: mindkét szemet steril gézlapokkal kell lefedni, ezt követően pedig azonnal szakorvoshoz kell fordulni, és nem csukott szemmel feküdni és orvost hívni, vagy kimosni a szilánkot a szemből és orvost hívni, esetleg kézzel eltávolítani a szilánkot és orvost hívni…

Magas láz gyerekeknél
Teendő: lázcsillapítószer, hideg borogatás, hűtőfürdő
Az előző két évhez hasonlóan az egyik legmagasabb helyes válaszadási arány (idén közel 98%) arra a kérdésre érkezett, hogy mi a teendő, ha nagyon magas láza van gyermekünknek. A legtöbben tehát jól tudták, hogy gyerekeknek való lázcsillapító, hideg borogatás vagy hűtőfürdő a megfelelő reakció.

Ajánlott folyadékbevitel
Napi: 2-2,5 liter
Szintén úgy tűnik, hogy köztudott, mennyi az ajánlott napi folyadékbevitel: a 2-2,5 literre közel 96% voksolt.

Csuklóvágás
Teendő: lefektetni a sérültet, kart felemelni, csuklóra nyomókötést tenni
A csuklóvágás is olyan eset, amelynél nincs nagy tanácstalanság: 87,74% jól tudja, hogy le kell fektetni a sérültet, megemelni a karját, és a vérzésre kötést tenni. Amire még figyeljünk: nyomókötést alkalmazzunk, ne szorítsuk el a végtagot, illetve azt a szív magassága fölé emeljük!

Forrázás
Teendő: azonnal hideg folyó víz
Tévedés: hidegborogatás

Közel 74% szintén jól tudja, hogy ha leforrázzuk a kezünket, azonnal hideg folyó víz alá kell tartani. Sokan azonban hideg borogatásban gondolkoznak, ez azért nem célszerű, mert az anyag könnyen beleragadhat a sebbe.

Elsősegélynyújtás - ezeket a vészhelyzeteket általában rosszul kezeljük


Magas vérnyomás
Magas értéknek számít már: 140/90-es szám
A problémás esetek közé tartozik még mindig a magas vérnyomás, hiszen bár némi javulással az előző évhez képest már 59,13% tudja, hogy a 140/90-es szám is magas értéknek számít, még mindig sokan a 150/100-as értéket tekintik az alsó határnak. Bár elsőre nem tűnik nagynak a különbség, a valóságban mégis sokat számít.  

Ájulás a tűző napon
Teendő: árnyékba húzni az ájultat, hűteni a testet
Az elmúlt kánikulákkal teli nyáron sajnos gyakori volt a tűző napon történő ájulás. A teszt kitöltőinek sajnos még mindig csak közel 28%-a tudja, hogy amellett, hogy árnyékba kell húzni az ájultat, valahogy hűteni is kell a testet.

Újraélesztés – így kell helyesen végezni


Újraélesztés 1. -  levegőbefújással
Teendő: a fej hátrahajtása és szájból orrba vagy szájból szájba levegőfújás, mellkasnyomás 30:2 arányban
A tavalyi évben az újraélesztésnél történt az egyetlen nagyobb ugrás a két évvel ezelőtti adathoz képest. Míg 2013-ban a válaszadók közel 42%-a tudta csak, hogy ilyenkor a teendő a fej hátrahajtása és szájból orrba vagy szájból szájba levegőfújás, mellkasnyomás 30:2 arányban, addig 2014-ben ez az arány 53,41%-ra nőtt.  Idén ez az arány minimálisan csökkent, 52,19%-ra, nagy különbség tehát nincs, azonban még mindig sokan más arányokkal mentenének életet, ami azonban nem vezet eredményre, és a bajbajutott életébe kerülhet.

Újraélesztés 2. - mellkasnyomással
Teendő: a mellkas másodpercenként körülbelül kétszeri, erős, 5-6 cm mélyre történő nyomása - míg kiérkezik a mentő
- Úgy tűnik, hogy itt még sajnos hiányosság van. Éppen ezért indítottunk el év elején egy társadalmi tudatformáló kampányt, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy ha valaki a szájon át történő újraélesztést nem is szeretné alkalmazni, a mellkas másodpercenként körülbelül kétszeri, erős, 5-6 cm mélyre történő nyomásával ugyanúgy menthet életet. A megfelelő ütemben és erővel végzett mellkaskompresszió elfogadott módszere annak, hogy a szakképzett (eszközös lélegeztetésre is képes) segítség megérkezéséig életben tartsunk egy embert. Sokan attól is félnek, hogy ha esetleg túl erősen történik a mellkas nyomása, valami bajt okoznak, de egy törött borda kevésbé számít, ha az ember életéről van szó - mondja dr. Czakler Éva.

Újraélesztési videó – már 2 millióan látták
A kampány 2 perces kisfilmjét a videómegosztó és közösségi csatornákon már közel 2 millióan látták. A „Tartsd életben!” minden idők legnagyobb internetes nézettséget elérő magyar társadalmi célú kisfilmje lett, amely az angol British Heart Foundation azonos célból készült, 2011-es kampányfilmjének adaptációja. A magyar kisfilmet Herendi Gábor forgatta a Valami Amerika 2 népszerű színészei közreműködésével, és a magyar vígjáték gegjeire épülve, humorral, zenével fűszerezve próbálja megjegyezhetővé tenni a kizárólag a mellkas nyomására irányuló, laikus újraélesztés legfontosabb lépéseit.

Videó: Tartsd életben! Újraélesztés egyszerűen és gyorsan- Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány immár harmadik évben végez felmérést a lakosság körében, hogy megvizsgálja, gyakori vészhelyzetekben tudjuk-e, mi a teendő. „Különböző helyzetek esetén nagy eltérések mutatkoznak - egyes vészhelyzetekben úgy tűnik, tájékozottak vagyunk a teendőket illetően, ám sajnos sok esetben még mindig rosszul tudnánk csak segíteni - mondja dr. Czakler Éva mentőorvos, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány alelnöke. 

Az Alapítvány az egyes kérdésekre adott válaszok részletes értékelése mellett „össztájékozottságot” is vizsgált, ezért tavaly létrehozta az Elsősegély Tájékozottsági Indexet, amely az összes helyes válasz és az összes feltett kérdés hányadosából mutatja meg, hogy egy 10-es skálán milyen eredményt értek el a megkérdezettek.

2013-ra visszamenőleg ez az érték a skálán 6,8 pont, 2014-ben 7 pont, 2015-ben pedig 7,1 pont lett, ami javulást mutat, ám fontos hangsúlyozni, hogy több helyen mégis nagy hiányosságok láthatóak.

A nem reprezentatív online kutatás 2015 áprilisában készült 1009 fős mintán a Survey Monkey rendszerének használatával. A válaszadók 20,9%-a férfi, 79,1% -a nő volt, 6,97% 18 év alatti, 25,37% 19-30 év közötti, 29,15% 31-45 közötti, 21,29% 46-60 közötti, 17,21% 61 év fölötti.


Forrás: Országos Mentőszolgálat Alapítvány
Fotó: Pixabay
Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

  • Egészség
  • Utazás
  • Hivatalos
  • Unoka

©2016 Minden jog fenntartva - Nagyszülők Lapjaselect t.PRCikk, t.TemakorKOD, t.BevezetoKep, t.TemakorKOD, t1.Megnevezes as Temakor, t.TartalomKOD, t.Cimke, t.Bevezeto, t.Megjelenes from tartalom t, temakorok t1 where t.TemakorKOD = t1.TemakorKOD /*and t1.ListaElem=1 and t1.Lathato=1*/ and t.Lathato=1 and t.KiemeltTol <= now() and t.KiemeltTol is not null and t.KiemeltTol not like '0000-00-00%' and (t.KiemeltIg is null or t.KiemeltIg= '0000-00-00 00:00:00' or t.KiemeltIg >= now()) and t.PRCikk = 1 order by t.PRCikk desc, t.Megjelenes desc