Unokám fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Gyógytorna gyakorlatok daganatos betegség esetén: Milyen esetekben javasolja a gyógytornász?

Mennyire hasznos a gyógytorna a daganatos betegségek esetén? Miért elengedhetetlen a műtét előtti légző torna vagy a műtét utáni mozgásterápia? Gyógytornász szakértőnk válaszol.

Szerző: Pap Andrea | 2015-06-23.

A daganatos megbetegedések minden szakaszában hatékony kiegészítő terápia lehet a gyógytorna. Mennyire hasznos a gyógytorna a daganatos betegségek esetén? Miért elengedhetetlen a műtét előtti légző torna vagy a műtét utáni mozgásterápia? Gyógytornász szakértőnk válaszol.

A daganatos betegségek esetén először is szükséges megkülönböztetni, milyen típusú az adott daganatos betegség, vagyis:

- jóindulatú (nem terjed át más szövetekbe, elhatárolódik, áttét nem alakul ki)
- rosszindulatú (terjed, áttétet képez, vér- és nyirokereken keresztül szóródik, mert nincs körülhatárolt helye)
- az elváltozás, esetleg még nem tartozik egyik vagy másik csoportba. Ez esetben mindig a „rosszabbra” számítva nagyobb óvatossággal kezelendő a betegség.

Gyógytornára - az esetek nagy részében - tumorral kapcsolatos mozgásszervi problémák vagy műtét után kerül a páciens. A daganat valamely izmot, ízületet, ideget érintve mozgásában korlátozza, mozgató-érző idegeit befolyásolva egyensúlyi-, vagy koordinációs problémákat is okozhat.Mely esetekben javallott a gyógytorna?
- a mozgás funkciójának javítása, erősítés, állapotjavítás, vagy az állapot megtartása, szinten tartása
- műtét utáni regeneráló torna (csigolya műtét, mellműtét, tüdő-, gyomor-, bél-rezekció)
- ödéma és gyulladás kezelése mozgásterápiával (az érintett rész anyagcsere-problémája esetén, mellműtét, nyirokműtét)
- oxigén ellátottság növelése, keringésjavítás (tüdő, erek kapacitásának növelése, szív erejének, munkájának helyreállítása)
- belső szervek regenerálása, funkció javítása (gyomor-,bél-, tüdő-, máj-, daganat)

A gyógytorna fontos eleme kell legyen a gyógyulásnak: az izmok erősítése és felerősítése segíti a mielőbbi fizikai, lelki alkalmazkodást az új helyzethez. Tüdő rezekciója esetén a légzőtorna és terhelhetőség növelés elengedhetetlen.

Mi a neurofibromatózis és mik a tünetei?
A jóindulatú elváltozások egyike a neurofibromatózis nevű genetikai betegség, mely egy testszerte jelentkező rendellenes szövetszaporulat.
- bőr-, belső szervek-, idegek körül daganatok (szövetburjánzás) jön létre
- a tumor helyétől függően okoz külső, vagy belső elváltozásokat
- jellemző a laza kötőszövet, ízületi lazaság, gerincferdülés, bordadeformitások (pl. tölcsérmellkas), tartásproblémák.

A neurofibromatózis gyógytorna szempontjából mind a megelőzésben, mind a kezelésben érintett. Az izmok erősítése, karban tartása, az ízületek épségének megőrzése nagyon fontos a további problémák elkerüléséhez.

Bár a csomók képződése nem állítható meg a gyógytornával, de feltételezhetően tónusos izomban, erősebb fizikai állapot esetén nehezebben alakulnak ki a szövetburjánzások. Bordadeformitások és gerincferdülés kezelése azonban a gyógytorna alapvető eleme a betegségben! Mindemellett esetleges műtétek után a mielőbbi felépülésben is segít a mozgásterápia.

Milyen gyógytornaelemek kerülnek bele a daganatos betegek terápiáiba?
- légzőtorna
- gerinctorna
- törzsizom és általános izomerősítés
- a konkrét terület funkciójavításának célirányos tornája
- hosszan tartó kényszeres fekvés esetén felerősítés, átmozgatás
- gyermekeknél játékos gyakorlatok
- relaxációs tréning
- egyensúly-,és koordináció javítás

Gyógytorna eszközök daganatos betegek esetén
- matrac a fekvő gyakorlatokhoz
- esetleg labda, szalag, kis súlyzók

Miért rendkívül hatékony a légző tornagyakorlat?
A rosszindulatú daganatok esetén az oxigén ellátottság növelése rendkívül fontos! A daganat "jó" környezete a savas aerob terület, ahol kevés az oxigén, erjed a cukor. A torna légzőtorna elemei akadályozzák az elsavasodást, mert a légzés általánosságban lúgosítja a testet. A mozgás felhasználja a cukrot, elégeti, így a daganatos sejtek tápláléka is fogy.

A gyógytorna a daganatos megbetegedés minden szakaszában hasznos!
A daganatos betegségek kezeléséhez a gyógytorna, a mozgásterápia szorosan kötődik. Az erőnlét megőrzése, vagy javítása, a megváltozott testkép, testtudat, identitás kezelése a mozgás adta lehetőségekkel, az oxigénellátottság növelése, a test felerősítése, a meglévő fizikai lehetőségek kihasználása és bővítése mind olyan élményt, testérzetet, erőfokozást jelentenek, amelyek a betegség minden szakaszában pozitív élményt és újabb célok kitűzését jelentik.

Szerző: Pap Andrea gyógytornász
Fotó: Rawpixel
Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

  • Egészség
  • Utazás
  • Hivatalos
  • Unoka

©2016 Minden jog fenntartva - Nagyszülők Lapjaselect t.PRCikk, t.TemakorKOD, t.BevezetoKep, t.TemakorKOD, t1.Megnevezes as Temakor, t.TartalomKOD, t.Cimke, t.Bevezeto, t.Megjelenes from tartalom t, temakorok t1 where t.TemakorKOD = t1.TemakorKOD /*and t1.ListaElem=1 and t1.Lathato=1*/ and t.Lathato=1 and t.KiemeltTol <= now() and t.KiemeltTol is not null and t.KiemeltTol not like '0000-00-00%' and (t.KiemeltIg is null or t.KiemeltIg= '0000-00-00 00:00:00' or t.KiemeltIg >= now()) and t.PRCikk = 1 order by t.PRCikk desc, t.Megjelenes desc