Unokám fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Így hosszabbítja meg az életed, ha rendszeresen emelgeted az unokád - Plusz 9 egyéb hasznos tevékenység öregedés ellen

Heti fél órányi izomerősítés - súlyemelés, felülések vagy akár komolyabb kerti munka - akár ötödével is csökkentheti az idő előtti halálozás kockázatát egy több évtizedet felölelő kutatás szerint.

Szerző: Nagyszülők Lapja | 2022-03-01.

Heti fél órányi izomerősítés - súlyemelés, felülések vagy akár komolyabb kerti munka - akár ötödével is csökkentheti az idő előtti halálozás kockázatát egy több évtizedet felölelő kutatás szerint.

Az orvosi irányelvek elsősorban a mozgásszervi egészség miatt ajánlják az izomerősítést. Korábbi kutatások már rámutattak az erősítés és a halálozási kockázat csökkenése közötti összefüggésre, de mostanáig nem ismerték az "optimális adagot".

Japán kutatók a témában jelentős tanulmányokat elemeztek, melyekben komolyabb egészségügyi problémák nélkül élő felnőtteket követtek legalább két éven át - írta a The Guardian online kiadása a British Journal of Sports Medicine című szaklapra hivatkozva.16 tanulmányt elemeztek
A végső elemzésben 16 tanulmány szerepelt, közülük a legrégebbi 2012-ben jelent meg. Többsége az Egyesült Államokban készült, de volt angol, skót, ausztrál és japán kutatás is. A leghosszabb követés 25 éven át tartott.

Az elemzés azt találta, hogy a minden héten végzett 30-60 perces izomerősítés 10-17 százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát általában. A halálokok között szerepel a rák és a szívbetegség is.

Az eredmények nem voltak összefüggésben az úgynevezett aerob mozgással. Arra sem volt egyértelmű bizonyíték, hogy heti egy óránál több izomerősítés tovább csökkentené a halálozás kockázatát.

A testmozgás brit irányelvei szerint az izomerősítő tevékenységek közé tartozik
- a nehéz bevásárló táska cipelése,
- a jóga,
- a pilates,
- a tajcsi,
- a súlyemelés,
- a gumiszalagos edzés,
- a saját testsúlyos edzés, vagyis akár felülések és fekvőtámaszok végzése,
- az olyan kerti munkák, mint az ásás vagy a lapátolás,
- a kerekesszék hajtása,
- sőt, az is izomerősítő gyakorlat, ha rendszeresen emelgeted és hordozod a gyermeked, unokád!Az elemzés alá vett tanulmányok által vizsgált alanyok száma 4 ezer és 480 ezer közé, életkoruk 18 és 97 év közé esett. Kimutatták, hogy az izomerősítés az idő előtti halálozás kockázatának 10-20 százalékos csökkenésével függ össze. Ez mindenféle halálokra, köztük a szívbetegségekre, a rákra és a cukorbajra is vonatkozott.

Forrás: MTI
Fotó: Pexels/Kampus Production, Freepik/wirestock
Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

  • Egészség
  • Utazás
  • Hivatalos
  • Unoka

©2016 Minden jog fenntartva - Nagyszülők Lapja