Unokám fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Szlávik János: A lélegeztetőgépre kötött betegek 40-45 százaléka meghal - Hogyan védekezhetsz hatékonyan a Covid ellen?

A koronavírus-járvány második hullámában folyamatosan emelkedik a fertőzöttek életkora, így várhatóan még több ember fog kórházba és intenzív osztályra kerülni. A lélegeztetőgépre kötött betegek közel fele belehal a vírusba.

Szerző: Nagyszülők Lapja | 2020-11-02.

A koronavírus-járvány második hullámában folyamatosan emelkedik a fertőzöttek életkora, így várhatóan sajnos még több ember fog kórházba és intenzív osztályra kerülni - mondta Szlávik János szombaton a közmédiának.

A Dél-pesti Centrum kórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa továbbra is a védekezés alapvető elemének nevezte a szigorú, szabályos - az orrot és a szájat egyszerre eltakaró - maszkhasználatot, illetve a fertőtlenítést, amivel - mint mondta - magunkat és a környezetünket is védjük.

Felhívta a figyelmet arra, hogy most már minden olyan szabadtéri rendezvényen, így a sporteseményeken is kötelező a maszkhasználat, ahol nem lehet tartani a másfél méteres védőtávolságot.

Miért fontos az influenzaoltás?
Az influenza-oltással kapcsolatban megjegyezte, amennyiben a rizikócsoportba tartozó embereket - a gyermekeket, a kisgyermekeket, a várandós nőket és az idős, beteg embereket - beoltják influenza ellen, panaszok jelentkezése esetén az orvosok nagy valószínűséggel tudják elkülöníteni az influenzás és koronavírusos betegeket.

Olvasd el ezt is!
Influenza elleni védőoltás: Miért érdemes beadatni? »


A felső légúti tünetekben szenvedőknek azt javasolta, hogy háziorvosuktól kérjenek otthoni koronavírus-tesztet.Ezért kellenek a vitaminok
Szlávik János szólt az általában immunerősítő hatású szerek - a C- és D-vitamin, a cink és a szelén - szedésének fontosságról is, hozzátéve, hogy napi 2000-3000 egység D-vitamin bevitele nagyon sokat segíthet a koronavírus elleni védekezésben.

Olvasd el ezt is!
D-vitamin hiány tünetei, D-vitamin pótlása - Milyen betegségek előzhetők meg D-vitamin szedésével? »


Már a közösségi terjedés a jellemző
Szlávik János az ATV-nek is adott interjút, itt egyebek közt arról beszélt a Heti Napló Sváby Andrással című műsorban, hogy míg korábban az emberek nagyobb része családi vagy tömegrendezvényen kapta el a vírust, addig mára a közösségi terjedés a jellemző, ezért nem is lehet pontosan visszakövetni, ki hol betegedett meg.

Többen halnak meg a lélegeztetőgépeken
Kiemelte, a tavaszi hullámhoz képest most többen halnak meg az intenzív osztályokon a Covid-19 miatt - a lélegeztetőgépre kerülő betegek 40-45 százaléka belehal a vírusfertőzésbe. Kiemelte, a géppel lélegeztetett betegek ellátása teljesen más feladat, mint más fekvőbetegek gondozása: a lélegeztetőgépen lévő betegeket mesterséges kómában tartják, és a szövődmények száma is megnő.

A Down-szindrómásokat is veszélyezteti
Azt is elmondta, ahogy telnek a hónapok, egyre idősödnek a betegek. Míg nyár végén jellemzően a 20-as, 30-as korosztály fertőződött meg, majd ősz elején a 40-esek, most az átlagéletkor megközelíti az 50-60 évet. Hozzátette azt is, nem csak az idősebb, beteg emberek vannak veszélyben, hanem azok is, akik Down-szindrómával küzdenek - utóbbiak a tapasztalatok szerint tízszer nagyobb eséllyel halhatnak bele a koronavírusba, ezért rájuk még inkább oda kell figyelni.

Forrás: MTI, ATV
Fotó: MTI/Árvay Károly
Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
vonal
hirdetés

BABA FEJLŐDÉSE HÓNAPRÓL HÓNAPRA
Mikor mit tud a babád? Milyen vizsgálatok várnak rá? Érzelmi, értelmi fejlődés csecsemőknél, babáknál, kisgyermekeknél
Kattints ide >>

[x] hirdetés

vonal

Kapcsolódó cikkek

  • Egészség
  • Utazás
  • Hivatalos
  • Unoka

©2016 Minden jog fenntartva - Nagyszülők Lapjaselect t.PRCikk, t.TemakorKOD, t.BevezetoKep, t.TemakorKOD, t1.Megnevezes as Temakor, t.TartalomKOD, t.Cimke, t.Bevezeto, t.Megjelenes from tartalom t, temakorok t1 where t.TemakorKOD = t1.TemakorKOD /*and t1.ListaElem=1 and t1.Lathato=1*/ and t.Lathato=1 and t.KiemeltTol <= now() and t.KiemeltTol is not null and t.KiemeltTol not like '0000-00-00%' and (t.KiemeltIg is null or t.KiemeltIg= '0000-00-00 00:00:00' or t.KiemeltIg >= now()) and t.PRCikk = 1 order by t.PRCikk desc, t.Megjelenes desc