Unokám fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Vesekő megelőzése: Ezért fontos a vízfogyasztás! - Mennyi vizet kell inni naponta? Milyen vizet javasol a szakember?

Megfelelő mennyiségű és minőségű víz fogyasztásával hatékonyan megelőzhető a vesekövesség. Milyen folyadékot fogyasszunk elsősorban?

Szerző: Nagyszülők Lapja | 2020-02-18.

Megfelelő mennyiségű és minőségű víz fogyasztásával hatékonyan megelőzhető a vesekövesség. Milyen folyadékot fogyasszunk elsősorban? A Semmelweis Egyetem közleménye.

Örökölhető a hajlam
Magyarországon a lakosság 2-3%-a él át veseköves panaszokat élete során, az urológiai osztályokon kezelt betegek 10-15%-a emiatt került felvételre. A vesében vagy vesevezetékben előforduló kő férfiak körében háromszor gyakoribb. Érdemes tudni, hogy ha a családban már volt húgyúti kövesség, akkor 25%-os valószínűséggel alakul ki az utódokban is.

Ha egyszer volt veseköved, könnyen kiújulhat
A betegség kialakulásának mind genetikai, mind környezeti (pl.: külső hőmérséklet, ruhaviselet, bőrön keresztüli párologtatás, stb.), mind életmódbeli (stressz, kevés testmozgás), mind táplálkozási (pl. a fogyasztott víz keménysége, összetétele, mennyisége, egészségtelen táplálkozás, stb.) okai ismertek. Megfelelő megelőző intézkedések nélkül a betegség kiújulása öt éven belül 30-50%-ra tehető.A megelőzés érdekében teljes életmódváltás szükséges, amely ugyanúgy magában foglalja:
- a testsúly rendezését,
- a húsfogyasztás visszaszorítását,
- több növényi rostfogyasztást,
- a rendszeres testmozgást,
- a megfelelő folyadékbevitelt

Legalább 2 liter folyadék kell naponta!
A megfelelő folyadékbevitel alatt értjük a megfelelő mennyiség fogyasztását. Egyénenként eltérő, hogy kinek mennyi folyadékot kell fogyasztania, ez függ a környezet hőmérsékletétől, a levegő páratartalmától, az izzadástól, a ruházattól, a fizikai erőkifejtéstől, az étrend mennyiségi és minőségi összetevőitől, a testsúlytól, a nemtől, az életkortól, bizonyos betegségektől, gyógyszerek szedésétől, stb., de egy átlagos felnőttnek általában napi több mint két liter fogyasztása javasolt.

Egyenletesen osszuk el a vízfogyasztást
A megfelelő mennyiség mellett fontos, hogy azt egyenletesen elosztva vigyük be a szervezetbe, azaz ne legyen olyan napszak, amikor a szervezetünk kiszárad (a szomjúságérzés ezt jelzi!). Ugyancsak fontos a bevitt folyadék minősége: a szénsavas üdítők helyett javasolt a víz ivása.

Vízből lehetőleg az alacsony ásványianyag-tartalmú, kisgyermekeknek is javasolt ásványvizet vagy csapvizet válasszunk, ez a leghatékonyabb a húgyúti kövesség megelőzésében.

Fontos még odafigyelni, hogy a fogyasztott víz nitrit- és nitrátmentes legyen, mivel a kisgyermekek szervezete különösen érzékeny ezekre a nemkívánatos anyagokra.

A nátriumtartalom tekintetében is a "minél kevesebb, annál jobb" elve érvényesüljön, mivel a táplálkozásunkat jellemző túlzott sófogyasztással már így is bőséges a szervezetünkbe történő bevitel.

Az enyhén lúgos kémhatású vizek fogyasztása (ahol a pH 7,0 felett van) nem csak a kőképződés megelőzésében, de a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásában is kedvező szerepet játszik.

Végül, de nem utolsósorban érdemes odafigyelni arra is, hogy a fogyasztott víz vagy eleve mentes legyen a klórtól, vagy fogyasztás előtt lehetőleg távolítsuk el, mivel élettani hatásai nem kedvezőek az emberi szervezetre nézve.

Ez is érdekelhet!
Mennyi folyadékot és mit kell írni? Elárulja a dietetikus »


Forrás: Semmelweis Médiasarok
Fotó: Rawpixel
Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
vonal
hirdetés

BABA FEJLŐDÉSE HÓNAPRÓL HÓNAPRA
Mikor mit tud a babád? Milyen vizsgálatok várnak rá? Érzelmi, értelmi fejlődés csecsemőknél, babáknál, kisgyermekeknél
Kattints ide >>

[x] hirdetés

vonal

Kapcsolódó cikkek

  • Egészség
  • Utazás
  • Hivatalos
  • Unoka

©2016 Minden jog fenntartva - Nagyszülők Lapjaselect t.PRCikk, t.TemakorKOD, t.BevezetoKep, t.TemakorKOD, t1.Megnevezes as Temakor, t.TartalomKOD, t.Cimke, t.Bevezeto, t.Megjelenes from tartalom t, temakorok t1 where t.TemakorKOD = t1.TemakorKOD /*and t1.ListaElem=1 and t1.Lathato=1*/ and t.Lathato=1 and t.KiemeltTol <= now() and t.KiemeltTol is not null and t.KiemeltTol not like '0000-00-00%' and (t.KiemeltIg is null or t.KiemeltIg= '0000-00-00 00:00:00' or t.KiemeltIg >= now()) and t.PRCikk = 1 order by t.PRCikk desc, t.Megjelenes desc